Otroci za zdrav razvoj in optimalno rast potrebujejo raznoliko in uravnoteženo prehrano, a ker znajo biti izjemno izbirčni, smo starši pogosto v skrbeh. Tako na vse pretege skušamo zelenjavo skriti v obroke tako, da jo sesekjamo do nerazpoznavnosti ali pa z njo na krožniku ustvarimo umetniške figure in risane junake ter računamo na to, da ne bo privlačna samo za oči, temveč jo bodo izbirčni mali jedci pripravljeni tudi poskusiti. Včasih nam uspe, včasih žal ne.
Posebna zgodba so sladkarije in sladice. Vemo, da bi jih moral otrok uživati čim manj in razne bonbone, čokolade ter tortice raje nadomestiti s kosi svežega ali suhega sadja ali sveže stisnjenim sokom brez dodanega sladkorja. A potem so tukaj rojstni dnevi, zabave, razna slavja, ki se jih tradicionalno spodobi proslaviti s sladkarijami in torto. Pa nagrada za dobro opravljeno delo ali podkupnina, da bo neko delo opravil ...
Dejstvo je torej, da se sladkarijam ne moremo povsem izogniti. Tudi prepovedati jih najbrž ni najbolj smiselno, saj imajo že otroci v svoji naravi prirojen instinkt, da je tisto, kar je prepovedano, najbolj zanimivo in privlačno. Lahko pa industrijske sladkarije in torte iz trgovine zamenjamo z doma pripravljenimi alernativami, kjer imamo lahko nadzor nad tem, iz česa so sestavljene in koliko sladkorja vsebujejo. V nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako pripraviti 3 izjemno priljubljene sladke dobrote tako, da se bo lahko z njimi brez slabe vesti sladkala vsa družina.
3 odlične sladke dobrote, ki gredo otrokom še posebej v slast
Palačinke

Palačinke so zagotovo ena najbolj priljubljenih jedi pri otrocih. Jedli bi jih zjutraj, opoldne, zvečer, pa tudi za malico, radi jih imajo tudi starši - predvsem zato, ker so hitro pripravljene in ne zahtevajo nobenih posebnih sestavin. A to ne pomeni, da ne dopuščajo prostora za izboljšave, še posebej glede hranilne vrednosti. Navadno belo moko lahko denimo zamenjamo s polnozrnato, uporabimo mleko z manj maščobe in ponev, na kateri je mogoče peči brez uporabe olja. Priljubljen čokoladni namaz, ki je običajno prva izbira nadeva pri otrocih, lahko zamenjamo s skuto, čežano, domačo marmelado ali kakšnim drugim nadevom z manj sladkorja in jih po vrhu posipamo z zdrobljenimi keksi.
Puding
Tudi pri pripravi pudinga imamo kar nekaj manevrstega prostora. Namesto klasične čokolade ali vanilije lahko izberemo sadni puding in ga zmešamo s tretjino manj sladkorja, kot je zapisano na embalaži ter skuhamo v mleku z manj maščobe. Res je, a v tem primeru zaradi pomanjkanja sladkorja morda ne bo tako kompakten, a okus bo še vedno božanski. Namesto v lončku ga lahko serviramo v krožniku in posujemo z narezanim sadjem, grobo mletimi oreščki ali na koščke natrganimi keksi, ki se bodo kar topili v ustih.
Čokoladne kroglice na palčki (cakepopsi)
Pri čokoladnih kroglicah na palčki je največ pozornosti treba nameniti osnovi, torej piškotom. Izbrati velja zlasti take, ki so kakovostni in narejeni iz vrhunskih sestavin, pregledati velja tudi njihovo hranilno vrednost ter vsebnost sladkorja. Namesto klasičnega čokoladnega namaza lahko uporabimo manj sladek namaz ali namaz s stevijo. Prav tako ga lahko v celoti nadomestimo z mascarpone sirom, ki mu primešamo grenki kakav. Previdni moramo biti tudi pri izbiri maščobe: maslo je veliko bolj primerno kot margarina, poskrbeti pa moramo, da je čim bolj kakovostno.
Keksi, s katerimi smo se sladkali že mi
Pri pripravi sladic, pri katerih je po receptu potrebno dodati maslene oziroma krhke piškote, lahko uporabimo kekse Plazma, ki so odlični tako samostojno, v družbi skodelice toplega mleka, kot tudi pri pripravi raznovrstnih sladkih dobrot, nad katerimi se navdušujejo tako otroci kot odrasli. V njih se skriva prava zakladnica hranljivih sestavin, kot so folna kislina, vitamin B in C, fosfor, železo, minerali in beljakovine.

Plazma piškoti se ponašajo z izjemno bogato tradicijo. Izhajajo iz srbskega Požarevca, kjer so jih leta 1967 začeli izdelovati kot cenejšo različico izjemno priljubljenih italijanskih piškotov plasmon, ki so veljali kot popolna izbira za nosečnice in otroke. V znamenju jugoslovanskega varčevanja so drage sestavine italijanskega recepta na začetku zamenjali s cenejšimi, a danes keksi Plazma slovijo po svoji izjemni kakovosti, vrhunskih sestavinah in edinstvenem vonju ter okusu, ki sta nezamenljiva že več generacij.
Kam po idejo, navdih in recept?
Kekse Plazma lahko spretno uporabimo v ogromno receptih za najrazličnejše sladice, torte, peciva in pite ter celo sladolede, šejke in veganske sladke dobrote. Veljajo za skrivno sestavino vsake peke, saj lahko z njihovo pomočjo prihranimo ogromno časa pri pripravi sladic. Plazma keksi so namreč v mleti obliki Plazma mlevena že pripravljeni za uporabo in ni treba izgubljati časa z mletjem. S Plazma keksi je peka tako enostavnejša in hitrejša, okus končnega izdelka pa naravnost božanski.
Zmleti keksi Plazma mlevena so pri mnogih prva izbira za podlago pri cheesecakih, čokoladnih kroglicah, mafinih in raznih kolačih ter zavitkih. Kopico izjemno okusnih receptov najdete TUKAJ, mi pa vam ponujamo recept za fantastične Plazmačinke, kjer mlete Plazma mlevena dodamo tako v osnovno maso kot tudi v nadev.
Za pripravo 15 Plazmačink bomo potrebovali:
Palačinke:
5 jajc
270 ml mleka
50 ml gazirane vode
30 ml olja
140 g moke
40 g Mlete Plazme
Nadev:
300 g bele čokolade
375 ml tekoče sladke smetane + 500 ml stepene sladke smetana
200 g Mlete Plazme
Dve žlici jagodne marmalade
Dve žlici borovničeve marmalade
Dve žlici malinine marmelade
Okrasitev:
Sveže maline, borovnice in jagode
Mleta Plazma

Jajca razžvrkljamo z metlico, nato pa dodamo mleko in gazirano vodo in mešano. Nato dodamo moko in Mleto Plazmo ter nadaljemo z mešanjem, dokler ne dobimo mase brez grudic. Na koncu dodamo še olje in mešamo, dokler ne dobimo popolnoma enotne mase.
Ponev dobro segrejtemo in spečemo palačinke premera 15 cm.
Belo čokolado nalomimo na majhne koščke.
Zavremo 375 ml sladke smetane in jo prelijemo čez čokolado.Mešamo toliko časa, da se čokolada popolnoma stopi, nato pa pustimo ganache, da se ohladi na sobno temperaturo.
Stepeni smetani dodamo Mleto Plazmo in ohlajen ganache. Dobro premešamo in doblejno maso razdelimo na tri enake dele.V prvi del dodamo jagodno marmelado, v drugi del borovničevo, v tretji pa malinino in vse tri dobro premešamo, da ne bo grudic.
Ohlajene palačinke premažemo z nadevom in jih poklopimo brez rolanja. Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vse palačinke in nadev.
Palačinke dekoriramo s svežim sadjem, glede na to s katerim nadevom so polnjene. Za piko na i jih posipamo še z Mleto Plazmo in ponudimo gostom.
Sponzorirana vsebina