Bibaleze.si

Sokovi, s katerimi boste pregnali viruse

N. K.

Vse o prehrani

0
06. 05. 2015 08.21

Za pomlad je značilno nihanje temperatur. Z uživanjem svežega sadja in zelenjave lahko preženete povzročitelje prehladnih obolenj. Otrokom in sebi pripravite okusne sokove, bogate z vitamini in minerali.

Zeleni sadno-zelenjavni napitek


O tem, katero sadje in zelenjavo naj uživa družina, da ostane zdrava ob muhastem spomladanskem vremenu, smo povprašali Karlo Klander, svetovalko za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog. Svetovala nam je tudi, kako naj pripravimo kašaste sokove, polne vitaminov in mineralov.

Pripravite odlične sadno-zelenjavne sokove.
Pripravite odlične sadno-zelenjavne sokove.FOTO: iStockphoto

Katero sadje in zelenjavo naj spomladi uživa družina in zakaj? Kateri so tisti najpomembnejši vitamini za zdravje, ki se skrivajo v njih?

Čez zimo smo zaradi enolične, pogosto preveč obdelane, koncentrirane, sladke in mastne hrane izčrpali svoje zaloge vitaminov in mineralov. Zato je še kako pomembno, da sedaj zaloge ponovno obnovimo in si tako povrnemo dobro počutje ter obilje energije. Ključno je, da zaužijemo čim več svežega sadja, ki bo pripomoglo k razstrupljanju našega telesa, po drugi strani pa je bogato z vitamini in minerali. V tem času si privoščimo veliko pomaranč, limon in grenivk. Ne pozabimo na slasten kivi, zelo kmalu pa nas bodo tudi pričakale mamljive češnje, jagode in marelice. Za moč in energijo ne pozabimo tudi na banane in suho sadje.

Pomlad nam je postregla z obiljem zelenolistnate zelenjave, ki bo poskrbela za nove zaloge mineralov v našem telesu. Privoščimo si čim več solate, špinače, blitve, rukole in tudi užitne divjerastle rastline (regrat, trpotec, čemaž, koprive ...). Spomladi na našem krožniku tudi ne smejo manjkati beluši in artičoke. Ravno tako pa nam bodo dobro deli slastne redkvice, grah in mlad korenček. Za ljubitelje krompirja se v prodajalnah že ponuja mladi krompir.

Z izbranimi živili v boj proti prehladnim obolenjem
Z izbranimi živili v boj proti prehladnim obolenjem FOTO: iStockphoto

Kateri sadni in zelenjavni napitki so polni vitaminov, s katerimi bomo kos spomladanskim nihanjem temperatur, virusom ter bakterijam?

Da si bomo čim hitreje povrnili energijo, si očistili telo in se čim bolj zaščitili pred vplivi nihanja temperatur, virusi in bakterijami, si čim pogosteje pripravimo sveže sokove. Najbolje je, da dan začnemo z limoninim sokom, ki ga pomešamo z nekaj mlačne vode. Limona prispeva k razstrupljanju telesa, poleg tega pa je še bogata s C-vitaminom. V boju proti prehladu pomaga tudi sveže iztisnjen pomarančni sok. Odlični so seveda tudi sokovi iz ostalega sadja in tako lahko vsak dan preizkušamo nove kombinacije. Vsekakor pa ne pozabimo na zelenjavne sokove. Sokovi, ki so iztisnjeni iz svežega in zrelega sadja, so čistilci našega organizma. Po drugi strani pa pravimo, da so zelenjavni sokovi graditelji in regeneratorji telesa. Za boljši okus si lahko pripravimo tudi sadno-zelenjavne sokove.

Navajam nekaj sokov, s katerimi bomo zaužili veliko vitaminov in mineralov (iztisnemo jih v sokovniku, količine pa prirejamo svojim potrebam in okusu): korenčkov, korenčkov z jabolkom, peso in cimetom, korenčkov s špinačo in regratom, kumarični z zeleno in repo, korenčkov z zeleno, jabolkom, kalčki in ingverjem, paradižnikov s stebelno zeleno in limono.

V tem času, ko se začenja obilje zelenolistnate zelenjave, si privoščimo tudi čim več zelenih kašastih sokov. Za njihovo pripravo potrebujemo mešalnik. Na začetku jih pripravljamo tako, da skupaj zmešamo 60 odstotkov kakovostnega zrelega sadja in 40 odstotkov zelenja (vodo poljubno dodamo), postopoma pa to razmerje obrnemo v prid zelenju.

Katere sokove naj uživajo otroci?

Pri otrocih najprej začnemo s sadnimi sokovi. Verjetno jim bo zelo prijal sok iz pomaranč, ananasa ali iz jabolk in hrušk. Dodamo lahko korenček, ki je sladkega okusa (zelo slasten je v kombinaciji s pomarančami ali jabolki). Med sestavine za sok lahko dodamo tudi rdečo peso in peteršilj.

Bolan otrok
Bolan otrok FOTO: iStockphoto

Še dva slastna recepta za zelene kašaste sokove:

Potrebujemo: dve jabolki, en kivi, dve pomaranči (iztisnemo sok), eno pest peteršilja, eno pest špinače, en majhen košček ingverja, vodo po želji. Za drugi sok potrebujemo: eno skodelico jagod, eno banano, eno veliko pest regrata, dva lista mete, vodo po želji. V obeh primerih sestavine z nekaj vode mešamo v mešalniku toliko časa, da dobimo gladek kašast sok. Postrežemo v privlačnem kozarcu in uživamo v slastnem okusu!

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855