Bibaleze.si

Že prehrana nosečnice vpliva na otrokovo izbirčnost

N. K.

Dojenček

1
07. 03. 2013 16.51

Dovzetnost in pripravljenost poskusiti različne jedi v otroštvu se pri otroku razvijata že v materinem trebuhu in v obdobju dojenja. Zato je zelo pomembno, da se ženska v teh ključnih obdobjih za otrokovo rast in razvoj prehranjuje zelo zdravo, uravnoteženo in čim bolj raznoliko.

Dojenček bo z veseljem poskusil tudi sadje in zelenjavo, če bo že poznal okuse.
Med nosečnostjo jejte čim bolj zdravo in raznoliko hrano.
Med nosečnostjo jejte čim bolj zdravo in raznoliko hrano.FOTO: iStockphoto

Nosečnice in doječe mamice, jejte zdravo!

Raziskovalci z ameriškega raziskovalnega centra Monell so ugotovili, da otroci raje jedo tisto hrano, ki jo je njihova mama jedla med nosečnostjo. To pa zato, ker poznajo okus. Spoznali so tudi, da nosečnice, ki jedo raznoliko hrano, bogato s sadjem in zelenjavo, imajo zelo redko težave pri uvajanju novih okusov pri dojenčkih; njihovi otroci niso izbirčni. ''Otroci, ki so biološko navajeni na sladko in slano, ne bodo marali grenke hrane, kot je zelenjava,'' pravi vodja študije in zdravnica Julie Mennella. Poudarja, da morajo ženske že med nosečnostjo razmišljati o zdravi prehrani otroka. Tudi same se morajo zdravo prehranjevati, če to pričakujejo od svojih otrok. Prav tako ne smejo tega opustiti v času, ko dojijo, saj okus materinega mleka vpliva na otrokovo izbirčnost.

Kaj naj je nosečnica?

Karla Klander, Bibina svetovalka, nutricistka in svetovalka za zdravo prehrano, razlaga: ''V času nosečnosti je zelo pomembno, da ženska uživa zdravo, uravnoteženo, čim bolj raznoliko in svežo hrano. Pomembno je, da posega po polnovrednih živilih, in če je le mogoče, po ekološko pridelani hrani. Njen jedilnik naj bo bogat s svežim sadjem in zelenjavo, saj je prehrana, bogata z vitamini in minerali, zelo pomembna za dobro počutje tako bodoče mamice kot dojenčka. Ker se med nosečnostjo poraba določenih hranilnih snovi v telesu poveča, naj bo nosečnica pozorna, da zaužije čim več živil, ki vsebujejo železo, kalcij, jod, vitamin D, folno kislino (vitamin B9), vitamine A, C in skupine B (B1, B2, B6, B12). Seveda pa mora poskrbeti tudi za to, da dobi dovolj zdravih ogljikovih hidratov, beljakovin in maščobnih kislin.''

Kaj naj je doječa mama?

Klanderjeva pojasnjuje, da je med dojenjem zelo pomembno, da ženska nekoliko poveča vnos zdravih ogljikovih hidratov, prav tako tudi beljakovin. ''Njen jedilnik mora biti bogat s sadjem in zelenjavo, če je mogoče v presni obliki, s čimer bo zadostila povečanim potrebam po vitaminih in mineralih. Izbira naj tudi zdrave maščobe (pazi naj predvsem pri omega 3). Hrana doječe mamice naj bo prvovrstna, sveže pripravljena in sestavljena iz ekološko pridelanih živil.''

Dojenček bo z veseljem poskusil tudi sadje in zelenjavo, če bo že poznal okuse.
Dojenček bo z veseljem poskusil tudi sadje in zelenjavo, če bo že poznal okuse.FOTO: iStockphoto

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 863