Nobenega dvoma ni, da je fižol poln hranil. Lahko pa je tudi povezan z napihnjenostjo in plini, kar je lahko pri dojenčkih, ki se spopadajo s kolikami, še posebej težavno in težko za njihov prebavni trakt. Bi torej morali počakati, da jih postrežete svojemu dojenčku?
Kdaj uvajati fižol pri dojenčkih?
Fižol lahko dodajamo prehrani dojenčkov od šestega do sedmega meseca, ko začnejo jesti gosto hrano. Živila, bogata z beljakovinami in železom, so lahko dragocen dodatek k prehrani vašega dojenčka pri odstavljanju, saj postane dojenčkom težje dobiti vsa hranila, ki jih potrebujejo, samo iz mleka.
Poleg tega se večina dojenčkov v tej starosti lahko spopade z drugačno sestavo hrane od mleka. Težave s prebavili, kot je napihnjenost, se lahko pojavijo pri občutljivih dojenčkih v prvih nekaj dneh uživanja fižola. Vendar pa to ne bi smelo vzbujati skrbi, če je dojenček zdrav in nima nobenih težav.
Če fižol namakate vsaj štiri ure pred kuhanjem in ga hrani dodajate v majhnih količinah, lahko zmanjšate napenjanje. Metode, kot so namakanje, kuhanje in kalitev, znatno zmanjšajo količino antihranil v fižolu.

Kateri fižol je primeren za dojenčke?
Nekatere pogoste vrste fižola, ki veljajo za primerne za dojenčke, so črni fižol, beli fižol, stročnice, pinto fižol, fava fižol, kanelini fižol, zrel lima fižol in čičerika ali garbanzo fižol. Nekatere sorte, kot je soja, so povezane z nekaterimi alergijami na hrano. Začnete ga lahko hraniti s katero koli vrsto fižola, vendar pazite, da je primerna za vašega dojenčka.
Za dojenčke pri uvajanju fižola uporabljajte preproste pripravke. Dobro kuhan fižol lahko ponudite v lahko prebavljivi, pretlačeni obliki/pireju/juhi. Lahko ga zmešate s sadjem ali zelenjavo, ki jo jé vaš otrok. Starejši dojenčki in majhni otroci lahko jedo dobro kuhane koščke fižola s prstki.
Koliko fižola lahko zaužijejo dojenčki?
Enkrat na dan lahko uvedete eno do dve žlici pretlačenega fižola. Po dopolnjenem osmem mesecu dojenčka pa lahko postrežete dve žlici pasiranega fižola na dan. Majhni otroci, starejši od 12 mesecev, lahko zaužijejo dve žlici kuhanega fižola na obrok, dvakrat na dan. Količino postopoma povečujte.
Hranilna vrednost fižola
Na splošno je fižol dober vir mikrohranil, kot sta folna kislina in železo. Ima visoko energijsko vrednost, saj 100 gramov fižola vsebuje nekaj več kot 300 kalorij. Več kot polovico živila predstavljajo ogljikovi hidrati. Fižol je bogat tudi z beljakovinami, medtem ko vsebuje le majhen delež maščob. V njem najdemo minerale, kot so cink, baker, fosfor, magnezij, kalcij, železo, kalij, mangan in selen, od vitaminov pa karotin, vitamina C in D ter nekatere B-vitamine.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV