Otrok si od časa spočetja do rojstva prehrano zagotavlja izključno prek matere, zato je v tem času po priporočilih v publikaciji o prehrani nosečnice z naslovom 'Lahko jem v nosečnosti' še posebej pomemben zadosten vnos vitaminov iz skupine B (zlasti folne kisline in vitamina B12), vitamina C ter vitaminov D in K, ki skrbita za trdne kosti in strjevanje krvi. Ključnega pomena je tudi uživanje živil, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami, ki imajo velik vpliv na razvoj možganov in centralnega živčnega sistema, ter mineralov, zlasti cinka, kalcija, kalija, fosforja, magnezija in železa.
Kvaliteta naj bo pomembnejša od količine
Ko se nosečnice naslednjič odpravite po nakupih, imejte torej v mislih, da se v vas razvija novo življenje, ki bolj kot vso opremo, oblačila in igrače potrebuje kakovostno hrano. Glede na priporočila NIJZ naj bo osnova pestra, uravnotežena prehrana ter redni, enakomerno porazdeljeni obroki, pri tem pa naj bo vodilo izbira raznolikih, čim bolj svežih, sezonskih, lokalnih in hranilno bogatih živil. Posebne čudežne formule uravnotežene in zdrave prehrane v nosečnosti sicer ni. V osnovi je treba upoštevati splošna načela – dovolj sadja in zelenjave, polnovrednih žitaric, beljakovin ter zdravih maščob, z upoštevanjem določenih prilagoditev.

Ob tem se strokovna javnost strinja, da je v nosečnosti bolj ko to, da jeste za dva, pomembno, da razmišljate za dva in se prehranjujete dvakrat bolj kakovostno, to miselnost pa prenesete tudi na obdobje po rojstvu, zlasti v čas uvajanja goste hrane. Na ta način boste namreč otroku pomagali vzbuditi in vzgojiti pristen okus hrane, brez popolnih oblik in barv ter močnih industrijskih okusov in bo skozi celotno otroštvo znal ceniti naravne razlike in intenzitete okusa ter naravne teksture hrane.
Kako prepoznati kakovostno hrano?
Najboljša izbira je seveda ekološko pridelana hrana, ki spoštuje naravne življenjske cikle ter na ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje naravno, kot je mogoče. Dodaten plus je, če so ekološki izdelki pridelani in predelani v lokalnem okolju, na okoljsko sprejemljiv način in brez uporabe pesticidov, aditivov ter gensko spremenjenih organizmov, saj so tako zaradi svežine kakovostnejši in bolj hranilni od uvoženih in neekološko pridelanih živil.
Prepoznate jih lahko po zaščitnem znaku kakovosti EU: belih zvezdicah v obliki lista na zeleni podlagi, ki mu je za slovenske ekološke izdelke dodan še pripis Kmetijstvo Slovenije. Pridobijo ga kmetije, ki uspešno opravijo nekajletno preusmeritveno obdobje in pridobijo certifikat za prodajo ekoloških pridelkov oz. živil, ki pa ga morajo vsako leto obnavljati, podvržene so tudi stalnim strogim kontrolam kakovosti.
Zakaj je lokalna ekološka hrana prava izbira?
Ekološka hrana je pridelana in predelana po naravnih metodah in postopkih, brez uporabe umetnih barvil, arom, gensko spremenjenih organizmov, regulatorjev rasti, pesticidov in lahko topnih sintetičnih mineralnih gnojil, zato je letina občutno manjša, kot pri klasičnih oblikah kmetovanja. Ekološko vzrejene živali se pasejo na paši, kar pomeni, da počasneje pridobivajo na teži, krmljene so z ekološko krmo, ki je občutno dražja od navadne.

Če k temu dodamo še stroške certificiranja in kontrole, hitro postane jasno, zakaj je ekološka hrana nekoliko dražja. A je zagotovo vredna vsakega dodatnega evra. Gre namreč za visokokakovostne izdelke z bogato prehransko vrednostjo, visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov, bogatega in polnega okusa, ki so popolna izbira za zdravje celotne družine. Ekološki pridelki so obrani/pobrani pri optimalni zrelosti in imajo zagotovljeno natančno sledljivost porekla. Poleg tega z nakupom ekološke hrane prispevate k ohranjanju biodiverzitete, manjšemu onesnaževanju okolja, boljšim pogojem reje za živali in k ohranjanju lokalnega, kmetijskega okolja, hkrati pa ohranjate dediščino.
Otrok naj ve, od kod prihaja vsebina njegovega krožnika
Čeprav tudi v živilskih trgovinah ponudba ekoloških izdelkov skokovito narašča, se večina še vedno najraje ponje odpravi na tržnico, ali še bolje, na kakšno kmetijo. Obisk slednje bo izvrstna dogodivščina zlasti v obdobju po porodu, saj bo vaš otrok lahko dobil natančen vpogled v to, od kod izvira hrana, ki se vsakodnevno znajde na njegovem krožniku. Če ne poznate nobene ekološke kmetije, vam bo zagotovo v pomoč zemljevid ponudnikov EKO hrane, ki je objavljen na portalu Naša super hrana in ga najdete TUKAJ, saj vam omogoča, da z nekaj kliki najdete vir ekoloških dobrot v vaši bližini. Zemljevid lahko uporabite tudi pri načrtovanju družinskega vikend izleta v določen del Slovenije ter si poleg ogleda naravnih ter kulturnih znamenitost privoščite še obisk katere od ekoloških kmetij.
Sponzorirana vsebina