
Seveda je prav, da med prazniki z otrokom pripravite tudi kakšno pecivo. In tukaj si lahko preberete nekaj receptov, ki jih predlaga kuharica Emilija Pavlič.
Toda zakaj ne bi ta čas izkoristili še za to, da skozi igro in druženje otroke naučimo kuhati, s tem pa jih naučimo tudi pomembnosti doma pripravljenih zdravih obrokov. Tako jim bo to prešlo v kri in tudi kot odrasli bodo navajeni sami sebi redno kuhati doma.
“Otrok bo zagotovo z veseljem sodeloval pri pripravi kakšnih domačih rezancev, morda celo njokov,” pravi Emilija. “Tako bo tudi vedel, da cel recept za njoke ni: stresite v vrelo vodo.”

20 dag bele moke
2 jajci
malo soli
Moko naj otrok preseje v skledo in naredi jamico. Dve jajci ubijemo v kozarček s pokrovom. Otrok naj ga pretrese. Tako stepeni jajci naj nato vlije v jamico, doda naj še žlico tople vode. Malo posolimo.
Oblikujemo hlebčke, ki jih pokrijemo in pustimo počivati pol ure. Nato naj otroci to testo razvaljajo na pomokani deski za kruh (tukaj si lahko preberete, zakaj je ta po Emilijinem mnenju nujna potrebščina v vsakem domu). Razvaljano testo se nato razreže na drobne kocke. Pustimo, da se posušijo.
Za otroka je lahko takšno kuhanje z družino doživetje. Z veseljem pa bo nato tudi pojedel nekaj, kar je sam naredil. In poleg tega se bo učil narediti nekaj še za koga drugega. Namreč zagotovo bo čutil ponos, ko bodo drugi jedli to, kar je nastalo izpod njegovih rok.
Še en tak recept, ki ga predlaga Emilija Pavlič je recept za domače njoke. Tudi tu je lahko glavni otrok, odrasli mu le pomagajo oziroma mu prvič pokažejo, kako naj kaj naredi.

1 kg olupljenega krompirja
40 dag ostre moke
3 dag masla
2 jajci in 2 rumenjaka
malo soli
Krompir olupimo in operemo. Skuhamo nad soparo. Kuhanega s stiskalnico za krompir pretlačimo v skledo iz porcelana. Malo posolimo, dodamo moko. Lahko zmešamo tudi 30 dag moke in 10 dag pšeničnega zdroba. Dodamo maslo in dve celi jajci ter dva rumenjaka. Zgnetemo na hitro v testo. Oblikujemo svaljke. Zavremo vodo in njoke z mrežasto lopatico položimo vanjo, jih torej ne mečemo v lonec. “S tem tudi otroka učimo, kako se kuha varno,” poudari Emilija. Ko priplavajo na vrh, jih kuhamo še 12 minut. Nato jih z mrežasto lopatico zopet poberemo.

Emilijin recept za domače slivove cmoke
“Isto testo kot za njoke pa lahko uporabimo še za domače cmoke in tako obenem naredimo še sladico ali večerjo.” Testo, namesto da ga oblikujemo v svaljek, le sploščimo. Na vsak tak kos položimo izkoščičeno suho slivo. Vogale stisnemo proti sredini in vse skupaj oblikujemo v cmok. Cmoke spet z mrežasto lopatico položimo v vrelo vodo. Kuhamo približno 20 minut. Tudi ven jih poberemo z mrežasto lopatico. Medtem na maslu segrejemo drobtine in cmoke s tem zabelimo. Malo jih lahko polijemo s slivovo marmelado. “To je spet krasna sladica pa ni treba dodati čisto nič sladkorja,” zaključi Emilija.
Tukaj si preberite še Emilijine recepte za domače buhteljne, piškote in čokolado.
Za vas pa smo v uredništvu pripravili tudi plakat Družinski veseli december, ki si ga lahko natisnete TUKAJ.

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV