Sestavine za palačinke:
100 g moke (gladke ali pol gladke, pol ostre)
1 žlička sladkorja
2 ščepca soli
2 jajci
300 ml mleka
1 žlica olja

Priprava mase za palačinke:
V skledo stresemo moko ter dodamo sol in sladkor, nato dobro premešamo in na sredini naredimo jamico. V jamico ubijemo jajci ter prilijemo približno 50 ml mleka in eno žlico olja. Sestavine mešamo z metlico ali mešalnikom ter postopoma pobiramo moko okoli jamice, vse dokler ne dobimo gladke in goste zmesi. Med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo mleko, da pridobimo gladko tekočo zmes za palačinke, ki ne sme biti preveč gosta niti preveč vodena. Maso pustimo počivati 20 min, pred peko pa jo še enkrat dodobra premešamo. Ponev za palačinke namastimo z nekaj kapljicami olja ter maso pečemo do zlato rumene barve.
Sestavine za čokoladni nadev:
180 g temne čokolade
70 g sladkorja
40 g koruznega škroba
30 g nesladkanega kakava v prahu
1 ščepec soli
600 ml mleka
6 rumenjakov
30 g zmehčanega masla

Priprava nadeva:
Na koščke narezano čokolado stresemo v skledo in nanjo postavimo drobno cedilo. V kozici zmešamo sladkor, koruzni škrob, kakav in sol. V mešanico vmešamo malo mleka (samo toliko, da dobimo gosto pasto), nato pa vanjo vmešamo še preostalo mleko, rumenjake in maslo. Kozico pristavimo na kuhalnik in vsebino med mešanjem počasi segrevamo. Ko zmes zavre in se zgosti, kozico odstavimo.
Močno mešamo 1 do 2 minuti, potem pa zmes čez cedilo vlijemo v skledo s čokolado. Počakamo 2 minuti, potem pa dobro premešamo, da dobimo gladko čokoladno kremo. Le-to mešamo s kuhalnico še toliko časa, da se ohladi na sobno temperaturo ter postane gladka in svilena. Na površino pripravljene kreme nežno položimo folijo za živila (tako preprečimo, da se na površini naredi kožica). Do uporabe jo shranimo v hladilniku.

Sestava čokoladne torte:
Na lep krožnik ali pladenj položimo palačinko in jo premažemo z malo čokoladne kreme (pri tem pustimo približno 1 cm praznega roba). Na namazano palačinko položimo drugo palačinko in jo premažemo s kremo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh palačink oz. kreme. Ko s smetano in kremo okrasimo zadnjo palačinko, torto okrasimo s sesekljanimi oreščki ali svežimi malinami. Pripravljeno sladico takoj postrežemo ali pa jo za 2 uri shranimo v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi.
Vir: Okusno.je
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV