Bibaleze.si

Prepoznajte znake okužbe s salmonelo!

Bibaleze.si

Prebava

0
16. 04. 2013 08.53

V poletnih mesecih se zelo hitro lahko okužimo s salmonelami, bakterijami, ki povzročijo bruhanje, drisko, vročino ali mrzlico. Kje vse se skrivajo te bakterije in kako lahko okužbo pravzaprav preprečimo?

Bakterija salmonela

 

Umivanje rok mora trajati vsaj 20 sekund.
Umivanje rok mora trajati vsaj 20 sekund.FOTO: iStockphoto

Kje vse so lahko salmonele?

Žal se lahko okužimo že z uživanjem hrane, predvsem tiste, ki se zelo hitro pokvari. Zato poleti bodite pozorni, kako prenašate meso iz trgovine do doma, kako je pakirano in da ga nimate dolgo časa na pultu. Bakterije se skrivajo v perutninskem, svinjskem, redkeje v govejem mesu in ribah, lahko pa tudi v jajcih, mleku, mlečnih izdelkih, surovi zelenjavi in sadju. ''Zelo pogosto so izvor salmoneloze sladice, ki vsebujejo surova jajca. Če take sladice (kremne rezine, tiramisu, jajčne kreme itd.) hranimo na sobni temperaturi, se salmonele v njih močno razmnožijo,'' pojasnjujejo strokovnjaki z Inštituta za varovanje zdravja.

Dodajajo, da so izvor salmonel lahko tudi bolniki s salmonelozo, ki ne skrbijo za higieno oziroma si slabo umivajo roke. Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana opozarjajo, da se lahko okužite tudi s stikom z okuženimi domačimi ljubljenčki, med njih sodijo kuščarji, kače, želve in drugi plazilci.

Prepoznajte znake

Od časa okužbe do izbruha bolezenskih znakov lahko mine od šest do 72 ur. Prvi simptomi so vročina, bolečina v trebuhu in driska. "Okužbe s salmonelo se večinoma kažejo kot akutni gastroenteritis," je za STA povedala Tatjana Mrvič iz klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Pri otrocih je driska lahko tudi vodena ali krvava s sluzjo, telesna temperatura pa lahko zraste nad 38,5 stopinje Celzija, nekateri pa imajo mrzlico.

Koliko časa traja okužba?

Večina jih salmonelozo preboli v nekaj dneh, težave pri večini otrok po besedah Mrvičeve izzvenijo v enem tednu, pri novorojenčkih, dojenčkih ali otrocih s kroničnimi boleznimi lahko vztrajajo več tednov. ''Pri zelo majhnih otrocih, ki jih bruhanje in driska izsušita do mere, ko je njihovo življenje ogroženo, pa je lahko salmoneloza zelo resna bolezen. Tudi pri starejših in kronično bolnih je lahko zelo resna bolezen. Ogrožene bolnike je treba zdraviti v bolnišnici, kjer se jim s pomočjo infuzij nadomešča izgubljena tekočina, prejmejo pa tudi antibiotik, če je to potrebno,'' razlagajo na IVZ.

Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov. Pri otrocih, mlajših od petih let, je čas izločanja bakterij še daljši. Tako jih približno 40 odstotkov izloča do 20 tednov po okužbi.

Kaj uživati v času okužbe?

V času okužbe ne potrebujete drastičnih diet, pomembno je, da uživate lahko prebavljivo prehrano, pijete čaj in razredčene sadne sokove. Zelo pomembno je, da poskrbite za zadosten vnos tekočine, da ne pride do izsušitve. Otrok naj pije toliko tekočine, kolikor je glede na svojo telesno težo potrebuje, obenem mora nadomeščati še izgubljeno. 10 kilogramov težek dojenček dnevno potrebuje približno en liter tekočine; pri teži 20 kg pa 1,5 litra tekočine, za vsakih dodatnih 10 kg teže prištejemo še 200 ml. Poleg tega nadomeščamo izgube zaradi driske, in sicer za vsako odvajanje tekočega blata mora spiti dodatnih od 100 do 200 ml tekočine.

Medicinska sestra nam je razložila, da lahko otroku v času driske ponudimo tudi borovničev čaj, koristili pa mu bodo slani prigrizki, kot so kokice, slane palčke in prestice. Tekočino je najbolje piti po žlički, ne vse naenkrat, ampak vsakih pet minut. Zelo zdravilna je tudi prežganka s popečenimi kruhovimi kockicami.

Kako preprečiti salmonelozo?

''Okužbo lahko preprečimo s pravilno pripravo hrane, to pomeni, da ne križamo poti priprave surovih živil in kuhane hrane. Tako na primer pečeno meso ne režemo na tistih delovnih površinah, ki smo jih uporabili za pripravo surovih živil. Prav tako ne uporabljamo istega pribora (nožev, vilic …), s katerimi smo se dotikali surovih živil. Za rezanje zelenjave, predvsem tiste, ki jo bomo zaužili surovo, ne uporabljamo deske, kjer običajno režemo meso, saj lahko zelenjavo na ta način onesnažimo s kužnimi klicami,'' opozarjajo na IVZ. Priporočajo, da dobro spečete meso, pripravljeno hrano pa čim prej pojeste. Če vam pri obedu ostane kaj hrane, jo takoj pospravite v hladilnik in pred ponovnim uživanjem dobro pregrejte. Sladice, ki vsebujejo surova jajca, obvezno shranite v hladilniku. Ne jejte neopranega sadja in zelenjave!

Temeljito umivanje rok!

In ne pozabite na temeljito umivanje rok, še posebej pred pripravo obroka in po božanju različnih hišnih ljubljenčkov. Roke si umivajte pod tekočo toplo vodo in uporabljate tekoče milo. Pomembno je, da namilite dlani, prste, medprstne prostore, hrbtišče rok in zapestje. Na to opozorite še posebej otroke, ki preveč hitijo; za umivanje rok si morajo vzeti vsaj 20 sekund. Milnico prav tako splaknete pod tekočo vodo. Doma pogosto menjavajte brisače in kuhinjske krpe, na javnih straniščih pa uporabite papirnate brisačke.
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 863