♦ Testo:
1 kocka kvasa Fala
30 g kislega testa Fala
3 dl mleka
700 g moke
140 g kisle smetane
60 g sladkorja
6 žlic olja
4 rumenjaki
2,5 male žličke soli
♦ Okrasitev:
Rozine, suhe slive
♦ Jajce za premaz
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Razdelimo testo na dva dela – velikost odvisna od tega, koliko Miklavžev in koliko parkljev želimo narediti.
Nato vzamemo primeren kos testa za Miklavža, ga razvaljamo in izrežemo posamične Miklavže. Najprej izrežemo obraz in trup, iz odrezkov testa pa nato Miklavževo pokrivalo, lase z brado in škofovsko palico. Na mesto oči še namestimo rozine (če so manjši, samo polovico rozine).
Parklje oblikujemo tako, da testo razdelimo na približno enako velike kose (približno 100 g – 150 g).
Pustimo počivat kakšno minuto, nato vsak košček v dlaneh oblikujemo v kroglice. Ko smo oblikovali zadnjo kroglico, začnemo oblikovati trup parklja, tako da kroglico oblikujemo v debel svaljek želene dolžine. Z robom dlani stisnemo del svaljka, ki naj loči glavo od trupa, nato pa s škarjami v daljšem delu zarežemo za noge in roke parklja, na koncu pa oblikujemo še gornji del v roge.
Oblikovane parklje damo še enkrat vzhajati. Preden jih postavimo v vročo pečico, pa vstavimo na mesto oči rozine in na mesto jezika košček suhe češplje (ali pršuta) ter parklje premažemo z jajcem. Pečemo jih pri 180 °C približno 20 minut.
Naročnik oglasa je Bonopan, d. o. o.