Bibaleze.si

Ideja za kosilo, ki ga bodo otroci z veseljem pojedli

S.B.

Prehrana

0
25. 12. 2023 05.00

Primerna prehrana je ključna za optimalno rast in razvoj otroka. A vsak starš ve, kako težko je zadovoljiti okus malih brbončic. Zato smo tokrat za vas pripravili idejo za kosilo, ki ga otroci zelo radi jedo v vrtcih in šolah. Priprava vam ne bo vzela veliko časa, vanjo lahko vključite tudi otroke.

Čufti v paradižnikovi omaki

Mojster za razvajanje in zadovoljevanje okusov otroških brbončic je prav gotovo vodja vrtčevske kuhinje, Matej Rotar. Otroci zelo pohvalijo njegove specialitete in vedno dodajo, da ima hrana v vrtcu boljši okus kot katera koli druga. Zato smo ga prosili, da nam razkrije skrivnost recepta za mesne kroglice v paradižnikovi omaki, ki navdušujejo želodčke malčkov. 

Kar je odlično pri tej jedi, je to, da lahko pri kuhanju naredimo večjo količino mesnih kroglic z omako ter jih zamrznemo v plastičnih posodicah. Nato lahko po potrebi med tednom, ko smo vsi okupirani z vsakdanjimi opravili in službenimi obveznostmi, vzamemo posodico iz zamrzovalnika, jo odtajamo in kroglice postrežemo tople skupaj s katero izmed ljubih prilog. To je lahko pire iz sladkega krompirja ali pa pirine testenine in njoki. 

Sestavine: 

Za kroglice: 

mleto mešano meso, 

na pol kuhan ali dušen riž, 

jajca, 

pražena čebula, 

sol, 

muškatni orešček, 

majaron, 

peteršilj. 

 

Mesne kroglice so priljubljena jed otrok in mladostnikov.
Mesne kroglice so priljubljena jed otrok in mladostnikov. FOTO: Shutterstock

Za paradižnikovo omako

olje, 

ostra moka, 

sladkor, 

paradižnikova mezga, 

paprika, 

zelena, 

koren peteršilja, 

lovor, 

sol. 

Priprava: 

Vse sestavine za kroglice zgnetemo v enotno zmes. Predhodno kuhan riž in pražena čebula se morata ohladiti. Iz zmesi s pomočjo vode ali drobtin v dlaneh oblikujemo enakomerno velike kroglice, ki jih polagamo v vrelo paradižnikovo omako in skuhamo. Mesne kroglice lahko spečemo tudi v pečici in jih na koncu prelijemo s kuhano paradižnikovo omako. 

Za paradižnikovo omako najprej segrejemo olje in na njem bledo prepražimo moko, dodamo malo sladkorja, paradižnikovo mezgo ter rdečo sladko papriko. Med stalnim mešanjem zalijemo s hladno vodo in pokuhamo. Omako zalijemo do želene gostote in dodamo zeleno, peteršilj in začimbe. Na koncu jo lahko po želji izboljšamo s kislo smetano.

Mesne kroglice lahko postrežete s prilogo, kot so na primer špageti, pljukanci ali njoki. Lahko pa jih postrežete tudi samostojno in poleg dodate skledico zelene solate, ki se bo super prilegla zraven. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855