Bibaleze.si

Top recept za bučne palačinke, ki jih bodo otroci z veseljem pojedli

Bibaleze.si

Recepti za malčke

0
06. 11. 2024 04.15

Poleg tega, da so buče simbol jeseni, so polne bistvenih hranil, ki lahko otrokom koristijo na več načinov. Preverite, zakaj je vključitev buče v otrokovo prehrano fantastična ideja. Ponujamo pa vam tudi enostaven recept za bučne palačinke.

buča

Buče so polne vitaminov in mineralov, ki so bistveni za odraščajoče otroke. Samo ena skodelica kuhane buče zagotavlja ogromno pomembnih hranilnih snovi:

Vitamin A: ključen za dober vid, zdrav imunski sistem in pravilno delovanje organov. Buča je bogata z betakarotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A.

Vitamin C: podpira zdravje imunskega sistema, pomaga pri zdravljenju telesa in spodbuja absorpcijo železa.

Kalij: bistvenega pomena za zdravo delovanje mišic in vzdrževanje krvnega tlaka.

Vlaknine: pomagajo otrokom ostati siti in pomagajo pri prebavi, kar lahko pomaga preprečiti zaprtje.

Krepitev imunskega sistema

Otroci so izpostavljeni številnim mikrobom, zlasti v šolah in vrtcih. Vitamin C in antioksidanti v buči lahko pomagajo okrepiti imunski sistem, zaradi česar so otroci bolj zdravi in bolje opremljeni za boj proti pogostim prehladom in virusom. Vključitev buč v njihovo prehrano, zlasti v hladnejših mesecih, lahko dodatno in na naraven način okrepi njihov imunski sistem.

Dodajanje buče v otrokovo prehrano lahko pomaga okrepiti njegov imunski sistem.
Dodajanje buče v otrokovo prehrano lahko pomaga okrepiti njegov imunski sistem.FOTO: Adobe Stock

Buča je odlična za zdravje oči

Ker je mnogo otrok veliko časa pred zasloni, je zdravje oči pomembnejše kot kdaj koli prej. Visoke ravni betakarotena v bučah so koristne za razvoj oči in ohranjanje dobrega vida. Betakaroten, ki daje buči svetlo oranžno barvo, se pretvori v vitamin A, hranilo, ki je ključnega pomena za dober vid in lahko celo pomaga preprečiti težave z vidom, ko otroci odraščajo.

Pomaga pri prebavi

Buča je bogata s prehranskimi vlakninami, ki so pomembne za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vlaknine spodbujajo redno odvajanje blata in lahko pomagajo zmanjšati možnosti za zaprtje, ki je pogosta skrb mnogih otrok. Vključitev hrane, bogate z vlakninami, kot je buča, lahko pomaga izboljšati prebavo in poskrbi, da otrokovo črevesje ostane zdravo.

Energija za aktivne otroke

Buče zagotavljajo uravnoteženo količino ogljikovih hidratov, ki so bistvenega pomena za aktivne in rastoče otroke. Ogljikovi hidrati v bučah dajejo otrokom energijo, ki jo potrebujejo, da ostanejo aktivni ves dan, pa naj gre za igro, šport ali koncentracijo v šoli.

Dobra je tudi za zdravje srca

Buče so za srce zdravo živilo, o katerem velja razmišljati že od malih nog. Vsebujejo vlaknine, kalij in antioksidante, ki lahko prispevajo k zdravju srca in ožilja. Učenje otrok, da uživajo hrano, ki je zdrava za srce, kot je buča, lahko pomaga vzpostaviti dobre navade za vse življenje.

Naredite lahko tudi bučne polpete, ki jih bodo otroci z veseljem pojedli.
Naredite lahko tudi bučne polpete, ki jih bodo otroci z veseljem pojedli.FOTO: Adobe Stock

Kako uvesti bučo v prehrano otroka?

Bučne pite vam dejansko ne bodo prinesle veliko koristi za zdravje. Bučo zato raje vključite v več obrokov za kosilo in večerjo, med drugim v juhe, enolončnice, rižote, testenine ali kot samostojno prilogo. Bučni pire lahko za zdrav zajtrk vmešamo v ovsene kosmiče ali grški jogurt s cimetom in muškatnim oreščkom. Iz buče lahko pripravite tudi kašice za dojenčke in številne sladice, kot so bučni browniji, mafini ali palačinke, za katere recept vam ponujamo v spodnjih vrsticah: 

Recept za bučne palačinke:

Sestavine:

2 zreli banani
2 jajci
skodelice mleka
1 skodelica bučnega pireja
1 žlica medu
skodelice polnozrnate moke
2 žlički pecilnega praška
1 žlica mletega cimeta
1 žlica olja

Postopek priprave

Zrele banane pretlačimo, dokler ne pridobimo mešanice brez grudic. Dodamo jajca in mešamo do gladkega. Dodamo mleko, bučni pire in med ter premešamo. Dodamo moko, pecilni prašek in cimet. Mešamo, da se sestavine združijo.

V ponev damo žlico olja in jo segrevamo na srednjem ognju minuto. Maso vlijemo v ponev za vsako palačinko posebej. Pečemo toliko časa, da se palačinka napihne in se robovi posušijo. Obrnemo in pečemo, dokler rahlo ne porjavi na obeh straneh. Voila!

Bučne palačinke so slastne in zdrave hkrati.
Bučne palačinke so slastne in zdrave hkrati.FOTO: Adobe Stock

Vir: Childrens.com

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 831