Grozdje vsebuje vitamina A in C ter vitamine skupine B, hkrati pa tudi minerale kalcij, kalij, železo in magnezij, pa še folno kislino. Poleg tega, da je sladko in okusno, ima številne koristi za naše zdravje. Sezona grozdja je nastopila in z njo tudi pravi čas za uživanje tega zdravega sadeža, ki naj bo večkrat del vaše vsakdanje prehrane. Grozdje operemo tik pred zaužitjem, za ohranitev svežega pa ga hranimo v plastični škatli v hladilniku.

Številne zdravstvene koristi uživanja grozdja
Grozdje se lahko uporablja tudi kot zdravilo proti astmi, saj povečuje vlago v pljučih in zmanjšuje napade astme. Znano je, da je grozdje polno železa, z njegovim rednim uživanjem pa se lahko znebite utrujenosti in dekoncentracije. Poleg tega je znano, da je grozdje dobro, ker vsebuje flavonoide, ki ohranjajo zdravje srca in ščitijo telo pred slabim holesterolom. Grozdje se odlično ujema tudi s sadjem, kot so: jabolka, banane, jagode.
Prav tako se ne izogibajte kombiniranju grozdja z avokadom, borovnicami, breskvami, korenjem, bučo, pa tudi z jogurtom in kosmiči. Tako boste imeli okusen obrok za najmlajše – ne glede na to, ali boste pripravili enega od treh glavnih obrokov ali malico.

Grozdni sok deluje kot antioksidant in pozitivno vpliva na telo. Vsebuje vitamine in minerale, kot so: C, B, mangan in kalij, znižuje holesterol, krepi imunski sistem in izboljšuje metabolizem.
Sestavine, ki jih potrebujete za domač grozdni sok:
- pol kilograma črnega sladkega grozdja,
- 150 ml vode,
- limona.
Postopek priprave:
Grozdje namočimo v vodi in pustimo deset minut. Po tem dodajte grozdne jagode v mešalnik in prilijte 150 ml vode. Mešajte, dokler ne dobite gladke tekočine, ki jo zatem precedite, nato pa dodajte še iztisnjen sok ene limone. Ta osvežujoč in zdrav napitek lahko v hladilniku hranite do dva dni.
Pri uvajanju grozdja v dojenčkovo prehrano je pomembno, da ga pravilno pripravimo
Čeprav grozdje ne spada med alergena živila in ne potrebuje toplotne obdelave, ga je treba pripraviti, da bo varno za uživanje. Vsako grozdno jagodo olupimo in ji odstranimo semena, če jih ima, nato jih pretlačimo z vilicami. Na ta način dobimo teksturo, ki ne more škodovati dojenčku, za razliko od tega, ko dojenčku ponudite grozdje, katerega lupina je lahko težava pri "žvečenju" in požiranju, izziv pa predstavlja tudi oblika, ki lahko privede do zadušitve.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV