Banana je rumeno sadje, ki ga preprosto olupimo ter ga ni treba umivati in kuhati, všeč pa je marsikomu. Vendar to niso edine dobre lastnosti banan – so tudi odličen vir hranljivih snovi. Zato so primerne kot hrana, ki jo lahko že zelo zgodaj ponudimo svojemu dojenčku. Pogosto ta sladki in mehki sadež imenujejo popolna hrana narave, saj vsebuje vse, kar potrebujemo za preživetje.
Škodljivo postane neškodljivo
Banane vsebujejo kalij in vlaknine, bogate so tudi z vitamini B6, C in B2, kar je tudi ena od njihovih najpomembnejših hranljivih lastnosti. Ljudje pogosto zamenjujejo kalij in natrij (sol), zato to snov bananam štejejo v škodo. Vendar velja, da je kalij sam po sebi zelo koristen. Prispeva k zdravemu krvnemu pritisku in zdravemu delovanju srca, nekatere študije so pokazale, da lahko ob drugi, s kalijem bogati hrani, banane zmanjšajo možnost, da bi zboleli za arteriosklerozo ali dobili visok krvni pritisk.
Ta podolgovati sadež je znan tudi kot naravni pretvornik škodljivih in nevarnih snovi v neškodljive. Ščiti pred čiri na želodcu in poškodbami, ki jih ti povzročajo. Razlog za to redko znano in skoraj nenavadno dejstvo je, da banane vsebujejo snovi, ki spodbujajo izločanje sluzi. Ta v črevesju ustvari oblogo in poskrbi, da jih zlahka prebavimo. Vendar si velja o bananah nekaj zapomniti: v prevelikih količinah lahko povzročijo zaprtje!

Prva "prava" hrana
Dojenčku lahko pravilno pripravljene banane ponudite takoj, ko mu začnete dodajati hrano; najbolje, da se o tem posvetujete s pediatrom. Ta vam bo lahko najbolje svetoval, ali je že primeren čas, da začne dojenček jesti tudi drugačno hrano. Na začetku lahko bananam, da jih bo dojenček lažje prebavil, dodate tudi svoje mleko.
Ko otrok malo zraste, pa so banane najprimernejša "hitra" hrana za na pot. Kot smo že omenili, jih ni treba umivati, saj imajo lastno "srajčko", ki preprečuje, da bi banane vsrkale nevarne snovi iz okolja. Banano tako le olupite in okusna malica je pripravljena.
Za dojenčke: z mlekom ali avokadom
Dojenčkom lahko pripravite tudi bananin pire. Zrelo banano zmečkate z vilico, dodate vodo, pripravljeno mleko v prahu ali svoje mleko in vse skupaj zmešate. Ker so banane običajno zelo mehke, za pripravo bananinega pireja ne potrebujete mešalnika, sestavine zmešate le toliko, da dobite primerno gosto kašo. Morda zmečkani banani sploh ni treba dodati tekočine, pač odvisno od otrokove starosti.
Bananam lahko primešate marsikaj, od jogurta in žitaric do avokada, borovnic, breskev, hrušk, jabolk, kivija in sladkega krompirja. Za vas smo poiskali recept za dojenčkovo kašico z banano in avokadom – "bananakado". Potrebujete zrel avokado, ki ga olupite in mu odstranite koščico, in zrelo banano. Avokadovo meso narežete in zmečkate z vilico, banano olupite in najprej zmečkate z vilico, nato pa vse skupaj vržete v električni mešalnik in mešate, dokler zmes nima želene teksture. Tudi avokada, tako kot banane, ni treba kuhati. Sadna kašica je primerna za dojenčke, stare od štiri do šest mesecev.
Bananin puding z rižem
Za malo starejše dojenčke, stare od osem do deset mesecev, lahko pripravite bananin puding z rižem. Potrebujete lonček kuhanega rjavega riža, pire iz polovice banane, pol lončka navadnega polnomastnega jogurta, pol čajne žličke vanilijeve esence ali sladkorja ter malo cimeta ali ingverja.
Vse sestavine zmešate in rahlo segrejete v ponvi. Med segrevanjem jih pogosto premešajte. Topli puding stresite v električni mešalnik in mešajte do gostote, ki bo dojenčku všeč. Če obrok pripravljate za starejšega otroka, ki lahko je gostejšo hrano, vam pudinga ni treba dati v mešalnik.
Pri tem pudingu je najboljše, da ga lahko nekaj prihranite tudi zase in uživate v polnem okusu. Naj tekne vam in vašemu dojenčku!
Kaj pa vi mislite o bananah kot hrani, ki jo dojenčku lahko ponudimo med prvimi? Poklepetajte na forumu.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV