Ste vedeli, da Američani borovnice imenujejo tudi jagode za možgane ali zdravje?
Borovnice namreč vsebujejo ogromno hranilnih snovi in petkrat toliko antioksidantov kot enaka količina količina jabolk, bučk, brokolija ali korenja. Poleg tega vsebujejo tudi velike količine rastlinskih hranilnih snovi, zlasti antocianina – temnejša je borovnica, več antocianina vsebuje.
Zelo uspešne so v boju proti diareji, pa tudi proti zaprtju. Vzrok za to je v topni vlaknini, imenovani pektin. Pomagajo nam tudi pri napenjanju in delujejo antibakterijsko.
Kako pa je s skuto?
Skuta je obogatena s številnimi hranilnimi snovmi, predvsem z beljakovinami, ki so potrebne za rast in razvoj otrok. Predvsem pa z vitaminom D in kalcijem. Kalcij igra eno ključnih vlog tudi pri vzdrževanju ravnovesja mišičnega in živčnega sistema. Z vzdrževanjem ustrezne ravni kalcija in fosfatov v serumu vitamina D se omogoča normalna mineralizacija kosti ter rast in razvoj kostnega tkiva.

Sestavine:
Skuta 0,5 kg,
borovnice 0,1 kg ( sveže ali zamrznjene ),
maslo 0,1 kg,
sladkor 0,18 kg ali med,
vaniljin sladkor,
cimet v prahu.
Priprava:
Maslo in skuto spenimo v blenderju, dodamo sekljane borovnice, sladkor in začimbe po okusu. Vse skupaj dobro premešamo in namažemo na rezino kruha.
Namig:
Kot začimbo lahko uporabimo še sesekljani pehtran, drobnjak in meto. Odlične doma pripravljene skutne namaze lahko popestrite še s sveže narezanim sadjem in obogatite z ovsenimi kosmiči. Borovničev skutni namaz je lahko tudi super posladek ter zdrava malica za otroke. Tako doma kot na poti.
Pa dober tek!
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV