Slavne zvezdnice, ki so imele težave z zanositvijo

S.B. /

NOVICE

0
28.06.2024, 5:00

Soočanje z neplodnostjo in dolgotrajno zdravljenje vpliva tudi na partnerski odnos. Lahko se pojavijo občutki krivde, sramu in nezmožnosti. Veliko je razočaranj in negotovosti, ki jim sledi obup. Včasih se nam zdi, da se samo mi soočamo s tovrstnimi težavami in da drugim okoli nas vse zlahka uspeva. A temu ni tako. K ozaveščanju o neplodnosti pa prispevajo tudi slavne ženske, ki o svojih izkušnjah govorijo iskreno in javno. Med njimi je tudi nekaj hollywoodskih zvezdnic.

Slavne zvezdnice, ki so imele težave z zanositvijo

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima težave z zanositvijo med osem in 10 odstotkov svetovnega prebivalstva. Natančnih podatkov za Slovenijo ni, po ocenah pa je stanje enako kot v drugih evropskih državah, kjer je neplodnih med 10 in 15 odstotkov parov. Tako ima težave s plodnostjo vsak šesti do sedmi par.

Ne obupajte, nikoli. Pet odstotkov otrok v Sloveniji je rojenih po postopku zunajtelesne oploditve, kar je nad povprečjem Evropske unije, torej so naši zdravniki zelo uspešni. V zadnjih letih je občuten in stalen napredek v zdravljenju, zanosijo ženske, ki nekoč nikakor ne bi mogle. Težko je čakati plus, hudo je, ko ga končno ugledate, a zgodba vseeno nima srečnega konca. Včasih pa se kljub vsem težavam pojavi žarek sonca in nosečnost uspe. O tem so javno spregovorile tudi naslednje svetovno znane zvezdnice.

Courteney Cox

Priljubljena igralka, ki je zablestela z vlogo Monice v humoristični seriji Prijatelji, je imela v življenju veliko preprek, preden je postala mati. Več let se je trudila zanositi in doživela je kar nekaj izgub nosečnosti zaradi splava. "Zanosim lahko, a ne morem obdržati zarodka," je takrat dejala obupana igralka. Znana je tudi scena iz omenjene serije, ko lik Rachel Green rodi otroka in se ostali prijatelji veselijo v porodnišnici skupaj z njo. Kasneje pa je bilo v javnosti razkrito, da je le nekaj dni pred snemanjem te scene Courteney v resničnem življenju doživela splav in ji je bilo posledično izjemno težko posneti ta del serije, a si ga je kljub razumevanju produkcijske ekipe sama želela posneti in se soočiti s svojo globoko žalostjo. Pred 18 leti se je Courteney naposled razveselila deklice po imenu Coco, ki jo je dobila s pomočjo umetne oploditve. 

Scena iz serije Prijatelji, v kateri lik Rachel Green rodi deklico
Scena iz serije Prijatelji, v kateri lik Rachel Green rodi deklico / FOTO: Profimedia

Brooke Shields

Še ena izmed slavnih osebnosti, ki so spregovorile o svojih težavah z zanositvijo, je igralka Brooke Shields. Ta se je namreč soočala s težavami zaradi displazije ali predrakavih sprememb na materničnem vratu. "Bila sva povsem zlomljena. Do takrat sem bila prepričana, da nama bo uspelo, ker je bil pravi čas in ker sva si oba resnično želela otroka," je dejala. A kljub težavam jima je na koncu s partnerjem uspelo dobiti dve deklici. Prve sta se razveselila leta 2003 in druge 2006. Poimenovala sta ju Rowan in Grier. 

Brooke Shields
Brooke Shields / FOTO: Profimedia

Halle Berry

"Narava se je zmotila. Ko si mlajši, bi moralo težje priti do zanositve, in ko si starejši, bi moralo biti lažje. Ko si tako pripravljen, tega ne moreš, pa če bi ti rešilo življenje. Ko si star 21 in še sploh nisi pripravljen, pa si najbolj ploden. To je nekaj, pri čemer se je bog zmotil," je o tej temi povedala fatalna igralka Halle Berry. Dobitnica oskarja dolgo ni želela javno priznati, da se je soočala s težavami, a nato je v intervjuju z Oprah povedala, da sta s takratnim partnerjem Gabrielom Arubyjem dobila hčer Nahlo s pomočjo zunajtelesne oploditve. Halle je bila ob rojstvu prvega otroka stara 42 let. Na nosečniških testih naj bi kar 35-krat zagledala minus, preden se je pojavil močno zaželen plus. A kasneje se je razveselila še enega otroka, sina Maca, ki ga je rodila leta 2013.

Halle Berry
Halle Berry / FOTO: Profimedia

Nicole Kidman

Igralka Nicole Kidman je imela težave s plodnostjo še v zakonu s Tomom Cruisom, saj sprva ni mogla zanositi, potem pa je imela še splav tik pred koncem njunega zakona. Zato sta Tom in Nicole posvojila dva otroka: Isabello, ki je zdaj stara 29 let, in Connorja, ki jih šteje 27. Par se je kljub temu leta 2001 ločil.

Pozneje je Nicole našla ljubezen v objemu country pevca Keitha Urbana, s katerim sta se razveselila hčere Sunday Rose. Kidmanova priznava, da sta uporabila nadomestno mater, ker je imela zopet težave s plodnostjo. ''Neznosno sva si želela otrok, a jaz nisem mogla zanositi, zato sva se odločila za alternativno pot.''

Par sedaj živi v Nashvillu in Los Angelesu. Kidmanova še dodaja, da svoje otroke ljubi enako. ''Otroci so otroci. Kot starš bi umrl za njih. Ljubezen, ki jo čutiš kot starš, je brezpogojna.'' Zdaj mati štirih otrok je 28 decembra 2010 dobila še hčer Faith, tudi s pomočjo nadomestne matere. ''Vsak, ki je bil v položaju, da si želi otroka ali pa si želi še enega otroka, pa tega žal ne more, pozna bolečino in razočaranje, ki jo vsak neuspeli poskus spremlja. Plodnost ali neplodnost je nekaj, kar je zelo pomembno, a se tega ne zavedamo, dokler dejansko ne pridemo v stik z njo.''

Nicole Kidman
Nicole Kidman / FOTO: Profimedia

Sarah Jessica Parker

Priljubljena zvezdnica, ki je vsem ostala v spominu po vlogi ljubke Carrie Bradshaw iz serije Seks v mestu, je leta 2002 rodila sina Jamesa. Ko sta si s soprogom želela še enega otroka, pa se jima želja kar ni in ni uresničila. "Več let sva poskušala razširiti svojo družino in razmišljala sva o vseh možnostih, da bi nama to uspelo. Nadomestna mama je bila ena od možnosti. Sama nisem nikoli skrivala tega, da imam težave z neplodnostjo. Bilo bi neobičajno, da sem se odločila za nadomestno mamo, če bi lahko sama naravno zanosila in donosila," je priznala danes 57-letna slavna mamica, ki se je s pomočjo nadomestne matere leta 2009 razveselila dvojčic Marion in Tabithe.

Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker / FOTO: Profimedia

Mariah Carey

Znana pevka Mariah Carey je po spontanem splavu pričela z zdravljenjem neplodnosti. Vsak mesec je bila na hormonski terapiji in ko je končno zanosila, je s terapijo nadaljevala še deset tednov, da bi obdržala otroka. "Terapija je pomagala zmanjšati možnosti za spontani splav za 50 odstotkov," je takrat povedala Mariah (52 let), mamica 11-letnih dvojčkov Moroccana in Monroe.

Mariah Carey
Mariah Carey / FOTO: Profimedia

Celine Dion

Celine Dion, glasbena diva, se je pred rojstvom prvega sina René-Charlesa večkrat zdravila zaradi težav z neplodnostjo. Težave pa so jo spremljale tudi, ko si je želela zanositi v drugo. Preden se je razveselila dvojčkov Eddyja in Nelsona, je imela namreč več spontanih splavov. 

Celine Dion
Celine Dion / FOTO: AP

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston je nedolgo nazaj prvič spregovorila o svojih težavah z neplodnostjo in o tem, kako se je po številnih neuspešnih poskusih umetne oploditve nazadnje sprijaznila, da ne bo nikdar mati."Ampak če ne bi šla čez vse to sranje, ne bi nikdar postala to, kar mi je bilo usojeno. Zato sem tako hvaležna za vse te usrane zadeve," je ob priznanju še povedala.

53-letna Anistonova je opisala tudi to, kako mučno je bilo, ko so mediji leta in leta ob malce bolj zaobljenem trebuščku ugibali, ali je noseča, ona pa je prestajala nove in nove poskuse umetne oploditve in pila kitajske čaje. "Poskušala sem vse. In vse bi dala, da bi mi nekdo dejal, naredi si uslugo in zamrzni jajčeca. Ampak preprosto ne razmišljaš o tem. In tako sem, kjer sem danes. Ta vlak je odpeljal," je povedala.

Igralka pravi, da ne obžaluje prav ničesar in da zdaj dejansko čuti malce olajšanja. "Ni več nenehnega spraševanja, ali mi bo uspelo. Morda, morda, morda. O tem mi ni treba več razmišljati." Tudi zato se je odločila, da je zdaj čas, da deli svojo zgodbo, kar je zanjo tako, kot da se zbuja iz hibernacije. "Toliko let sem skrivala svojo zgodbo o umetni oploditvi. Zaščitniška sem do teh delov, ker imam občutek, da je tako malo tistega, kar lahko ohranim zasebno. Ničesar mi ni treba skrivati. Nisem noseča. Sem pa naveličana."

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston / FOTO: Profimedia

 

NOVICE

Višje sodišče potrdilo sodbo: Abramovu za umor ...

ŠPORT

Ne želijo si zmage, temveč naslov prvaka

POP IN

Timberlake se je med koncertom pošalil na račun ...

TV ODDAJE

Sladka Klarina zmaga, uresničila se ji je ...

VIZITA.SI

Ima lahko kapsaicin hude stranske učinke?

OKUSNO.JE

Zdrav poletni zajtrk, ki ga lahko pripravite tudi ...

ZADOVOLJNA.SI

Delila fotografijo noseče princese, trebušček se ...

MOSKISVET.COM

Hčerka mu je zadala še zadnji udarec

BIBALEZE.SI

Kdaj je za žensko najprimernejše imeti prvega ...

CEKIN.SI

Bogataši razmišljajo drugače kot 'navadni ...

DOMINVRT.SI

To se zgodi, če kuhate kis pred nevihto s točo

ZADOVOLJNA.SI

To doleti vsako žensko vsaj enkrat v življenju