Bibaleze.si

Zato bi nosečnice poleti morale pojesti veliko lubenice

Mateja Kržišnik

Vse o prehrani

3
13. 07. 2024 05.00

Lubenica nasiti, odžeja, očisti in obenem še ohladi, zato je v poletni vročini idealna malica! Je odlična za nosečnice in doječe mamice, pravi nutricistka Mojca Cepuš.

lubenica

Začela se je sezona trkanja po bučah in iskanja najboljše in najslajše. Lubenice še danes ponekod burijo duhove, ali sodijo med sadje ali zelenjavo. Ne glede na vaše razmišljanje in prepričanje pa drži, da so narezani rdeči kosi nekaj najbolj osvežilnega v teh vročih dneh.

Nasiti, odžeja, pozdravi – in ne redi!

Lubenica vsebuje kar 92 odstotkov vode in je odličen vir najpomembnejših naravnih antioksidantov. Zelo je bogata z vitaminoma C in A in minerali. Mnogi mislijo, da lubenice redijo, a temu ni tako – v dekagramu lubenice se na primer nahaja le 3,7 grama sladkorja, medtem ko ga je v enaki količini breskve od 6,1 do 11,8 grama. Je pa res, da zaradi svoje sestave, ki je mešanica vode in aromatičnih snovi, zmanjšuje občutek lakote in je zato idealno živilo za razne diete. Poleg vseh ugodnih učinkov pa lubenica v telesu poskrbi za nekakšno drenažo: preprečuje zastajanje vode v tkivu, zaradi katerega sicer nastaja tako neželena pomarančna koža. S svojim delovanjem blaži predmenstrualno napetost, poskrbi pa tudi za redno odvajanje blata in iz telesa izloča odvečne snovi in strupe.

Lubenica je priporočljiva za vse nosečnice in doječe matere.
Lubenica je priporočljiva za vse nosečnice in doječe matere. FOTO: Adobe Stock

Lubenica v prehrani nosečnice in doječe mame

''Lubenico je vsekakor priporočljivo jesti v nosečnosti. Vsebuje vitamine in minerale, ki so nujni za razvoj otroka (in jih seveda najdemo tudi v drugi hrani). Strah zaradi veliko vode je neutemeljen, saj jo potrebujemo za hidracijo, kot topilo za hrano in za odvajanje odpadnih snovi iz telesa. Okoli fruktoze pa je tako, da je izolirana fruktoza res lahko nevarna za vse ljudi, saj lahko povzroči zamaščenje jeter, a to le tedaj, ko je izolirana, ne ko jo uživamo v obliki sadja. Če bi bilo tako, bi presnojedci množično obolevali za zamaščenostjo jeter, pa vemo, da ni tako,'' nam je povedala svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje Mojca Cepuš.

Ideje za pripravo lubenice

Lubenica ni zahtevna buča – dovolj bo, če jo boste ohladili in narezali na trikotnike. Če ste v pričakovanju gostov, bo zelo lepo videti, če boste iz nje izdolbli kroglice in jih postregli z sesekljanimi lističi sveže mete.

Odlična poletna večerja

Vaši otroci jo bodo najbrž raje videli v sadni solati, vi pa si lahko pripravite lahko in osvežilno večerjo. Potrebovali boste:

– pol kilograma lubenice
– dve–tri pesti zelene solate
– 100 gramov feta sira
– manjšo čebulo
– ščepec soli
– žlico olivnega olja 
– žlico limoninega soka 
– ščepec soli

Lubenico narežite na kocke, čebulo pa na tanke kolobarčke. Solato operite in vanjo primešajte lubenico, čebulo, feta sir, sol, limonin sok in olivno olje. Dober tek!

Lubenica je odlično živilo za poletno osvežitev.
Lubenica je odlično živilo za poletno osvežitev.FOTO: Adobe Stock


UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 831