Več kot 70 odstotkov mam se primerja z vplivnicami

S.B. /

NOVICE

0
27.09.2024, 1:00

Platforme, kot so Instagram, YouTube in TikTok, so polne vplivnežev, ki prikazujejo idealizirano različico materinstva. Te vplivne mame delijo čudovito urejene fotografije, zgodbe iz svojega vsakdanjega življenja in nasvete o starševstvu, modi, dobrem počutju in celo skrbi zase. Čeprav te objave lahko marsikoga navdihnejo, pa prispevajo tudi k naraščajočemu problemu: matere se vse bolj primerjajo z nerealnimi podobami in življenji vplivnic.

Več kot 70 odstotkov mam se primerja z vplivnicami

Popolni domovi, popolne fotografije, popolna življenja, popolne mame, popolni otroci. Čista idila. Tudi ko se hočejo prikazati kot nepopolne, so še vedno videti tako – popolno. Te objave se morda zdijo nemogoč standard za mnoge matere, ki se pogosto spopadajo z grdimi, nefiltriranimi vidiki materinstva, kot so izbruhi jeze, kupi perila in neprespane noči.

In vse to spremljate in gledate in poslušate, misleč, da niste niti blizu temu. In si rečete 'daj no, vse je fejk!' in v sebi veste, da imate prav. Še vedno pa vas grize tisti črviček dvoma, ki vam sporoča, da niste dovolj dobre in da bi morale biti tudi ve boljše.

Primerjati se s tistimi, ki se nam zdijo boljši od nas, popolnejši od nas, nikoli ni dobra ideja, a dejstvo je, da si včasih preprosto ne moremo pomagati. Materinstvo je še posebej dovzetno za to primerjavo, ki nam večinoma ne dela usluge in nič ne koristi. 

Kljub vsem koristnim informacijam in zasluženi podpori, ki jih lahko najdemo na družbenih omrežjih, se zlahka ujamemo v past materinske krivde. Ta krivda je seveda obstajala veliko pred družbenimi omrežji, a dejstvo je, da je ta virtualni prostor le še poslabšal. Če se spopadate s to krivdo, vam socialni mediji in vplivne mame ne bodo prav nič pomagali in težko se je temu upreti.

Kljub vsem koristnim informacijam in zasluženi podpori, ki jih lahko najdemo na družbenih omrežjih, se zlahka ujamemo v past materinske krivde.
Kljub vsem koristnim informacijam in zasluženi podpori, ki jih lahko najdemo na družbenih omrežjih, se zlahka ujamemo v past materinske krivde. / FOTO: Adobe Stock

Narava družbenih medijev spodbuja vplivneže, da predstavijo idealistično podobo, ki je smiselna z vidika ustvarjanja vsebine in blagovne znamke. Navsezadnje se mnoge vplivne mame za zaslužek zanašajo na svojo spletno prisotnost, kar pomeni, da predstavitev uglajene različice materinstva pritegne sledilce in partnerstva z blagovnimi znamkami. Na žalost je rezultat vsesplošen občutek neustreznosti za matere, ki menijo, da se ne morejo meriti s temi idealiziranimi različicami realnosti.

Več kot 70 odstotkov mam se primerja z vplivnicami

Nova raziskava, ki so jo izvedli pri Little Sleepies, je pokazala, da se velika večina mam primerja z drugimi mamami na družbenih medijih, kar močno prispeva k toksičnemu učinku na njihovo duševno zdravje. V okviru raziskave je bilo anketiranih 1000 mamic z otroki, starimi 10 let in manj, ki uporabljajo družbena omrežja in so delile svoje misli o materinski krivdi.

Skoraj tri četrtine anketiranih mam (72,5 %) je reklo, da se primerjajo z drugimi mamami na družbenih medijih. Od tega jih 24,5 % pravi, da to počnejo pogosto, 48 % pa včasih. Skoraj vsaka peta mama (18,8 %) ugotavlja, da so družbeni mediji negativno vplivali na njen stil starševstva, 40,6 % anketirank pa priznava, da včasih primerjajo razvoj svojega otroka z razvojem otrok vplivnih mam. Skoraj 35 % jih je dejalo, da čutijo pritisk, da ustvarijo in delijo vsebino, ki prikazuje "popolno" starševstvo in življenjski slog.

Nenehno primerjanje z vplivnimi mamami lahko močno vpliva na duševno zdravje. Raziskave so pokazale, da je uporaba družbenih medijev povezana s povečano stopnjo anksioznosti, depresije in občutkov neustreznosti – zlasti med ženskami in materami. Matere se lahko počutijo, kot da nenehno zaostajajo, kar lahko zmanjša samozavest in prispeva k stresu ali celo poporodni depresiji.

Poleg tega kultura vplivnežev ohranja mit, da morajo biti matere super mame, ki zmorejo vse z lahkoto. To ustvarja nerealna pričakovanja, kar še dodatno spodbuja negativno samogovorjenje in samoobsojanje. Matere pogosto ponotranjijo te pritiske in pozabljajo, da je resnično življenje – brez wifi povezave – le redkokdaj tako brezhibno, kot se zdi na družbenih medijih.

Naredite daljši premor od družbenih medijev ali izklopite obvestila.
Naredite daljši premor od družbenih medijev ali izklopite obvestila. / FOTO: Shutterstock

Kako izstopiti iz začaranega kroga nezdravih primerjav?

Resničnost je taka, da je primerjanje naravni človeški odziv, a v dobi družbenih medijev je lahko še posebej težavno. Za matere, ki se znajdejo v začaranem krogu primerjanja svojih življenj z vplivnimi mamami, obstajajo načini, kako se osvoboditi te škodljive navade:

Preverite svoj vir: odločite se za spremljanje vplivnežev, ki zagotavljajo vaše vrednote, ne da bi se pri tem počutili neustrezno ali slabo. Poiščite profile, ki so realistični, primerljivi in v skladu z vašimi vrednotami. Povsem v redu je, če nehate slediti profilom, ki prispevajo k vašim negativnim občutkom.

Omejite uporabo družbenih medijev: Postavljanje meja okoli družbenih medijev lahko pomaga zmanjšati skušnjavo po primerjanju z drugimi. Vzemite si oddih od družbenih omrežij, omejite čas drsenja po ekranu ali izklopite obvestila, da se osredotočite na radosti in resničnost svojega življenja.

Razmišljajte realno: Ne pozabite, da družbeni mediji prikazujejo samo vrhunce. Za vsako popolno objavo je resničnost, ki vključuje izzive, frustracije in trdo delo. Nihče nima popolnega življenja, čeprav se na spletu zdi tako.

Vadite hvaležnost: Namesto da se osredotočate na tisto, kar vam manjka v primerjavi z vplivnimi mamami, vadite hvaležnost za vse kar prinaša materinstvo in vse, kar vam lepša dneve. Razmislite o posebnih trenutkih, ki jih delite s svojimi otroki, ne glede na to, kako kaotični ali nepopolni so lahko.

Povežite se z mamami iz resničnega življenja: Sodelujte z drugimi materami v vaši skupnosti ali skupinah za starševstvo, ki razumejo resničnost materinstva. Vzpostavljanje resničnih vezi z mamami, ki vas podpirajo, vas lahko spomni, da nihče nima vsega ob istem času.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: miss7mama.24sata.hr

NOVICE

'Slovenija se je v izmenjavi ujetnikov postavila ...

ŠPORT

Prosta treninga pred VN Indonezije

POP IN

Slovenija ima talent: Za žirantsko mizo imamo ...

TV ODDAJE

Prišel je dan ugrabitve in združitve

VIZITA.SI

Ne boste verjeli, kaj vam lahko pomaga

OKUSNO.JE

Top ideje za slastne italijanske sendviče

ZADOVOLJNA.SI

Zdi se, da veselje po ločitvi ni dolgo trajalo

MOSKISVET.COM

Po sodni bitki s Halle Berry, igralec postal ...

BIBALEZE.SI

Več kot 70 odstotkov mam se primerja z vplivnicami

CEKIN.SI

Kje so največje evropske davčne oaze in kako ...

DOMINVRT.SI

Pevka in igralka na svoj vrt posadila prav ...

BIBALEZE.SI

V današnjem času je to za otroke ključnega pomena