
Svetovalka za zdravo prehrano, nutricistka in Bibina svetovalka Karla Klander nam je razložila, da je pri nosečnicah zelo pomemben vnos železa, saj se potrebe po njem povečajo, predvsem zaradi oskrbe zarodka in posteljice ter povečanega volumna krvi. Prav zato priporoča, da ženska vseh devet mesecev uživa živila, ki so bogata z železom (suhe marelice, rozine, posušeni kokos, suhe hruške, suhe fige, sezam in sezamova pasta (tahini), sončnična in bučna semena, posušeni paradižniki, olive, leča, limski fižol, špinača, blitva, tofu, kakav v prahu in čokolada, posušena zelišča (limonina trava, timijan, peteršilj, majaron, kumina, origano …), polnozrnati kruh, jetra, teletina, piščanec …).
Opozarja, da pri uživanju teh živil mora upoštevati morebitne svoje lastne omejitve (npr. pri nosečniškem diabetesu mora paziti pri suhem sadju; če jo stročnice napenjajo, mora le-te uživati v manjših količinah). Odsvetuje, da se na krožniku nosečnice znajde soja.
Svetuje pa tudi: ''Uživajte čim več zelenih kašastih sokov (t. j. mešanico surovega sadja, zelenolistne zelenjave in vode). Zelenolistna zelenjava (npr. špinača in blitva) je namreč bogat vir mineralov, tudi železa, in jo v drugačni surovi obliki po navadi premalo zaužijemo. Zaradi prijetnega okusa so zeleni kašasti sokovi običajno všeč tudi nosečnicam.''
Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV