Lahko se zgodi, da boste v okusu zasledili tudi malce orehov, a v vsakem primeru je to torta, kakršne še najverjetneje niste pekli. Blag in sladek okus medu v biskvitu se dopolnjuje s kremnim nadevom iz kisle smetane, za razliko od klasične torte pa lahko na obliv kar pozabite. Niti drobtinice, ki je nastala pri pripravi, ne boste zavrgli, saj z njimi posujete vrh slaščice, kar jo naredi še bolj puhasto. Medovik ali medena torta je recept, ki ima v Rusiji dolgo tradicijo, našli jo boste v vsaki tradicionalni restavraciji. Kdor je kadar koli potoval tja na sever, pa je ni poskusil, okusa Rusije ni povsem spoznal. Zdaj lahko Rusijo po originalnem receptu pripeljete kar v svojo kuhinjo, okus pa bo, zagotavljamo, razorožil še tiste največje izbirčneže. Palce si bo lizalo mlado in staro.

Sestavine:
3 jajca
200 gramov sladkorja
3 žlice medu
180 gramov masla
3 čajne žličke sode bikarbone
400 gramov ostre moke
Nadev:
1 ½ litra kisle smetane (z vsaj 20 odstotki mlečne maščobe, zaradi čvrstosti raje še več)
sladkor po okusu
Priprava:
Kislo smetano in sladkor po okusu z žlico blago premešamo, nikakor ne stepamo, in postavimo v hladilnik. Vsake pol ure vzamemo iz hladilnika in zopet premešamo.

Na šibkem ognju raztopimo med in maslo. Nad vodno kopeljo jajca in sladkor stepamo vsaj 10 minut oziroma tako dolgo, da se količina poveča za trikrat, masa pa postane penasta in gosta. V toplo jajčno zmes takoj vlijemo toplo zmes medu in masla ter vse dobro premešamo. Dodamo tri žličke sode bikarbone, dobro stepemo in šele zdaj mešanico odmaknemo iz vodne kopeli. Ob stalnem mešanju postopoma dodajamo moko, a mešamo pazljivo, da bo testo ostalo kašasto in mehko. Pokrijemo s prtičem in ko se malce ohladi, testo vsaj za uro in pol postavimo v hladilnik. Testo bo s hlajenjem namreč postalo dvakrat trše.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga po potrebi še malo domesimo z ostro moko. V osnovi je masa precej lepljiva, zato se bo treba pri valjanju malce potruditi. Testo razdelimo na dva ali tri hlebčke, vsakega od njih razvaljamo v velikost pekača na dobro pomokanem papirju za peko, na katerem ga tudi spečemo. Če vam ob valjanju kakšen rob zmanjka, ga enostavno zapolnite s še malo testa in robove zlepite z valjarjem, ko bo testo pečeno, spoj ne bo viden. Biskvitne oblate pečemo od šest do osem minut na 180 ºC in jih nato pustimo, da se ohladijo.

Hladen biskvit narežemo na štiri ali šest enakih oblatov, odvisno od velikosti in oblike, ki jo želite, medovik je namreč lahko kvadraten ali okrogel. Delčke biskvita, ki ostanejo pri rezanju, naribamo na strgalnik, saj bomo z drobtinicami posuli vrh torte.
Nato z nadevom iz kisle smetane in sladkorja premažemo oblate drugega za drugim in jih sestavimo. Premažemo tudi vrhnji sloj in ga posujemo z drobtinicami. Če vas torta enostavno preveč mika, da bi jo poskusili, si jo lahko privoščite že isti dan, najbolje pa je, da jo čez noč postavite v hladilnik. Šele naslednji dan bo namreč v polnosti razvila okus.

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV