Bibaleze.si

Specimo prašičke za srečo

Helena Adamič

Idejnica

3
25. 12. 2010 07.53

Četudi ni dokazano, da nam bodo prinesli veselejši jutri, nas lahko osrečijo danes. Vsa družina se lahko zbere od mizi in sodeluje pri peki sladkih prašičkov. Vsak je lahko svoje sreče pek!

Pred pečenjem jih namažemo z rumenjakom.
Prašički za srečo
Prašički za srečoFOTO: osebni arhiv
Le kdo si ne želi sreče? Še posebej takrat, ko se staro leto preveša v novo in s pričakovanjem gledamo v prihodnosti. Ljudje si že skozi vso svojo zgodovino želijo le najboljše in tako smo dobili vrsto simbolov, ki pomenijo ali prinašajo srečo. Le kdo od nas ni včasih na kolenih v sveži travi iskal štiriperesno deteljico, nežno pobral pikapolonico, jo dvignil v zrak in si nekaj tiho zaželel? Se prijel za gumb, ko je zagledal dimnikarja ali nad vrata obesil podkev? Vsak je svoje sreče kovač, a majhni simboli, za katere verjamemo, da bi nam srečo lahko prinesli, bodo v naših življenjih vedno imeli posebno mesto. Recept za prašičke sreče smo našli v knjigi Velika knjiga o peki.

Kaj natančno omenjeni simboli pomenijo?

Pikapolonica prinaša srečo, napredek in vas osvobaja vsakodnevnih težav, prinaša potrpljenje, če pa pristane na vas, ko ste bolni, bo s seboj odnesla tudi vašo bolezen. Podkev poleg sreče prinaša tudi plodnost, če je obrnjena navzdol. S seboj prinaša moč in zanesljivost konja in obrnjena navzgor v sebi obdrži srečo za vedno, zlasti če jo obesimo nad vrata. Listi štiriperesne deteljice predstavljajo slavo, bogastvo, ljubezen in zdravje ter prihajajo iz keltske mitologije. Imeti jo, pomeni, da vam nobeno zlo ne more storiti nič žalega. Če jo nosite ob sebi, vam bo ljubljeni izkazal ljubezen, če pa jo sanjate, boste srečno živeli do konca svojih dni.

Ko decembra v zavetju svojega doma pričakujemo prihod novega leta, si drobcene pozornosti, ki nas razveseljujejo, lahko pripravimo sami. Prašiček je v evropski in kitajski kulturi simbol sreče in bogastva, iskrenosti in napredka. V Nemčiji imajo celo pregovor „Schwein gehabt,“ ki pomeni, da je sreča pri roki.

Srečne sestavine za srečne prašičke.
Srečne sestavine za srečne prašičke. FOTO: osebni arhiv

Za 10 do 12 pujskov potrebujemo:

Za kvašeno testo:

500 gramov moke
30 gramov kvasa
60 gramov sladkorja
250 ml mlačnega mleka
60 gramov surovega masla
1 jajce
ščep soli
naribana lupinica ene limone

Za nadev:

100 gramov surovega marcipana
150 gramov mletih lešnikov, orehov ali mandljev
100 gramov sladkorja
3 beljaki

Rozine za očesca in 2 rumenjaka za premaz in lepljenje ušesc in rilčkov

Priprava

Moko presejemo v skledo. V posebni posodi zmešamo mlačno mleko, malo moke in sladkorja, pokrijemo za 15 minut in pustimo, da malce vzhaja. Preostali sladkor, razpuščeno surovo maslo, jajce, sol in limonino lupinico zmešamo s kvascem ter s preostalo moko zgnetemo v voljno in gladko testo. V skledi pustimo, da pokrito vzhaja 30 minut.

Za očesca nad rilček vtisnemo rozine.
Za očesca nad rilček vtisnemo rozine. FOTO: osebni arhiv

Za nadev (lahko kar z umito roko) zmešamo marcipan, mlete lešnike, sladkor in stepene beljake. Nato vzhajano testo razvaljamo na debelino 4 mm. Iz njega z modelčkom izrežemo 20 krogov s premerom 8 cm, ti bodo za prašičkove glavice, in 10 manjših s premerom 4 cm, ti bodo za rilčke. Iz preostanka testa prašičkom izoblikujemo ušesa in če testa še kaj ostane, kakšnega dodatnega prašička.

Na deset velikih kolačkov damo po žlico nadeva, rob kroga premažemo z rumenjakom in čezenj položimo drug kolaček. Robove dobro in trdno stisnemo, saj se nam bodo drugače prašički med peko odprli. Manjšim kolačkom vodoravno stisnemo dve luknjici za nosnice in jih z razžvrkljanim rumenjakov prilepimo na velike kroge. Prav tako z rumenjakom premažemo ušesca in jih prilepimo na vrhnji del kolačkov. Za oči prašičkom nad nosek vtisnemo po dve rozini in ju dobro potisnemo v testo, ker bodo drugače v pečici med vzhajanjem in peko zelo rade popadale ven. Tako narejene prašičke položimo na z maslom pomazan pekač in damo v predhodho ogreto pečico. Kakih 15 minut jih pečemo na 200 stopinj Celzija. Lepo rumene vzamemo ven in počakamo, da se malce ohladijo. Če nam bodo preveč dišali, ko bodo še topli, nas bo lahko bolel želodček.

Pred pečenjem jih namažemo z rumenjakom.
Pred pečenjem jih namažemo z rumenjakom.FOTO: osebni arhiv
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855