Bibaleze.si

Z uživanjem teh živil boste zmanjšale tveganje za astmo

L. E.

Zdrava nosečnica

0
04. 03. 2020 08.46

Nosečnice, ki uživajo veliko zelene zelenjave, zmanjšajo tveganje, da bi njihov otrok dobil astmo, je pokazala japonska študija. Je pa imelo uživanje zelene zelenjave tak učinek le, če so se nosečnice tako prehranjevale v prvem trimesečju.

Različna zelenjava vsebuje različna hranila, zato je najbolj zdrav način prehranjevanja, da vsak dan poskušamo v svoje obroke vključiti čim več različnih vrst zelenjave.

Študijo so opravili na japonskem Nacionalnem raziskovalnem inštitutu za otrokovo zdravje in razvoj, ki ima sedež v Tokiu. Spremljali so 310 otrok, in sicer od trenutka, ko so njihove matere prvič pri ginekologu potrdile, da so noseče, do dopolnjenega drugega leta. 

Koliko zelene zelenjave uživate?

To bi se morale vprašati vse nosečnice. Japonci so namreč spremljali, kako so se nosečnice prehranjevale, ter ugotovili, da so se simptomi astme občutno manjkrat pojavili pri otrocih z materami, ki so pojedle največ zelene zelenjave. Do drugega leta so imeli v primerjavi z otroki z materami, ki so pojedle najmanj zelene zelenjave, kar za 52 odstotkov manj možnosti, da se jim pojavijo prvi simptomi astme.

Ključno je bilo prvo trimesečje

Toda kot so japonski znanstveniki zapisali v zborniku European Journal of Clinical Nutrition (Evropski zbornik klinične nutricionistike), je bilo tveganje za astmo pri otroku manjše le, če je mati uživala veliko zelene zelenjave v prvem trimesečju. Če je bodoča mati začela več zelene zelenjave uživati v drugem ali tretjem trimesečju, pa to ni imelo istega učinka.

Astma
AstmaFOTO: iStock

Raje se izogibajte tudi sladkorju

Zdrava prehrana nosečnice je za razvoj otroka res zelo pomembna. Tako so tudi znanstveniki na univerzi v Londonu ugotovili, da so imeli otroci kar dvakrat večjo možnost, da so dobili astmo, če so njihove matere v nosečnosti pojedle veliko sladkorja. Predvidevajo, da to slabo vpliva na še razvijajoči se imunski sistem otroka, kar morda sproži vnetje v njihovih pljučih, ki se ravno tako še razvijajo.

Kakšna bolezen je astma?

Astma je vnetje dihalnih poti. Spada med najpogostejše kronične pljučne bolezni in ne poznamo še točnega razloga, zaradi katerega se vnetje razvije. Kot pišejo na strani bolnišnice Golnik, so posledica vnetja tudi zožene dihalne poti, ki jih bolnik občuti kot težko dihanje, kašelj, tiščanje v prsih in piskajoče dihanje. To so tudi simptomi astme. Dihalne poti pa se lahko še bolj zožijo, če je bolnik izpostavljen nečemu, kar ga draži, denimo tobačnemu dimu ali hladnemu in suhemu zraku. Vnetje, ki povzroča astmo, poslabšujejo alergeni, kot so hišne pršice ali različni pelodi. Astma ni ozdravljiva, je pa mogoče vnetje in njegove simptome učinkovito nadzorovati, če upoštevamo zdravnikove nasvete. Ni namreč dovolj le jemanje zdravil, treba je vedeti, kaj astmo poslabša in se temu izogniti.

Kaj je moč zelene zelenjave?

Brokoli, špinača, zelje, ohrovt … Najpogosteje posegamo le po različnih solatah, v resnici pa je še toliko zelenjave, ki je zelena. Kot z vsako zelenjavo, boste tudi z njo zaužili prehransko vlaknino, ki je nujna za dobro stanje črevesja, kjer je tudi večina imunskega sistema. Poleg tega vsebuje zelena zelenjava ogromno koristnih vitaminov, mineralov, antioksidantov … Od bolj znanih vitamina C, folne kisline, beta karotena, železa, kalcija, kalija, magnezija – do malo manj znanih, a nič manj pomembnih luteina in zeaksantina, dveh antioksidantov, pri katerih je povsem dokazano, da ju nujno potrebujemo za zdrave oči.

Špinača
Špinača FOTO: iStock

Zakaj je treba uživati čim bolj raznoliko hrano?

Različna zelenjava vsebuje različna hranila, zato je najbolj zdrav način prehranjevanja, da vsak dan poskušamo v svoje obroke vključiti čim več različnih vrst zelenjave. Vitamin C recimo krepi imunski sistem, ščiti pred škodljivimi učinki stresa, odličen je za kožo, izboljša tudi prekrvavitev. Folna kislina je v nosečnosti tako in tako nepogrešljiva, saj preprečuje napake v razvoju ploda. Betakaroten odlično vpliva na možgane in pljuča. Železo preprečuje slabokrvnost in je prav tako med nosečnostjo izredno pomemben mineral, saj premalo železa poveča tveganje za prezgodnji porod. Železo je tudi mineral, ki je nujen, če želimo imeti občutek, da smo polni energije. Kalcij in kalij potrebuje naše srce, to sta tudi ključna minerala za zdrave kosti. Magnezij pa je recimo pomemben za naše gene, mišice in živčni sistem.

Čas, ko je treba bolj paziti

Med nosečnostjo velja upoštevati splošna navodila za zdravo prehrano. In res bolj kot sicer paziti, da uživamo raznoliko zdravo hrano, s katero bo tudi naš otrok dobil vse, kar potrebuje za pravilen razvoj.

Meso in zelenjava
Meso in zelenjavaFOTO: iStock
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855