Kadar v dojenčkovo prehrano želimo uvesti jajce, se nam zdi to izjemno pomemben mejnik. A preden to storimo, je dobro poznati tako koristi tega živila kot zdravstvena tveganja pri uživanju le-tega. Preverite, na kaj vse morate biti pozorni, ko začnete z uvajanjem jajca pri prehrani dojenčka.
Prehranske prednosti in koristi jajca za dojenčke
Jajca so odličen vir energije, beljakovin, vitaminov in mineralov za dojenčke. Vsebujejo vrsto bistvenih hranil, kot so beljakovine, železo, holin, jod in vitamin D.
So tudi odličen vir vitaminov B, kot sta biotin in holin, ki sta pomembna za rast in razvoj ter zdravo kožo, lase in živce ter mišice. Jajca imajo tudi relativno nizko vsebnost kalorij, zaradi česar veljajo za zdravo izbiro za vključitev živil v prehrano vašega dojenčka.

Prepoznavanje alergije na jajca
Uvedba jajc v otrokovo prehrano je odličen način, da otroku zagotovite bistvena hranila, vendar je pri tem pomembno, da najprej preverite, ali je malček morda alergičen na jajca.
Alergije na jajca so pri dojenčkih pogoste, zato je najbolje, da se pred uvajanjem tega živila pogovorite s svojim zdravnikom ali zdravstvenim delavcem, pa tudi če pri otroku opazite alergijske reakcije.
Simptomi alergije na jajca lahko vključujejo rdečico, srbenje in oteklino na mestu stika. Če vaš dojenček po uživanju jajc doživi katerega od teh simptomov, ga ne hranite več z jajci in poiščite zdravniško pomoč.
Večina otrok alergijo preraste nekje do petega leta.
Zdravstvena tveganja uživanja jajc
Uživanje surovih ali premalo kuhanih jajc lahko vsekakor poveča tveganje za zastrupitev s salmonelo, ki lahko povzroči bolečine v trebuhu, drisko in vročino.
Da bi se temu izognili, se prepričajte, da so jajca, s katerimi hranite svojega dojenčka, kuhana toliko časa, da se beljak in rumenjak popolnoma strdita. Samostojno ali kot del recepta je treba vse jajčne jedi pred serviranjem segreti na notranjo temperaturo 160 stopinj Celzija, da zmanjšate tveganje za okužbe.

Varno uvajanje in vključevanje jajc v prehrano
Uvajanje jajc v otrokovo prehrano je pomemben mejnik in vašemu malčku nudi hranilne vrednosti, ki jih potrebuje za rast in razvoj. Pravilne metode priprave in kuhanja so bistvenega pomena za zagotovitev, da vaš dojenček varno uživa v jajčnih jedeh.
Začnite z uvajanjem mehko kuhanih ali umešanih jajc, saj jih dojenčki lažje jedo. Ko uvajate različne vrste jedi, poskrbite, da jajca kuhate, dokler ne izgine ves sijaj oz. so dobro pečena, preden jih postrežete otroku. Na ta način se boste izognili zastrupitvi s salmonelo.
Izbira kakovostnih jajc in jajčnih izdelkov za prehrano vašega dojenčka
Če imate možnost, jajca naročite pri lokalnemu kmetu, kjer veste, da je poskrbljeno za prosto rejo kokoši, ki jih nesejo. Vrsta jedi iz jajca, ki jo ponudite otroku, pa naj bo prilagojena njegovi starosti.
Za dojenčke do 6 mesecev starosti priporočamo trdo kuhan rumenjak. Dojenčki, starejši od 7 mesecev, pa lahko začnejo jesti tudi cela kuhana in umešana jajca. Rumenjak lahko vmešate v kašice (žitne, zelenjavne, zelenjavno-mesne), celo jajce pa uporabite v raznih omletah, piškotih in biskvitih.
Kasneje lahko otroku ponudite tudi jajčne omlete, omlete z dodatkom zelenjave ali druge jajčne jedi in sladice. Če ni alergijskih reakcij in posebnosti pri uživanju, lahko malčkom od 12. meseca dalje poleg rumenjaka dodamo tudi beljake, ponudimo pa lahko tudi že jedi, izdelane iz rumenjakov v prahu in paste.
Ker previdnost nikoli ni odveč, je vseeno priporočljivo, da z uvajanjem pričnete postopoma in ste pozorni na morebitne spremembe pri otroku.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV