Bibaleze.si

Tako bodo otroci razvili zdrav odnos do hrane

Ma.K.

Prehrana

0
03. 05. 2023 05.00

Starši smo pogosto preveč zaščitniški do svojih otrok, s tem pa jih prikrajšamo za marsikatero veščino, ki bi se je lahko priučili že v zgodnjih letih. Ena takih je denimo kuhanje. Ne vemo točno, kdaj je pravi čas, da jih spustimo med ponve in lonce, zato odlašamo tako dolgo, da jim priprava hrane ni več zanimiva. Kdaj je torej pravi čas, da otroka aktivno vključimo v pripravo hrane?

Enolončnica z mesnimi kroglicami

Otroštvo je čas, ki je namenjen raziskovanju, odkrivanju in učenju o svetu, ki nas obdaja. Del tega sveta je tudi domača kuhinja, sploh, če v tem prostoru veliko časa preživite tudi sami. Otroci so namreč izjemno dovzetni za okolico in če vidijo, da mami in oči uživata v pripravi obrokov, kuhinjski svet privlači tudi njih. Glede na splošna priporočila jim vstopa vanj nikakor ne smemo braniti, saj bodo na tak način razvili veselje do kuhanja in vam bodo tudi pozneje, ko bodo večji, rade volje priskočili na pomoč. 

Slovenski otroci radi kuhajo

Za najmlajše je kuhinja prvi laboratorij, kjer lahko eksperimentirajo, razvijajo svojo domišljijo in urijo svoje čute ter razvijajo ljubezen do priprave hrane. V tem procesu smo Slovenci sicer zelo uspešni, kar med drugim dokazuje tudi vse večje število prijav na kuharsko oddajo Mali šef Slovenije, v kateri se predstavniki osnovnih šol z vseh koncev Slovenije borijo za zlat kuharski lonec ter čim višjo Mercatorjevo donacijo, ki jo naš priznani trgovec namenja za uresničitev šolskih projektov. 

Pri dosegi zadanih ciljev lahko talentiranim osnovnošolskim kuharskim virtuozom pomagate tudi vi! Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef v Mercatorju na računu prejmete unikatno 16-mestno kodo za glasovanje. Z njo na malisef.mercator.si glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Vsak kupljen izdelek iz nabora Mali šef vam prinese en glas. Glasovanje poteka od 6. 3. do 8. 5. 2023. O prvih treh mestih bo odločala žirija, uvrstitev preostalih petih tekmovalnih parov pa je odvisna od vaših glasov! Zato spremljajte oddajo Mali šef Slovenije vsako nedeljo ob 18. uri na POP TV in glasujte za svoje favorite!

Kako otroka postopoma vključevati v proces priprave hrane?

Jasno je, da se nihče ne rodi s kuharskim znanjem – kulinaričnih spretnosti in veščin se moramo priučiti, zato je pomembno, da otroke že v zgodnji mladosti vključite v pripravo obrokov. Majhni kobacači uživajo zlasti v ustvarjanju 'glasbe' z lonci, pokrovkami, kuhalnicami in ribežni ter spoznavajo kuhinjsko opremo. 

Ko se stabilno postavijo na noge ter začnejo jasno komunicirati, lahko kuhinjskemu pohištvu dodate pomagalčka oziroma pručko ter tako malčkom omogočite vpogled v novo dimenzijo prostora – kuhinjski pult. To je tudi čas, ko jih lahko postopoma začnete vključevati v proces priprave hrane in spoznavanje različnih vrst, oblik in stanj živil ter njihov pomen za rast in razvoj. Na ta način bodo namreč spontano pridobili zdrav odnos do hrane in prehranjevanja, še posebej, če bodo videli, da v tem uživate tudi sami. 

Otroka v kuhanje vključite počasi, korak za korakom, in mu nalagajte zadolžitve, primerne njegovi starosti.
Otroka v kuhanje vključite počasi, korak za korakom, in mu nalagajte zadolžitve, primerne njegovi starosti.FOTO: Profimedia

Naloge, ki jih dodelite otrokom v kuhinji, naj bodo primerne njihovi starosti, ob tem pa naj nudijo obilico možnosti za kreativnost ter razvijanje motoričnih sposobnosti. Pri najmlajših izbirajte naloge, ki jih lahko naredijo z lastnimi rokami in ne zahtevajo prevelike natančnosti. Lahko vam denimo pomagajo pripraviti mizo, splaknejo kemično neobdelano sadje in zelenjavo, natrgajo liste solate, zmešajo sestavine, posipajo jedi z naribanim sirom, pretlačijo banano, z malce pomoči nalijejo vodo do mere, zavijejo živila v folijo, mesijo testo, z modelčki oblikujejo piškote ali razbijejo jajca v skledo. 

Ob tem je treba vzeti v zakup, da bo (vsaj na začetku) kuhinja verjetno v razsulu, a naj vas to ne odvrne od tega, da jih vključite v proces kuhanja, saj jih boste na ta način opolnomočili za samostojno pripravo obrokov ter jih naučili spoštljivega ravnanja z živili, kar je najboljša možna popotnica za življenje. Seveda upoštevajte, da je vse pod kontrolo in v mejah, ko še lahko pospravite za njimi. Prav tako se je treba zavedati nevarnosti, kot so ostri noži, vroče pečice, elektrika, plin, nevarni gospodinjski pripomočki ipd., na katere otroke večkrat opozorite in jim razložite morebitne posledice v primeru nepazljivosti. 

Kakšne kuhinjske zadolžitve dodeliti predšolskim otrokom in kako lahko pomagajo šolarji?

Predšolski otroci lahko pomagajo tudi pri pripravi sestavin in pripomočkov, se postopoma preizkusijo v vlivanju mase v pekač, odmerjanju sestavin, dekoriranju in rezanju, da bodo z vstopom v šolo pripravljeni na samostojno pripravo prvih preprostih obrokov, kot sta denimo priprava dopoldanske ali popoldanske malice v obliki obloženega kruhka ali sendviča s preprostim namazom. V tej starosti se izrazito izboljšujeta koordinacija rok in občutljivost v prstih, zato lahko previdno in pod nadzorom premešajo omako na štedilniku, olupijo jabolka ali krompir, stlačijo česen in krompir, razvaljajo testo ter narežejo sadje in zelenjavo. Ko se naučijo brati, lahko sami berejo recepte in pomagajo pri nakupovalnem seznamu ter postopno nadgrajujejo kulinarično znanje. 

Kuhanje je popolna aktivnost za otroke, saj spodbuja samoiniciativnost, domišljijo in nabiranje novih znanj skozi zabavne aktivnosti. Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da bo otrok hrano, ki jo bo pomagal pripraviti, zelo verjetno tudi vsaj poskusil, kar je odlična rešitev za tiste, ki imate doma neješče ali izredno izbirčne otroke. Vključite jih v pripravo obrokov in jim pomagajte sestaviti kreativen, barvit ter estetsko privlačen krožnik, ob katerem se mu bodo zagotovo pocedile sline – pa čeprav bodo na njem sestavine, ki jih v osnovni ne mara. Ob tem se bodo v kuhinji naučili tudi izjemno pomembnih socialnih veščin, ki jim koristijo vse življenje: sodelovanja, komunikacije, fokusa in timskega duha. 

Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije in glasujte za svoje favorite!
Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije in glasujte za svoje favorite!FOTO: Arhiv naročnika

Naučite otroke ceniti hrano

Prav tako je izjemno pomembno, da se otroci že v zgodnjih letih naučijo ceniti lokalno pridelano hrano in se seznanijo s sezonsko pogojenimi živili ter surovinami. K temu lahko v veliki meri prispevajo tudi trgovci, zato pri Mercatorju na svoje police redno umeščajo izdelke z lokalnih kmetij, iz zadrug in industrijskih obratov ter se tako s svojimi partnerji iz vse Slovenije skozi vse leto trudijo, da imajo kupci vedno na izbiro čim večje število domačih slovenskih, tradicionalnih in avtohtonih izdelkov za vsakodnevno pripravo uravnoteženih ter zdravih obrokov za vso družino. Ob tem se je pomembno naučiti te sestavine tudi premišljeno uporabiti, da ostane kar najmanj odpadkov in se zavrže čim manj hrane. 

Prav to je tudi eden glavnih ciljev oddaje Mali šef Slovenije, ki že peto sezono otroke spodbuja k samostojni pripravi obrokov ter širi veselje do kuhanja in kuharskega poklica, Mercator pa s svojimi donacijami sodelujočim osnovnim šolam pomaga pri uresničevanju za razvoj otrok pomembnih šolskih projektov. Svoj košček v ta mozaik lahko prispevate tudi vi – z nakupi izdelkov Mali šef v Mercatorju ter glasovi za najljubšo šolo TUKAJ!

Sponzorirana objava

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855