Jedi na žlico nas med zimskim obdobjem ne le pogrejejo, temveč so tudi zelo hranljive in nasitne. Tokrat je za vas vodja vrtčevske kuhinje, Matej Rotar, pripravil recept za tradicionalno kuhano jed – segedin golaž.
Segedin sicer v resnici ni slovenska jed, vendar ker ga tako zelo obožujemo in ker je v zimskih dneh redno na jedilniku, smo ga kar vzeli za svojega.
Segedin golaž zaradi vsebnosti kislega zelja predstavlja bogat in razmeroma poceni vir vitaminov in mineralov. Kislo zelje ugodno vpliva na naš imunski sistem, zato ga je posebej koristno uživati pozimi. Vsebuje vitamin C, folno kislino in vlaknine, zato je v uravnoteženi prehrani zelo zaželeno.
Vrtčevski kuhar pa pravi, da otroci v vrtcu pomažejo ves krožnik, tako slasten in okusen je segedin golaž. Priprava pa povsem enostavna, preverite.
Sestavine:
- svinjsko meso 0,6 kg (pleče),
- olje,
- čebula 0,4 kg,
- česen en strok,
- paradižnikova mezga 1 žlica,
- suha sladka paprika 1 žlica,
- škrob po potrebi,
- kumina,
- lovor,
- sol,
- poper,
- kislo zelje 1 kg.

Priprava:
Na segretem olju prepražimo sesekljano čebulo in nato dodamo na kocke narezano meso, ter še nekoliko popražimo. Dodamo sesekljan česen in zalijemo s toplo vodo. Preden pokrijemo, dodamo še začimbe.
Dušimo, dokler se meso ne zmehča. Malo pred koncem dodamo škrob, suho sladko papriko in paradižnikovo mezgo, ter še 10 minut dušimo.
Posebej skuhamo kislo zelje, ter odcejenega dodamo golažu na koncu. Če je jed pregosta, prilijemo še vode, v kateri se je kuhalo zelje. Pri kislem zelju moramo biti pazljivi, da ni preveč kislo.
Za boljši okus lahko dodamo slanino, ki smo jo narezali na kocke in prepražili z čebulo.
Namig:
Jed je lahko popolnoma samostojna, lahko pa jo postrežete s prilogo, kot je denimo pire krompir.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV