Poletje je čas počitnic, piknikov na prostem in uživanja ob žaru. Ob prehranjevanju v toplejši polovici leta, ko so lahko zunanje temperature izjemno visoke, pa je ključnega pomena pravilno ravnanje in shranjevanje hrane. Z upoštevanjem določenih preventivnih ukrepov boste preprečili morebitne okužbe in zastrupitve ter zaščitili tako sebe kot svoje družinske člane.
Primerna temperatura je ključnega pomena
Bakterije se v toplem okolju hitreje razmnožujejo, zato je nujno, da pokvarljiva živila hranimo pri varnih temperaturah. Ob prevažanju živil uporabite hladilne torbe z lednimi vložki in poskrbite, da so živila na hladnem, torba pa v senci. Zagotovite, da notranja temperatura hladilne torbe ali hladilnika ostane primerna, in jo čim manj odpirajte, da preprečite vdor toplega zraka.
Pri toplotni obdelavi mesa poskrbite, da boste meso temeljito spekli ali skuhali, saj boste na ta način uničili morebitne škodljive bakterije. Meso mora biti pred peko na žaru popolnoma odtajano, da se peče bolj enakomerno. Da bi zagotovili varnost, uporabimo vbodni termometer, s katerim preverimo, ali je meso dovolj pečeno.

Primerna higiena in razkuževanje rok
Za preprečevanje raznih okužb in bolezni je ustrezna higiena rok ključnega pomena. Pred in po rokovanju s hrano si obvezno umivajte roke z milom in vodo vsaj 20 sekund. To bo pomagalo odstraniti škodljive bakterije, ki lahko okužijo hrano.
Če milo in voda nista na voljo, uporabite razkužila za roke z najmanj 60-odstotno vsebnostjo alkohola. Poleg tega očistite in razkužite površine za pripravo hrane, pripomočke in opremo za žar, da preprečite navzkrižno kontaminacijo.
Ločevanje surove in kuhane hrane
Zelo pomembno je, da ločite surovo in kuhano ali pečeno hrano, saj se boste na ta način izognili navzkrižni kontaminaciji. Surovo meso, perutnino in morske sadeže hranite ločeno od hrane, ki je že pripravljena za uživanje, da preprečite prenos škodljivih bakterij.
Za surovo in kuhano hrano uporabljajte ločene deske za rezanje, pribor in krožnike ter nikoli ne polagajte kuhane hrane na krožnik, na katerem je bilo prej surovo meso ali morski sadeži. Ta preprosti previdnostni ukrep bistveno zmanjša tveganje za bolezni, ki se prenašajo s hrano.

Hrana, ki je dlje časa na vročem, postane gojišče bakterij
Da bi to preprečili, se med poletnimi izleti držite pravila dveh ur. Zavrzite vsa pokvarljiva živila, kot so meso, perutnina, morski sadeži, mlečni izdelki in kuhane jedi, ki so bila več kot dve uri pri temperaturah 25 C .
V vročih poletnih dneh (nad 32 C) se časovna omejitev skrajša na samo eno uro. Če upoštevate časovne omejitve, lahko zmanjšate tveganje za okužbe in bolezni, ki se prenašajo s hrano.
Pravilno ravnanje z ostanki in njihovo shranjevanje
Nihče si ne želi zavreči pripravljene hrane, ki jo lahko zaužije kasneje. A ob tem je treba biti zelo previden in pripravljena živila shraniti na primeren način. V roku dveh ur po strežbi hrane živila shranite v plitvih posodah, da se hitreje ohladijo.
Posode označite z datumom in jih porabite v treh do štirih dneh. Pri ponovnem segrevanju poskrbite, da bo hrana dosegla varno notranjo temperaturo (74 C), da uničite vse preostale bakterije. Pravilno ravnanje z ostanki in njihovo shranjevanje pomaga preprečiti rast škodljivih patogenov in morebitne neželene okužbe s hrano.

V obdobju nosečnosti je varnost živil še posebej pomembna
Nosečnice, otroci, starejši ljudje in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom spadajo pod ogroženo skupino, kar se tiče zastrupitev s hrano. Okužbe s hrano lahko namreč pri rizičnih skupinah potekajo veliko bolj neugodno in so nevarne tako za nosečnico kot nerojenega otroka.
Nosečnicam zato priporočamo še posebno pozornost pri izbiri/pripravi hrane. Med dejavnike, ki lahko vplivajo na zastrupitev s prehrano, pa sodijo nezadostno oprana zelenjava in sadje, hrana, ki ni pravočasno postavljena v hladilnik, ter neprimerno rokovanje s hrano (neumite roke, umazan pribor ipd.)
PREBERI ŠE: Recepti za sladice in prigrizke po navdihu Jasmine Drolc
Kakšni so znaki zastrupitve s hrano?
Med znake, ki kažejo na okužbe in zastrupitve s hrano, spadajo:
- slabost,
- bruhanje,
- driska,
- trebušni krči,
- napihnjenost in plini,
- občutek šibkosti,
- glavobol,
- izguba apetita,
- povišana telesna temperatura ali mrzlica,
- omotica.
Preko hrane se po navadi prenašajo norovirusi, salmonela,stafilokok, kampilobakterioza in Escherichia coli.
PREBERI ŠE: Visoke temperature lahko škodijo nosečnicam in dojenčkom
Kako ravnati ob simptomih zastrupitve s hrano?
Za uspešno zdravljenje sta zelo pomembna pravilna hidracija telesa in vzdrževanje ravni elektrolitov, saj boste na ta način preprečili dehidracijo telesa in morebitne neželene zaplete. Najboljša izbira za hidracijo so nesladkan metin čaj ali rehidracijski pripravki, ki jih lahko kupite v lekarni. Obenem se je dobro držati določene diete, kar pomeni, da ne uživate svežega sadja in zelenjave, temveč samo prekuhano, hkrati so dobra izbira pusti riž, prepečenec in slane palčke.
Resnih simptomov, kot so dehidracija telesa, kri v blatu ali močne trebušne bolečine, pa ne smete zanemariti, temveč morate o tem nemudoma obvestiti svojega zdravnika. Ne pozabite, da je varna prehrana odgovornost vseh. S širjenjem ozaveščenosti o pravilnem ravnanju in shranjevanju živil lahko prispevate k varnejši in bolj zdravi poletni sezoni za vse.
Vir: parents.com, medicalnewstoday.com
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV