Kakovostna in uravnotežena prehrana otrok bi morala biti vsem staršem na prvem mestu. Odraščajoči malčki namreč za gradnjo kosti, mišic in organov ter razvoj možganov potrebujejo pravo razmerje vseh makro- in mikrohranil. Načeloma naj bi vsak otrok, tako malček kot šolar, dnevno zaužil tri glavne obroke (zajtrk, kosilo in večerjo) in dve malici. Obroki bi morali biti čim bolj raznoliki in manjši ter energijsko in biološko polnovredni, vsebovali pa naj bi hranila iz vseh skupin živil: zelenjave, sadja, žit in žitnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in rib ter kakovostnih vrst maščob. Res pa je teorija eno, praksa pa pogosto nekaj drugega. Številni otroci so namreč bodisi neješči bodisi izbirčni, njihovi starši pa jim zato, da bi vsaj nekaj pojedli, dovolijo uživati sladkarije, hitro ocvrto hrano, pice in razna ultra procesirana živila. Enako se zgodi v primerih, ko so starši zelo zaposleni in nimajo časa vsak dan pripravljati uravnoteženih zdravih obrokov. Seveda ni nič narobe, če otroci občasno posežejo po nezdravih prigrizkih in sladkarijah, pomembno je, da je na splošno njihova prehrana ustrezna.
Zelo pomembna je kakovost živil
Če imate izbirčnega otroka ali ste pogosto v stiski s časom, to še ni izgovor, da otrokom ne morete zagotoviti kakovostnega prehranjevanja. Obstaja namreč malo morje trikov, kako v obroke dodati na primer zelenjavo, ki je ne marajo, ali pa kako pripraviti sicer nezdrave jedi na bolj zdrav način, ne da bi bistveno vplivali na okus. Namesto ocvrtega krompirčka v olju, jim lahko na primer ponudite pečenega v pečici ali pa ga pripravite v cvrtniku na vroč zrak.

Pri pripravi hitrih jedi, ki jih malčki naravnost obožujejo, na primer pic, toastov in sendvičev, lahko sporne sestavine nadomestite z bolj zdravimi in kakovostnimi. Testo in kruh naj bosta iz polnovrednih žit, namesto kupljenih namazov in omak lahko uporabite na primer domačo mezgo, sir naj vsebuje manj maščob, super bo, če dodate kakšno svežo zelenjavo, posebno pozornost pa namenite mesninam. Na splošno številne predelane mesnine, ki jih pogosto dodajamo na pice in v sendviče, ne sodijo ravno med najbolj zdrava živila, saj velikokrat vsebujejo prevelike količine soli in konzervanse. Ko kupujete mesnine, torej bodite pozorni na sam izvor mesa ter postopek pridelave, predvsem pa zaupajte preverjenim ponudnikom in proizvajalcem.
Namesto klasične pica šunke, ki jo po navadi uporabljate za pripravo pic, sendvičev in ostalih prigrizkov, naj bosta v vašem hladilniku raje vedno na voljo kuhan in pečen pršut, saj gre za izdelka visoke kakovosti, ki se ponašata z izredno nizko vrednostjo maščob, bogata pa sta s kakovostnimi beljakovinami ter številnimi vitamini in minerali, med katerimi še zlasti izstopata železo in magnezij. Sta odličnega okusa in ju brez slabe vesti lahko ponudite tudi otrokom vseh starosti z izjemo dojenčkov, lepo se podata tudi v razne omake za testenine in v solate, nepogrešljiva pa sta tudi pri pripravi kanapejev za (otroške) rojstnodnevne zabave. Lahko ju celo kombinirate s sadjem, in sicer lahko na primer koščke manga, melone ali hruške preprosto ovijete v slastne rezine kuhanega ali pečenega pršuta. Seveda je, kot rečeno, pomembno, da izberete izdelke preverjenih proizvajalcev, ki slovijo po najvišji kakovosti. Eni takih so Kuhani pršuti Kras, ki sodijo v sam vrh kulinarike. Pripravljajo jih namreč iz skrbno izbranih svežih stegen na povsem naraven način z minimalnimi dodatki, ki jim le poudarijo okus. Sodobna tehnologija danes omogoča, da cela sveža svinjska stegna izkostijo, razsolijo z mešanico soli in začimb ter nato cele kose termično obdelajo. Pečen pršut potem še rahlo dimijo, kar mu doda še posebej prefinjeno aromo in specifičen okus. Tako kuhan kot pečen pršut imata zaradi tega praktično enake hranilne lastnosti kot njihov 'sovrstnik', kraški pršut. Sta lahka, nežna in mehke teksture ter ustvarjena, da si ju brez slabe vesti privoščite ob vsaki priložnosti. Za otroke in tiste, ki imate zaradi zdravstvenih težav omejitve pri prehrani, pa je še posebej primeren Kuhan pršut extra.

Odlična izbira tudi med velikonočnimi prazniki
Tako kuhan kot pečen pršut pa sta še kako dobrodošla tudi na praznično obloženi mizi. Poleg šunke, ki velja za tradicionalno velikonočno sestavino, naj pladenj mesnin vsebuje torej tudi rezine kuhanega ali pečenega pršuta. Lahko ga kupite v kosu in narežete na poljubno debele kose, veliko bolj priročno pa je, da kupite kar pakiran narezek in ga samo postrežete. Ker se v Krasu zavedajo funkcionalnosti in priročnosti narezkov, vam ponujajo tudi tovrstno obliko pakiranja Kuhanega in pečenega pršuta. Njihovi narezki so sveži in sočni kot pravkar narezani. Po končani termični obdelavi izdelke namreč vakuumsko pakirajo v vrečke iz aluminija. Vaši najbližji bodo zagotovo več kot navdušeni nad sočnimi in slastnimi rezinami, ki se odlično podajo k jajcem, hrenu in domačemu kruhu. Poskrbite, da bodo vse sestavine na pladnju sveže in kakovostne, saj bo tako praznična pojedina bistveno bolj zdrava in hranljiva, nad okusi pa bodo navdušeni tako odrasli kot otroci.
Sponzorirana vsebina