
Sašo Šketa pravi, da najraje pripravlja recepte za presne sladice. So enostavne za pripravo, otrok bo z veseljem zapacal svoje prstke. Hkrati je rezultat nekaj, kar je zdravo in okusno.
Preberite si še, kaj lahko otroku prinesejo dobri možje?
Prvi recept, ki ga Sašo predlaga za praznično ustvarjanje, je recept za:
Cimetove kroglice z orehi in pistacijami
Sestavine za 30 kroglic:
100 g oluščenih pistacij
100 g orehov
100 g suhih marelic
100 g datljev
2 zvrhani žlički cimeta
2 žlici stopljenega kokosovega olja
Ščepec soli

Kroglice pripravimo tako, da najprej datljem odstranimo koščice. Skupaj s suhimi marelicami jih za pol ure namočimo v mlačno vodo. Lahko pa ta postopek tudi preskočimo, če presodimo, da imamo dovolj sočne datlje in marelice.
Vse, kar še potrebujemo za pripravo te sladice, je mešalnik. Zmešamo vse sestavine in sicer mešamo toliko časa, da vidimo, kako se zmes lepi v kepo. Vmes nekaj krat ustavimo mešalnik in postrgamo to, kar se je prijelo na stene.
Nato pa pride najljubši del ustvarjanja za otroke. Iz te kepe zmesi začnemo oblikovati kroglice. Sašo svetuje, da imajo premer približno dveh centimetrov.
Narejene kroglice nato postavimo v hladilnik za eno uro. Postrežemo jih lahko tudi tako, da v vsako zapičimo zobotrebec. Če želimo, pa jih lahko dodatno še povaljamo v kokosu.
In še drugi recept, ki ga lahko skupaj z otroki preizkusite v prazničnem decembru:
Presni rožičev mousse s pomarančo
Sestavine za tri osebe:
1 avokado
100 g datljev
50 g rožičeve moke
40 g kakava
Sok ene pomaranče
Žlica sveže naribane pomarančne lupinice
Voda po potrebi

Spet datlje, ki dajo sladici naravno sladkost, razkoščičimo. Narežemo jih na manjše koščke. Avokado, ki naj bo dovolj mehek, prerežemo na pol. Odstranimo koščico in s pomočjo žlice izdolbemo njegovo meso. Pomarančo dobro operemo. Še bolje je, če je ekološka, saj najprej nastrgamo nekaj lupinice. Nato še izstisnemo sok.
Preberite si več o prazničnih legendah.
Spet vzamemo mešalnik – glavni pripomoček (poleg hladilnika) za presne sladice. Zmešamo avokado, datlje, rožičevo moko, kakav, pomarančni sok in nastrgano lupinico. Po potrebi dodamo še malo vode, da dobimo lepo, gladko zmes. Z njo napolnimo kozarčke in jih postavimo v hladilnik. Počakamo vsaj pol ure, preden jih postrežemo.
Sicer pa jih ne hranite v hladilniku predolgo, da se sladica ne pokvari. Ker vsebuje same naravne sestavine, ne bo zdržala več kot nekaj dni.
V nobeni od teh sladic ni niti ene slabe sestavine. Hkrati pa vam lahko take zdrave sladice popestrijo praznike. Odlično je tudi, da vam pri njihovi pripravi lahko pomagajo otroci, ki bodo tako ponosni, da so tudi oni prispevali nekaj, kar bo nato postreženo na praznični mizi.
Kakšen pa je lahko veseli december v otroški sobi?
V uredništvu smo za vas pripravili tudi plakat Družinski veseli december, ki si ga lahko natisnete TUKAJ.

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV