Jogurt nastane tako, da mleku dodate "dobre bakterije", ki začnejo postopek fermentacije. Hranijo se z mlečnim sladkorjem (laktozo), pri čemer se mleko zgosti, nastajati pa začne tudi mlečna kislina. Zaradi kisline ima jogurt malo trpek okus, vendar je to obenem tudi sestavina, ki poskrbi, da se mleko ne pokvari, vi pa dobite izdelek, ki je hranljiv in varen za uživanje.

Najlažje s kupljenim jogurtom
Kako torej mleku dodate te dobre bakterije? Potrebujete začetno kulturo, ki jo lahko kupite, ali uporabite še lažji pristop – namesto kupljene začetne kulture uporabite navaden naraven jogurt brez dodatkov (najboljši je grški). Tokrat smo vam pripravili recept, kako domači jogurt pripraviti s pomočjo kupljenega, pri čemer najprej dobro preberite etiketo in se prepričajte, da je kar najbolj naraven in brez dodatkov ter spodbujevalcev okusa.
Poskusite se izogniti jogurtu, ki mu je že skoraj potekel rok uporabe. Bolj sveža začetna kultura poskrbi za boljši končni rezultat. Ko prvič pripravite domači jogurt, ga lahko uporabite kot začetno kulturo za naslednjič. Če vam z domačim jogurtom vseeno ne uspe več kot štirikrat, le kupite nov lonček navadnega jogurta in postopek začnite znova.
V sedmih preprostih korakih
1. Kaj potrebujete?
Seveda lahko kupite napravo za izdelovanje jogurta, vendar to ni nujno, čeprav stvari malo olajša. Drugače pa potrebujete: liter polnomastnega mleka – dojenček v hrani potrebuje maščobe, zato je to zelo pomembno; 2 žlici kupljenega navadnega jogurta, ki ga iz hladilnika vzamete približno od 15 do 30 minut prej, preden se lotite izdelave domačega, tako da je temperatura jogurta čim bolj podobna sobni temperaturi, ko ga dodate mleku; velik lonec s pokrovom; termometer za hrano; veliko žlico.
Količine mleka in jogurta so navedene le v toliko, da vidite, v kakšnem razmerju morajo biti. Če to želite, jih lahko tudi podvojite ali celo potrojite.
2. Razkuževanje
Lonec napolnite z vodo, jo zavrite, nato dodajte žlico in termometer. Tako pripomočke razkužite in zagotovite, da bo končni rezultat boljši.

3. Pripravite mleko
Odlijte vodo in v lonec natočite mleko. Segrejte ga na približno 85 stopinj Celzija, da uničite vse "slabe" bakterije, ki jih vsebuje in ki lahko imajo močan vpliv na končni izdelek. Mleko vmes večkrat premešajte in pazite, da se ne prismodi.
4. Ohlajanje
Lonec odstavite s štedilnika in ga dajte na hladno. Mleko morate ohladiti na približno 43 do 46 stopinj Celzija, saj pri tej temperaturi žive bakterije najbolj učinkovito poskrbijo za fermentacijo. Postopek lahko pospešite tako, da lonec postavite v večjo posodo, napolnjeno z ledom, vendar morate ob tem mleko premešati vsako minuto, da se enakomerno ohlaja.
5. Dodajanje jogurta
Jogurt vmešajte v mleko in pazite, da se dobro razporedi, nato lonec takoj pokrijte s pokrovko in ga postavite na toplo mesto, kjer ga pustite vsaj šest ur. Na tej točki morate upoštevati dve pomembni pravili, da bo jogurt dober. Prvo je, da mora biti temperatura v loncu ves čas med 43 in 46 stopinjami Celzija, saj bodo žive bakterije pri nižjih temperaturah postale nedejavne; drugo pa, da lonca niti malo ne premikate in odkrivate ter mleka ne mešate. To upočasni celoten postopek in končni rezultat morda ne bo tak, kot bi si želeli.
Kako poskrbeti, da bo vse ustrezno?
Pri večini pečic ne morete nastaviti dovolj nizke temperature, zato poskusite naslednje: Lonec postavite v pečico, v kateri sveti le lučka, saj tudi ta v veliko primerih oddaja zadostno toploto. Postavite ga lahko tudi na električno grelno blazino, vendar pazite, da ne bo pretopla. Tretja možnost pa je, da lonec zavijete v debelo odejo in ga za dodatno izolacijo postavite v hladilno torbo, seveda brez "pingvinov".

6. Je že?
Po najmanj šestih urah si oglejte, kako jogurt napreduje. Dlje kot pustite, da se jogurt dela, bolj gost bo postal in boljši okus bo imel. Nekateri pravijo, da je najboljši po sedmih urah, drugi ga celo pustijo čez noč.
Morda jogurt ni videti tako, kot ste pričakovali. Verjetno bo na vrhu plast rahlo rumeno obarvane tekočine. To naj vas ne skrbi, saj je to povsem običajno. Le zmešajte tekočino in jogurt skupaj, lahko pa jo tudi odstranite z žlico. Jogurt bo redkejši kot tisti, ki ga kupite v trgovini, saj tisti običajno vsebujejo dodatne zgoščevalce, vaš pa je stoodstotno naraven. Dlje kot ga pustite pri miru, gostejši bo.
7. Shranjevanje
Domači jogurt nalijte v primerne posodice s pokrovi in jih postavite v hladilnik. Hlajenje bakterijam prepreči, da bi ustvarile še več mlečne kisline, zato se jogurt več ne zgosti in ne fermentira. V hladilniku ga lahko hranite do enega tedna. Tako – zdrav domač jogurt je pripravljen!
Za dojenčka?
Dojenčku ga ponudite v njegovih najljubših sadnih kašicah s slajšim sadjem, ki najbolje zakrije trpkost jogurta. Jogurt lahko dojenčku ponudite tudi kot okusno pomako ob sadju ali zelenjavi. Dodate mu lahko tudi malo vaniljine esence in ga dojenčku ponudite kar takega ali z žitaricami. Domači jogurt lahko uporabite kot zamenjavo za kislo smetano v receptih za slaščice, lahko pa ga tudi zmešate s svežim sadnim sokom in ga zamrznete kot osvežujoč jogurtov sladoled ali za blaženje srbečih dlesni malčkov, ko jim izraščajo zobki.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV