Le malo je sadežev, ki bolj zaznamujejo poletne mesece kot sladkast in sočen paradižnik, ki dozori na vrtu. Čeprav paradižnik sedaj lahko kupite skozi celo leto, je najbolj kakovosten takrat, ko običajno zori, torej od julija do septembra.

Sadje ali zelenjava?
Paradižnik ima mesnato sredico, napolnjeno s spolzkimi semeni, ki jih obdaja vodnata srčika. Lahko je rdeč, rumen, oranžen, vijoličen ali celo rjav. Čeprav v botaničnem smislu spada med sadje, pa mu primanjkuje sladkoba, značilna za ostalo sadje. Sladkoba paradižnika ni očitna, dopolnjuje pa jo rahlo grenak in kiselkast okus. Kuhanje te kisle in grenke kakovosti paradižnika omili in iz njega izvabi toplo, bogato sladkobo.
Ravno zaradi kislosti ni priporočljivo, da paradižnik ponudite dojenčku, bolje je, da počakate, da dopolni vsaj eno leto starosti, ko njegov trebušček to že lažje prenese. Kislost lahko namreč v nezrelem trebuščku povzroči trebušne težave ali celo izpuščaje okoli ust in/ali okoli zadnjične odprtine. Surovi paradižniki so pri tem najbolj nevarni, kuhane pa malček že lažje prenese (na primer v omakah).
Polni vitamina C
Paradižnik je poln vitaminov C, A in K, vsebuje pa tudi molibden, kalij, mangan, prehranske vlaknine, krom in vitamin B1. Poleg naštetega je tudi dober vir vitamina B6, folatov, bakra, vitamina B2, magnezija, železa, pantotenske kisline, fosforja, vitamina E in proteinov.

Preprečuje raka
Paradižnik vsebuje tudi veliko likopena, kartenoida, ki zadnjih nekaj let raziskovalce zanima, ker deluje kot antioksidant in preprečuje raka. Likopen pomaga ščititi celice in druge telesne sisteme pred oksidacijo, odkrili pa so tudi, da ščiti DNK znotraj belih krvničk. Kot antioksidant likopen tudi pomaga preprečevati srčna obolenja.
Likopen iz paradižnika so preizkusili na ljudeh in ugotovili, da ščiti pred veliko oblikami raka – rakom debelega črevesa, prostate, dojk, maternične stene, pljuč in slinavke. Vendar to ni edina sestavina paradižnika, ki je dobra za zdravje. Vse več raziskav kaže, da k temu pripomore tudi cela vrsta hranljivih snovi v njem.
Kako olupiti paradižnik?
Sicer je najbolje, če kožo pustite na paradižniku, saj le še doda k hranljivi vrednosti, vendar nekateri paradižnik vseeno raje olupijo, predvsem kadar ga pripravljajo svojim najmlajšim. Če spadate mednje, naj vam razkrijemo dva preprosta načina lupljenja.
Prvi način je, da zavrete vodo v majhni posodi in vanjo za 15–30 sekund potopite paradižnike, nato jih takoj prestavite v lonec hladne vode in kožo prebodete z nožem. Koža bo kar sama spolzela s paradižnika. Vendar pazite, da paradižnikov ne kuhate več kot pol minute, saj bodo tako postali zdrizasti in jih boste le še težje olupili.
Drugi način je, da daste paradižnik na vilico in ga podržite nad odprtim ognjem ter ga obračate, dokler povsod ne počrni. Nato ga umaknite z ognja in ohladite – kožo bi morali tako zlahka odstraniti.
Recept: Paradižnikova juha
Sveža kremna paradižnikova juha je primerna za vso družino in lahka za prebavo.
Sestavine za 4 osebe:
1 kg zrelih paradižnikov
300 gramov krompirja
1 čebula
1 deciliter sladke smetane
25 gramov masla
40 gramov parmezana
1 ščepec soli
1 ščepec popra
Priprava

Operemo paradižnike in jih za nekaj minut postavimo v vrelo vodo, da se zmehčajo. Nato vodo odlijemo, paradižnike ohladimo, jih olupimo in jih na drobno sesekljamo. Čebulo olupimo, operemo in narežemo na čim tanjše kolobarje.
V kozici razpustimo maslo in na njem pet minut počasi pražimo čebulo, da se razpusti, a ne porumeni. Na čebulo stresemo paradižnik in vse skupaj dušimo 15 minut. Medtem krompir operemo, olupimo in narežemo na koščke.
Juho rahlo začinimo s poprom in soljo. Prilijemo sedem decilitrov vode, dodamo narezan krompir in vse skupaj zavremo ter kuhamo na zmernem ognju 20 minut. Juho s paličnim mešalnikom zmešamo in še enkrat na hitro zavremo. Dodamo smetano, odstavimo in serviramo v krožnike. Po vrhu potresemo s sesekljano baziliko.
Dodatni nasveti
Juho lahko pripravimo tudi dan prej in jo nato naslednji dan le pogrejemo ter postrežemo. Poleg juhe lahko postrežemo popečene kruhke.
Več receptov najdete na Okusno.je.
Komentarji (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV