Bila je vrhunska glasbena umetnica, a porazno slaba mama

S.B. /

NOVICE

0
09.10.2024, 5:00

Umrla je Emily "Cissy" Houston, rojena 30. septembra 1933, z grammyjem nagrajena gospel in soul pevka, znana po svojem močnem glasu in pomembnem prispevku k glasbeni industriji. Medtem ko jo mnogi poznajo kot mamo pokojne pop zvezdnice neprimerljive slave, Whitney Houston, je imela Cissy tudi sama slavno kariero, ki je trajala več kot šest desetletij. Cissyna zapuščina v glasbi je neizpodbitna, a mnogi pravijo da ji materinska vloga ni bila pisana na kožo.

Bila je vrhunska glasbena umetnica, a porazno slaba mama

Življenje Cissy Houston je bilo poleg glasbene kariere zaznamovano tudi kot življenje matere treh otrok, Whitney, Michaela in Garyja. Materinstvo je bilo za Cissy zelo pomembno poglavje njenega življenja, ki pa sta ga zaznamovala tako velikanski ponos na eni strani, kot srce parajoče preizkušnje na drugi. Mnogi trdijo, da je kljub zavidljivi karieri in uspehom, Cissy kot mama zatajila.

Te kritike pogosto izhajajo iz tega, kako se je odvijalo Whitneyjino življenje, njeni boji z odvisnostjo in odločitve, ki jih je Cissy sprejemala pri vzgoji svojih otrok. 

Zgodnje življenje in glasbena kariera

Cissy Houston, rojena v Newarku v New Jerseyju, je odraščala v družini, ki je bila globoko zakoreninjena v gospel glasbi. Njena zgodnja pevska kariera se je začela z njenimi brati in sestrami v skupini The Drinkard Singers, ki je postala ena prvih gospel skupin, ki je snemala za veliko založbo. 

Do leta 1960 se je Cissy preusmerila k posvetni glasbi in delala kot spremljevalna pevka za zvezde, kot so Elvis Presley, Aretha Franklin, Dionne Warwick (njena nečakinja) in mnoga druga glasbena imena. Njen prispevek k uspehu teh umetnikov je dobro dokumentiran, vendar je Cissyna prava strast vedno ostala v gospel glasbi.

Njena solo kariera v gospelu se je resno začela v sedemdesetih letih, leta 1996 in 1998 pa je za Face to Face in He Leadeth Me prejela nagradi Grammy za najboljši album tradicionalnega soul gospela. Zaradi njenega prepoznavnega glasu, čustvenega izražanja in predanosti njeni veri je postala spoštovana osebnost v gospel glasbeni skupnosti.

Cissy Houston je bila pomembna gospel pevka.
Cissy Houston je bila pomembna gospel pevka. / FOTO: Reuters

Cissy Houston kot mati

Medtem, ko je javnost na eni strani opevala poklicne dosežke Cissy Houston, je na drugi strani kritizirala njeno materinsko vlogo, še posebej v primeru slavne pevke Whitney Houston, ki je imela v življenju resne težave z alkoholom, jemanjem substanc in življenjem v nasilni partnerski zvezi. 

Cissy Houston je že na začetku prepoznala izjemen talent, ki ga je imela njena hči Whitney.  Tudi sama je bila namreč šolana pevka in je imela ključno vlogo pri oblikovanju Whitneyjinih vokalnih sposobnosti in usmerjala njeno zgodnjo kariero. Whitney je že od malih nog izpostavila svetu profesionalnega petja, saj je pela kot rezerva pri skladbah z uglednimi izvajalci. 

V času, ko je Whitney začela solo kariero, je razvila tehniko in vokalno zrelost, ki presega njena leta, predvsem po zaslugi mentorstva svoje matere. Cissy in Whitney sta delili globoko vez, ki ni zakoreninjena le v njuni skupni ljubezni do glasbe, ampak tudi v njuni veri. 

Svoje otroke je Cissy namreč vzgajala z močnimi verskimi vrednotami in poskrbela, da so bili že od malih nog vključeni v cerkev in gospel petje. Ko pa je Whitneyina slava skokovito rasla, je postala bolj izrazita tudi Cissyna zaščitniška narava matere. Whitneyin boj z zlorabo substanc je bil v javnosti zelo odmeven in Cissy naj bi bila gonilna sila številnih poskusov, da bi Whitney dobila pomoč, ki jo je potrebovala, a žal je bilo njeno prizadevanje venomer neuspešno.

BET Awards 2012: Cissy Houston
BET Awards 2012: Cissy Houston / FOTO: Reuters

 V intervjujih in v svojih spominih iz leta 2013, Remembering Whitney, je Cissy izrazila globoko bolečino in nemoč, ki ju je čutila, ko se je njena hči borila z odvisnostjo. Spregovorila je tudi o notranjem konfliktu, ko je opazovala, kako se življenje njene hčerke odvija pod ostrimi žarometi slave, saj je vedela, da Whitneyjini boji niso bili le osebni, ampak da jih svet natančno preučuje.

Cissy in Whitney Houston sta imeli zapleten odnos, ki je v poznejših letih Whitneyinega življenja postal še bolj napet. Ko je Whitneyin boj z zlorabo substanc postal bolj viden, je njuno razmerje postalo vse bolj krhko. V svojih spominih je Cissy priznala tudi, da je bil njen odnos z Whitney včasih težaven, zlasti zato, ker ni odobravala številnih Whitneyinih življenjskih odločitev, vključno z njenim odnosom z Bobbyjem Brownom.

Kritiki pa trdijo, da je Cissyna ostra obsodba Whitneyjinih odnosov in življenjskega sloga morda odtujila njeno hčerko v času, ko jo je ta najbolj potrebovala, namesto da bi hčerki nudila pomoč in podporo.

Pritisk na Whitneyjino kariero

Eden glavnih javnosti je dojemanje, da je Cissy Whitney prehitro potisnila v središče pozornosti. Whitney je bila že od malih nog izpostavljena glasbeni industriji prek materinih vez. Cissy, tudi sama cenjena pevka, je bila ključnega pomena pri usmerjanju Whitneyjinega glasovnega razvoja in jo sčasoma spodbudila, da je nadaljevala solo kariero. 

Čeprav je Whitneyin uspeh prinesel mednarodno slavo in bogastvo, so nekateri trdili, da je močan pritisk, da mora izpolniti materina pričakovanja, najverjetneje prispeval k njenim osebnim težavam.Kritiki menijo, da se je Whitney verjetno počutila ujeto zaradi pričakovanj, da bo izpolnila visoke standarde svoje matere, tako glasbeno kot osebno. Nekateri verjamejo, da je Cissy dala prednost Whitneyjini karieri pred čustvenim stanjem in počutjem ter pritiskala nanjo, da doseže popolnost za ceno svoje sreče.

Družinska dinamika in tragedija

Kljub trudu, da bi pomagala hčeri v boju proti odvisnosti, se je Cissy Houston soočila z nepredstavljivo bolečino, ko je Whitney tragično umrla leta 2012 pri starosti komaj 48 let. Izguba hčerke je bila uničujoč udarec, ki ga Cissy ni skrivala. Povedala je, da je bilo to ena najtežjih stvari, ki jih je kdaj prestala. 

Njena žalost se je le tri leta pozneje povečala, ko je leta 2015 v srhljivo podobnih okoliščinah umrla njena vnukinja in Whitneyina edinka, Bobbi Kristina Brown. Kot mati je bila Cissyna ljubezen do Whitney vidna, toda kot pri mnogih odnosih med staršem in otrokom, zlasti tistih, ki so bili zapleteni zaradi slave, so bile med njima tudi napetosti. 

V svojih spominih je Cissy odkrito razpravljala o negativnem vplivu Whitneyjinega življenjskega sloga na njun odnos in o krivdi, ki jo je pogosto čutila, ker ni mogla "rešiti" svoje hčerke. Kljub številnim nesoglasjem in izzivom pa je Cissy vedno trdila, da njena ljubezen do Whitney brezpogojna in je pogosto izražala ponos na hčerino zapuščino. 

Whitney Houston
Whitney Houston / FOTO: Reuters

Druga stran materinstva: Cissyjin odnos s sinovoma

Čeprav je Whitney izmed vseh treh otrok morda pritegnila največ pozornosti, je bila Cissy Houston tudi mati dveh sinov – Michaela Houstona in Garyja Garland-Houstona. Zlasti Michael je imel ključno vlogo pri Whitneyjini karieri, saj je bil ključna oseba v njeni vodstveni ekipi v prvih letih njenega uspeha. Vendar pa je v poznejših letih Michael javno priznal, da je bil on tisti, ki je Whitney prvič seznanil z drogami, kar je razodetje, ki je družinski dinamiki dodalo še eno plast kompleksnosti.

Nekateri kritiki menijo, da to priznanje odpira vprašanja o okolju, v katerem je odraščala Whitney. Glede na to, da sta bila Michael in Whitney oba izpostavljena drogam že zgodaj na začetku kariere, nekateri trdijo, da Cissy morda ni uspela zagotoviti zaščitnega okolja brez drog, kar je prispevalo k težavam, s katerimi se je kasneje soočila Whitney.

Gary Garland-Houston, nekdanji igralec lige NBA in pevec, je prav tako imel svoje izzive, a je tako kot njegova sorojenca delil tesno vez z mamo. Vse življenje je bila vera Cissy Houston vodilo, ne le v njeni glasbi, ampak tudi v tem, kako je vzgajala svoje otroke in se soočala s tragedijo. Svojo neomajno vero v Boga je pogosto pripisovala viru svoje moči, zlasti po izgubi Whitney in Bobbi Kristine.

Whitney Houston in Bobbi Kristina Brown
Whitney Houston in Bobbi Kristina Brown / FOTO: AP

V svojih spominih in intervjujih je Cissy povedala, da se je, čeprav je imela trenutke obžalovanja in bolečine, vedno trudila voditi svoje otroke, podpirati njihove sanje in jim biti steber moči. A žal so vsi trije podlegli boju s prepovedanimi substancami in kot odrasli zabredli v velike težave. 

Bila je znana kot stroga in neomajna pri discipliniranju otrok ter globoko zakoreninjena v svoji krščanski veri in je imela visoka pričakovanja do svojih otrok, zlasti do Whitney. Medtem ko nekateri občudujejo njen odločen starševski pristop, drugi menijo, da meji na prepotentnost.

V svojih spominih Cissy priznava, da ni vedno odobravala Whitneyinih odločitev, a da jo je imela brezpogojno rada. Vendar so jo mnogi kritizirali, ker je bila obsojajoča, zlasti glede Whitneyinih osebnih življenjskih odločitev. Nekateri menijo, da je ta oster ljubezenski pristop, čeprav dobronameren, morda prispeval k temu, da se je Whitney počutila čustveno izolirano od svoje matere in je bilo zato bolj verjetno, da se bo zatekla k drogam in drugim samouničevalnim vedenjem.

Njeno življenjsko potovanje nas opominja, da slava in uspeh lahko prineseta veliko veselja, moči in denarja, vendar tudi številne izzive in tragedijo. 

NOVICE

Grossi na obisku v Sloveniji, obiskal bo tudi ...

ŠPORT

'Letos je vsak ponedeljek prijetno vstopiti v ...

POP IN

Lisa Marie Presley sinovo truplo še dva meseca po ...

TV ODDAJE

Damjan: 'Ladu bom dokazal, da je nastop lahko še ...

VIZITA.SI

Zakaj pride do išiasa?

OKUSNO.JE

Božanska jabolčna sladica, ki preprosto navduši

ZADOVOLJNA.SI

Zvezdnica je imela sina doma še dva meseca po ...

MOSKISVET.COM

Ta lepa ženska je bila nekoč hčerka legendarne ...

BIBALEZE.SI

Tako sta danes videti otroka princa Harryja in ...

CEKIN.SI

Melania Trump razkrila, zakaj jim je UDBA ...

DOMINVRT.SI

Solata, ki je najboljša v hladnejšem delu leta

MOSKISVET.COM

S tem lahko na enostaven način veliko privarčujete