V zraku diši po bezgu!
Bezeg je izredno zdravilna rastlina, ki je uporabna skorajda v celoti – od poganjkov, cvetov, listov do notranje plasti lubja na koreninah. Beli cvetovi se začnejo delati že konec maja, zadišijo pa v začetku junija. Tri mesece kasneje pa lahko z bezga posmukate še črne jagode.

Bezeg ima več zdravilnih učinkov. Najpogostejši sta priprava različnih osvežilnih pijač (šabesa) in kot dodatek različnim jedem. Pravilno posušeni bezgovi cvetovi, zmešani z meto ali rmanovim cvetjem, pomagajo v primeru gripe ali prehlada, čaj samo iz bezgovih cvetov pa je odlično zdravilo proti aknam. Listi pa so dober antiseptični obkladek za rane in za odganjanje insektov.
Dišeči cvetovi vsebujejo snovi, ki pospešujejo izločanje seča, delovanje znojnic, obnavljajo kri, zdravijo vnetja in lajšajo dihalne težave. A vendar je treba vedeti, da je bezeg toksičen, še najbolj deblo – vsebuje namreč strupene alkaloide, zato ga odsvetujejo vsem nosečnicam in doječim mamicam.
Pozor: Sveže jagode niso užitne, zato jih nikar ne uživajte.
Ste vraževerni? Bezeg vam bo pomagal …
– Če bezeg raste v bližini hiše ali če ga obesite nad vrata in okna, boste varni.
– Če bezgov les nosite s seboj, vas bo obvaroval prešuštva.
– Bezeg naj bi mladoporočencema prinašal srečo.
– Nosečnice poljubljajo bezeg, da bi bili njihovi otroci srečni.
– Piščalke, ki so narejene iz bezgovih vej, se uporabljajo za klicanje duhov in imajo isto moč kot čarobne palice.
Ocvrti bezgovi cvetovi za vaše najmlajše!
Za ocvrte bezgove cvetove boste potrebovali:
• 250 ml mlačnega mleka
• pol čajne žličke soli
• 22 dag moke
• 3 rumenjake
• sneg iz treh beljakov
• 6–12 bezgovih cvetov
• maščoba za cvrtje
Mleko, moko in rumenjake umešajte skupaj, nato pa mešanici dodajte sladkor ter sol. Iz beljakov naredite čvrst sneg. Cvetove bezga splaknite z vodo, odcedite ter jih posamično pomakajte v testo in nato ocvrite na vroči masti, da postanejo zlate barve. Potresite jih s sladkorjem v prahu in postrezite najmlajšim!
Ste že poskusili bezgove palačinke?
Palačinke pripravite po receptu, ki se ga vedno držite. Bezgove cvetove, ki naj ne bodo preveč razcveteli (del cvetkov je lahko še neodprt), s škarjami porežite na največ 1 cm dolge majhne cvetke. Maso, narejeno po vašem okusu, nato vlijte v razgreto ponev in po njej potresite bezgove cvetke. Dobro je le, da vzamete za eno palačinko nekoliko več mase kot sicer, da se bodo cvetki lahko potopili vanjo. To pomeni, da bo tudi palačinka nekoliko debelejša, vendar zelo okusna. Pa dober tek!

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV