Alergolog-imunolog dr. Talal Nsuli in dr. Belanti z medicinske fakultete iz Georgetowna sta pri 104 otrocih opravila alergološke teste na hrano. Otroci so bili stari od enega do devet let, vsi pa so bolehali za kroničnim vnetjem srednjega ušesa. Kar 78 odstotkov jih je pokazalo občutljivost na različna živila. Kar pa je najpomembneje – vnetje se je končalo pri 86 odstotkih otrok, ki so se 16 tednov izogibali živilom, na katera so občutljivi. Skoraj pri vseh se je vnetje ponovno pojavilo, ko so začeli uživati isto hrano kot prej. Najpogostejši izzivalci alergije in hkrati vnetja ušes so mleko, živila, ki vsebujejo pšenico ali sojo, jajca in arašidi.
Zdravnik Nsuli poudarja, da so vsi testirani otroci pred tem obiskali več otorinolaringologov in mnogim so morali vstaviti timpanalne cevke, ki služijo za prezračevanje srednjega ušesa. Omenjeni zdravnik svetuje, da otroka, ki ima pogosto vnetje ušes, odpeljete tudi k alergologu-imunologu; mogoče se rešitev zdravljenja skriva prav v tem. Na vse skupaj bodite še posebej pozorni, če ima v vaši družini kdo alergijsko bolezen, na primer astmo, dermatitis ali seneni nahod. Če specialisti ugotovijo, da so določena živila potencialni vzrok za vnetje ušes, ki se pogosto pojavlja pri vašem otroku, jih črtajte z njegovega jedilnika.

Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV