Bibaleze.si

Recept za hitre krofe, ki samo enkrat vzhajajo

Š.Z.

Recepti za malčke

0
06. 02. 2024 02.30

Babi Ani je razkrila 40 let star recept za hitre krofe, ko večina gospodinj še ni imela masla, margarine pa sploh še niso poznali. Dovolj je, da samo enkrat vzhajajo, priprava pa je tako enostavna, da vam bodo zagotovo uspeli. Pri peki ji je pomagal vnuček, babi Ani pa nam je zaupala še nekaj skrivnosti, ki jih delimo samo z vami. Ogledate si lahko tudi VIDEO peke krofov!

Peka krofov
Več videovsebin
  • Peka krofov z babi Ani 01:37
    Peka krofov z babi Ani
  • Tako preverite, ali je dovolj vroče olje 00:16
    Tako preverite, ali je dovolj vroče olje

Fino je, ker lahko testo vzhajate samo enkrat, kar pomeni, da ga po zamesitvi lahko takoj razvaljajte. S svežimi krofi se tako lahko sladkate že čez uri in pol po začetku priprave.

Priprava izredno puhastih, mehkih in ne preveč sladkih krofov je hitra in enostavna. Celoten postopek si lahko ogledate v VIDEU

Recept za približno 25 krofov:

Potrebujete:
- 1 kilogram mehke moke
- 5 dekagramov svežega kvasca
- šest rumenjakov
- pol litra mleka
- deciliter olja
- 3 zvrhane žlice sladkorja
- 4 žlice ruma
- zvrhana mala žlička soli
- lupino bio limone
- nekaj žličk marmelade ali čokoladnega namaza za nadev

Preverite še recept za slastne miške

Postopek:
Mleko segrejte, da postane mlačno. Približno deciliter ga dajte v posebno posodico in mu dodajte kvasec ter nekaj sladkorja. Z mešalnikom zmešajte rumenjake, sladkor, preostalo mleko, olje, rum, sol, limonino lupinico.

V posodo presejte približno polovico moke in v sredini naredite jamico, v katero dodajte vzhajani kvasec. Pomešajte s kuhalnico. Dodajte še preostalo moko, nekaj pa jo pustite, da jo boste dodajali postopoma.

Dodajte jajčno mešanico. Mesite s kuhalnico in postopoma dodajajte preostanek moke, vse dokler se testo ne loči od posode. Zdaj lahko testo pokrijete in pustite vzhajati.

A pri tem receptu lahko testo le enkrat vzhaja, tako da ga lahko takoj razvaljate. Testo razvaljajte na približno za prst debelo, če boste krofe polnili z marmelado pred peko. Če jih boste polnili po peki, naj bodo debeli za prst in pol.

Krofe oblikujte z modelčki. Na sredino dodajte žličko marmelade ali čokoladnega namaza in nato drugo polovico dobro zaprite s prsti. Položite jih na čist pomokan kuhinji prtiček in jih pokrite z drugim prtičkom. Pokriti naj vzhajajo od pol ure do uro.

Nato jih zlatorumeno ocvrite.

Da vam bodo krofi resnično uspeli, pa vam za konec razkrivamo še skrivnosti, ki nam jih je med peko zaupala babi Ani:

Pečeni krofi so manj temni, če je manj sladkorja.
Rum dodate v testo tudi, da se krofi med peko manj napojijo maščobe.
S kuhalnico lahko preverite, ali je olje dovolj vroče. Postopek si oglejte v VIDEU!
Vzhajane krofe položite v olje s spodnjo stranjo, tako, da je vzhajana stran prva v olju. Pokrite pecite približno štiri minute, nato jih obrnite in odkrite pecite še štiri minute. Postopek si poglejte v VIDEU!
Krofov ne smete dati v prevroče olje. Najbolje je, če posodo z oljem segrevate na manjši temperaturi dlje časa, da se segreje tudi posoda. Krofe nato pečete v olju, ki le malo cvrči.
Ohlajene sveže krofe lahko zamrznete in pozneje odmrznete pri sobni temperaturi.

Pa dober tek!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855