Kakšna naj bo prehrana v času nosečnosti? Raznolika in uravnotežena, bogata z beljakovinami, minerali in vitamini. Nosečnost od telesa zahteva veliko, zato je pomembno, da se zavedate, kaj med nosečnostjo jeste. Hrana mora biti namreč kakovostna, da boste z njeno pomočjo v telo vnesli vse potrebne hranilne snovi za razvoj otroka in vaše zdravje ter dobro počutje. Obstaja nekaj živil, ki so zaradi svojih vsebnosti vitaminov in mineralov izjemno priporočljiva v obdobju nosečnosti. Za katera živila gre? Preverite v spodnjih vrsticah.

Mlečni izdelki
Jogurt, pinjenec, skuta ali sir so odlična ideja, če želite v svoje telo vnesti dovolj beljakovin. Vsebujejo pa tudi maščobe, mlečni sladkor, vitamine (B12, A, D) in minerale. So odličen vir kalcija, ki gradi kosti. Iz mleka se kalcij namreč dobro izkorišča. Zaradi oblikovanja okostja in zob zarodka je treba med nosečnostjo zaužiti večje količine kalcija, zato je super, če si v nosečnosti vsakodnevno privoščite kakšen mlečni izdelek ali spijete kozarec mleka. Zlasti grški jogurt vsebuje več kalcija kot večina drugih mlečnih izdelkov in je še posebej koristen. Nekatere vrste jogurtov vsebujejo tudi probiotične bakterije, ki podpirajo zdravje prebavil.
Nemastno meso, piščančje meso in ribe (predvsem losos)
Sodijo med dober vir beljakovin, potrebnih za graditev in funkcijo celic. Poleg tega vsebujejo vitamine in minerale. Dobro je vedeti, da se železo iz mesa zelo dobro izkorišča. Tudi ribe so pomemben vir biološko vrednih beljakovin. Losos je obogaten z maščobnimi kislinami omega 3, ki so izjemnega pomena za zdravje.
"Zelo veliko je odvisno od tega, ali je okolje, v katerem je zrasla riba, zdravo in ali je riba majhna ali velika, torej ali je na začetku ali koncu prehranjevalne verige. Riba naj bo sveža iz morja, reke ali jezera, za katerega vemo, da ni onesnaženo. Zaradi nizke vsebnosti živega srebra so posebej zdrave sardele, maslenke, somi, polenovke, lososi, pa tudi raki in lignji," je za naš portal povedala prehranska svetovalka Mojca Cepuš.

Stročnice
Leča, grah, fižol, čičerika, soja in arašidi so stročnice, ki so odličen rastlinski vir prehranskih vlaknin, beljakovin, železa, folne kisline in kalcija – vsi našteti so ključni za zdravo nosečnost. Folna kislina, ki je eden izmed vitaminov skupine B, in sicer B9, je zelo pomembna za zdravje matere in zarodka, še posebej v prvem trimesečju. Ena skodelica leče, čičerike ali črnega fižola lahko zagotovi 65–90 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka folne kisline.
Sladki krompir
Sladki krompir je odličen vir betakarotena, rastlinske snovi, ki se v telesu spremeni v vitamin A. Poleg tega vsebuje tudi veliko prehranskih vlaknin, ki dajejo občutek sitosti, zmanjšujejo drastične spremembe ravni krvnega sladkorja ter koristijo zdravju prebavil in gibljivosti.

Jajca
Gre za ultimativno zdravo živilo, saj je v njih mogoče najti malce skoraj vsake izmed hranilnih snovi, ki jih telo nujno potrebuje. Eno veliko jajce je sestavljeno predvsem iz visokokakovostnih beljakovin in maščob, vsebuje pa tudi mnoge vitamine in minerale. Je tudi odličen vir holina – ta pa je ključen za mnoge procese, ki se odvijajo v telesu, med drugim za zdrav razvoj možganov.
Solata in brokoli
Solate vseh vrst, pri katerih imajo mlade rastline manj koristnih snovi in manj celuloze, so zelo zaželene. Najprimernejše vrste solat so glavnata poletna solata, radič vseh vrst, rukola, motovilec, zelena endivija (nedozorela, svetla, ima veliko celuloze). Z listnato zelenjavo lahko organizem povsem oskrbimo s folno kislino, ki je med nosečnostjo nujna. Brokoli in vrste temne listnate zelenjave, kot sta kodrolistni ohrovt in špinača, vsebujejo mnogo za nosečnice pomembnih hranil, med drugim prehranske vlaknine, vitamine A, C in K, kalcij, železo, folat in kalij. Bogati so tudi z antioksidanti in snovmi, ki koristijo imunskemu sistemu in prebavi.

Polnozrnata živila
Uživanje polnozrnatih živil lahko nosečnicam pomaga doseči potrebno količino dnevno zaužitih kalorij, predvsem v drugem in tretjem trimesečju. Za razliko od rafiniranih živil iz žit so polnozrnata živila polna prehranskih vlaknin, vitaminov in drugih koristnih snovi. Oves in kvinoja vsebujeta tudi veliko beljakovin. V polnozrnatih živilih je mogoče najti veliko vitaminov B in magnezija, ki jih mnogokrat primanjkuje v prehrani nosečnic.
Jagodičevje
Jagodičevje (jagode, borovnice, maline) vsebuje res celo bogastvo hranil. Med minerali prednjačijo kalij, kalcij, železo, cink, mangan in baker, pohvalijo pa se še s kar nekaj mikroelementi. Jagode vsebujejo tudi kar nekaj vitaminov. Bogate so z betakarotenom, B1, B2, folno kislino, vitaminom C itd. Znane so po svojih razstrupljevalnih učinkih, urejajo presnovo, pomagajo okrepiti imunski sistem, uravnavajo prebavo, koristijo jetrom in ledvicam, priporočljive pa so tudi pri artritisu, revmi in podobnih težavah.

Vir: Healthline Parenthood
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV