
“Buhteljne ali piškote lahko otrok pripravi sam,” pove kuharica Emilija Pavlič. Odrasli družinski člani mu lahko le pomagajo oziroma mu prvič pokažejo, kako naj kaj naredi. “To je krasen način, kako lahko družina skupaj preživi čas.”
Emilijin recept za buhteljne in piškote
30 dag polnovredne moke
malo soli
1,5 dl polnomastnega mleka
3,5 dag masla
2 rumenjaka in 1 celo jajce
2 dag svežega kvasa
marmelada po želji, najbolje domača
Moko presejemo. “To lahko otrok naredi sam,” razlaga Emilija. “Večkrat, kot jo presejemo, boljša bo. Mleko kupimo sveže, ne trajno. Segrejemo ga in v njem stopimo maslo. Dodamo k moki. Dve jajci ubijemo v krožnik. S prstki naj otrok ven pobere rumenjake in jih prenese v kozarček, ki ima pokrov, tako da ga lahko stresamo. Dobro naj ga pretrese in nato doda k moki.”

V tem trenutku lahko v vse skupaj naribamo še malo lupinice ekoloških mandarin in limon. Že 10 let pa Emilija ne dodaja vanilijevega sladkorja. “Ker je umeten. Vanilijev strok je živilo, vanilijev sladkor je le aromatiziran.”
V naslednjem koraku damo v kozarček s pokrovom še malo kvasa in mlačne vode. “Otrok naj ga spet dobro strese. Nato pa še to zlije k moki in sedaj vse skupaj premeša. Testo nato večkrat obrnemo. Ni pa ga treba stepati. Le približno na pet minut ga obračamo s kuhalnico.”
Potem testo prestavite na desko za kruh. “To pa je nekaj, kar se žal izgublja v naših gospodinjstvih. Ampak ko streseš testo na leseno desko, postane toplo. Istega učinka ni, če ga stresemo na kuhinjski pult.” Dodamo še nekaj moke in naredimo hlebčke. Malo jih razvaljamo in na vsakega položimo žličko marmalade, bolje je, da je gosta. Nato robove stisnemo k sredini ter vsak buhtelj oblikujemo v nekakšno kroglico. Pomočimo jih v toplo maslo in zložimo v pekač. Emilija odsvetuje uporabo peki papirja. V kozarček s pokrovom položimo še eno jajce in ga dobro stresemo. Nato lahko otrok s čopičem premaže vse buhteljne. Pekač položimo v hladno pečico. Približno 45 minut pečemo na 170 stopinj Celzija.
Pa še Emilijin nasvet za hitrejšo in lažjo pripravo – kroglice lahko tudi že spečemo in jih, ko so še tople, z brizgalko napolnimo s toplo marmelado.

Piškoti se pripravijo iz istega testa
Iz istega testa lahko enostavno naredimo tudi piškote. Hlebčke le malo bolj razvaljamo. “A niti preveč na tanko niti preveč na debelo. Nato naj se otroci igrajo z modelčki za piškote.” Pekač na debelo premažite z maslom. Nanj zložite piškote in jih premažite s stepenim jajcem. Na 170 stopinj Celzija se pečejo 20 minut. Emilija svetuje, da ne uporabljate ventilatorja, ker ta pecivo posuši.
Kuharica Emilija Pavlič poudarja, da takšni piškoti oziroma buhteljni nimajo nobenih umetnih arom, barvil, sladil … Vse sestavine so sveže. “Predvsem pa je pomembno, da ima otrok poleg piškotov še doživetje. Te svoje piškote lahko nato uživa dva do tri dni. Pomoči jih lahko v mleko, v mleko z medom, v karamelno mleko.”
Emilijin recept za karamelno mleko, ki se poda k piškotom
V suhi kozici zlatorumeno prepražimo sladkor. Posodo odmaknemo in zalijemo z majhno količino mlačne vode. Vrnemo nazaj in z metlico za mešanje mešamo toliko časa, da se sladkor razpusti. Prilijemo mleko, premešamo in pustimo vreti nekaj minut.
Zelo pa odsvetuje, da otrok piškote pomaka v kakav. “Obstaja hrana, ki je primerna za odrasle, ne pa za otroke. Kakav in čokolada sta takšni živili. Otroku za darilo nikoli ne bi smeli dati čokolade. Kakavova zrna vsebujejo snov teobromin, ki je poživilo in je otroci ne bi smeli jesti.”
Lahko pa je čokolada posebno praznično razvajanje. Nekaj, kar lahko otrok uživa le enkrat na leto in si tako ta čas še posebej zapomni. “Za to je primeren recept za čokolado, ki ga je pripravljala že moja mama. Toda veste, kaj je razlika med to čokolado in tisto, ki leta in leta stoji na policah trgovin? Ta splesni po enem tednu.”
Emilija se vedno zavzema, da bi otroci jedli naravno, svežo, doma pripravljeno hrano. “Če otrok je uravnoteženo in zdravo, ni nič narobe, če občasno zaužije tudi kaj s sladkorjem. Ampak po drugi strani moji recepti za piškote in buhteljne niti nimajo sladkorja.”

Emilijin recept za praznično domačo čokolado
2,5 dl vode segrejemo. Dodamo 25 dag masla in 95 dag rjavega ali belega sladkorja. Kuhamo 6 do 8 minut. Dodamo pol kilograma mleka v prahu in 10 dag kakava v prahu. Premešamo in kuhamo še 2 do 3 minute. Po želji dodamo pinjole, mandeljne, lešnike ali rozine. Pekač iz porcelana na tanko namažemo z maslom in vanj zlijemo kuhano maso. Ko se začne strjevati, jo razrežemo na kocke, lahko jo oblikujemo v kroglice. Domačo čokolado hranimo v hladilniku. Pojesti jo je treba v nekaj dneh, saj nima konzervansov.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV