
Da ohranimo izbruhe virusa pod nadzorom je zelo pomembno, da poskrbimo za svoj obrambni sistem. Biti mora kar se da močan, pri tem pa nam hrana lahko zelo veliko pomaga. Ravno tako je potrebno poznati nekaj koristnih napotkov, ki nam lahko zelo koristijo preprečevati bolečo nadlogo.
Izogibajmo se hrani ali prehranskim dodatkom, ki vsebujejo veliko aminokisline arginin.
Hrana, ki vsebuje visoke odmerke te aminokisline, naj bi pri nekaterih ljudeh pospeševala izbruhe herpesa. Virus herpesa namreč potrebuje to aminokislino, da postane aktiven, za svojo rast in razmnoževanje. Večje količine arginina vsebujejo čokolada, oreščki, proteinski napitki, oves in multivitamini, ki vsebujejo visok odmerek te aminokisline.
Zaužijmo čim več hrane, bogate z aminokislino lizin.
Lizin namreč preprečuje izbruhe herpesa. Če je naša prehrana bogata z živili, ki imajo te aminokisline v večjih odmerkih, lahko zmanjšamo pogostost pojavljanja herpesa, zdravljenje pa je hitrejše. Lizin vsebuje večina zelenjave in sadja, predvsem pa pesa, kalčki, avokado, mango, paradižnik, jabolka, marelice, hruške, fige in papaja.
Uživajmo čim več hrane, ki je dobrodejna za našo kožo.
Zelo pomembno je, da poleg lizina zaužijemo tudi dovolj hranil, ki preprečujejo infekcije na koži in pomagajo pri njeni regeneraciji. Zato poskrbimo, da jemo hrano, bogato s cinkom, vitaminom C in bioflavonoidi. Takšna hrana bo varovala in krepila našo kožo. Ob morebitnem izbruhu herpesa se bo le-ta hitreje zacelil, telo pa bo postalo tudi bolj odporno na morebitne prihodnje izbruhe. Veliko C vitamina vsebujejo citrusi, jagode, papaja, zelenolistnata zelenjava, brokoli, brstični ohrovt, cvetača, paprike in peteršilj. Z bioflavonoidi so bogati citrusi, češnje, brusnice, grozdje, slive, marelice, paprika, zelenolistna zelenjava, brokoli, jajčevci, brstični ohrovt itd. S cinkom pa so bogate stročnice, bučno seme, morske alge in polnozrnata žita.

Omejimo, oziroma še bolje, čisto opustimo umetna sladila (pri nekaterih ljudeh povzročijo izbruh herpesa; pogosto jih najdemo v proizvodih, ki imajo oznako, da ne vsebujejo sladkorja, oz. da je tega manj (pijače, jogurti, žvečilni gumiji, bomboni) in še v marsikateri drugi hrani, zato bodimo previdni in skrbno berimo etikete z sestavinami živila); proteinske napitke in formule za mišično maso, ki vsebujejo aminokislino arginin; beli kruh; kavo, napitke s kofeinom in alkohol; sladkor; čokolado, oreščke in oves (uživajmo občasno in zelo zmerno).
Pojejmo veliko brokolija in drugih kapusnic.
Kapusnice (brokoli, brstični ohrovt, zelje, cvetača, ohrovt) lahko preprečijo izbruh herpesa v njegovih začetkih, ker vsebujejo snov, ki preprečuje razmnoževanje virusa.
Odpovejmo se predelani in hitri hrani.
Odpovejmo se ocvrti hrani, sladicam, belemu kruhu, industrijsko, v naprej pripravljeni, hrani, polni aditivov. Poskušajmo zmanjšati ali ukiniti vnos živalskih beljakovin.

Povečajmo uživanje surove hrane.
Zaradi ogromno pozitivnih učinkov surove hrane (boljše zdravje in dobro počutje, mladosten videz, vitka postava, obilje energije) bi moralo postati prehranjevanje z visokim odstotkom surove hrane del našega življenjskega sloga in ne dieta zaradi takšnih ali drugačnih nevšečnosti.
Jejmo hrano, ki nas sprošča in zmanjšuje učinke stresa.
Stres ima negativne vplive na naše telo in lahko vpliva na pogostost pojavljanj herpesa, kakor tudi na njegovo trajanje. Zato se moramo čim bolj izogibati stresu, oziroma ga čim bolj zmanjševati. S hrano pa lahko pomagamo svojemu telesu, da se čim bolje zoperstavi njegovim vplivom. Uživajmo hrano, bogato z vitamini B in magnezijem. B5 je že dolgo poznan kot anti-stresni vitamin in v družbi z vitaminom B6 ter magnezijem pomaga našemu telesu, da si opomore v stresnih situacijah. Če uživate vitamine v obliki tablet, jih uživajte vedno skupaj – B-kompleks, ker delujejo v soodvisnosti. Živila bogata z vitamini B so banane, zelenolistna zelenjava, kvas, soja, rjavi riž in polnozrnata živila.
Jejmo hrano bogato z antioksidanti.
Antioksidanti pomagajo nevtralizirati in preprečevati škodo, ki jo v našem telesu povzročajo prosti radikali. Prosti radikali pa nastanejo zaradi toksinov v naši hrani in okolju in so odgovorni za prezgodnje staranje, poškodbe tkiv in propadanje telesa. Živila bogata z antioksidanti so jagode, marelice, slive, dateljni, limone, rdeče grozdje, brokoli, brstični ohrovt, kalčki, artičoke, ohrovt, špinača, čili, paprike, rdeče zelje, pesa, peteršilj, paradižnik, korenje, soja, polnovredna žita, zeleni čaj, česen in ingver. Proti virusom pa delujejo tudi goba Reishi, kokos, kokosovo olje, goji jagode, alga spirulina, gobe Shitaki in ječmenova trava.
Popijmo dovolj čiste, alkalne vode.
Ni pomembno samo to, koliko vode popijemo, izrednega pomena je tudi njena kakovost, zato poskrbimo za filtriranje vode, ki jo pijemo, poiščimo pa tudi naravna neoporečna zajetja. Zelo dobrodejno bo tudi, če bomo vsak večer popili kozarec sveže stisnjene limonade. Ta napitek na naše telo deluje bazično in je zelo dobrodejen za naše zdravje.
Preberite si še, kako na preprost in zdrav način razstrupiti telo.

Komentarji (20)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV