
Med najbolj občutljiva živila sodijo:
– meso,
– ribe in morski sadeži,
– mleko in mlečni izdelki (jogurti, skuta, sir, smetana),
– jajca in jajčne jedi,
– sladice.

To so tista živila, ki so pred pripravo ali po njej (kuhanje, pečenje) dalj časa na toplem zraku, zaradi česar so izpostavljena različnim klicam in bakterijam. To pa naj ne bi veljalo za rastlinsko hrano (na primer krompir, sadje, stročnice itd.), piše prof. dr. Mirko Derganc. In prav te bakterije, ki so v večini odporne na vročino, zaradi česar jih niti s kuhanjem ne moremo uničiti, naj bi vodile do zastrupitve. Iz tega sledi, da se zastrupitve te vrste pogosto pojavljajo v skupinah (zastrupi se več ljudi po kakšnem pikniku, zabavi itd.).
Kako prepoznati zastrupitev s hrano?
Znaki, ki kažejo na zastrupitev s hrano, so:
– huda slabost in oslabelost,
– bruhanje,
– trebušni krči,
– driska,
– dehidracija (v kratkem času pride do velike izgube tekočine),
– glavobol,
– hiter in slaboten utrip,
– povišana telesna temperatura (včasih nastopi visoka vročina, lahko pa je telo mrliško mrzlo – zlasti roke in noge).
Kako pomagati?
Pri zastrupitvi s hrano je treba takoj poiskati zdravniško pomoč. Če pa to ni mogoče, potem omenjeni zdravnik svetuje, da poskusimo izzvati bruhanje, vendar le če je prizadeti pri popolni zavesti in če od zaužitja hrane, zaradi katere je prišlo do zastrupitve, ni minilo več kot 6 ur! Ko se prizadeti izbruha, mora popiti v pol skodelice mlačne vode ali kamiličnega čaja zmešani dve žlički grenke soli – to odvajalo naj popije kljub prisotnosti driske. Po nudenju prve pomoči moramo poskrbeti, da bo prizadeti počival in da si bo žejo lajšal z močnim nesladkanim ruskim čajem, pomagalo bo tudi medicinsko oglje v prahu ali tabletah. Nikakor ne bosta pomagala črna nesladkana kava ali žganje, kot pogosto svetujejo stari starši.
Preprečite zastrupitve!
Zastrupitev s hrano boste najlažje preprečili, če boste skrbeli za osebno higieno in čistočo delovne površine (kuhinjski pulti, posoda itd.). Živila zavarujte pred vročino, muhami, insekti – najbolj priporočljivo je shranjevanje v hladne in temne prostore (zračne kleti, hladilnik, zamrzovalnik), vedno pa postrezite toplo hrano, ki jo nato ohladite in shranite v hladilnik.

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV