
Danes so vsa ta živila opremljena z etiketo, da jih je po odprtju potrebno dati takoj v hladilnik. Kaj se je spremenilo? Zakaj včasih tega nismo počeli? Mikrobiolog Peter Barratt je podal odgovor.
Kečap
Po odprtju ga je treba dati v hladilnik in pojesti v osmih tednih. Barratt se strinja s tem, ker se tako upočasni nastanek škodljivih mikroorganizmov.
Kisle kumarice
Po odprtju sodi kozarec s kislimi kumaricami v hladilnik, pojesti jih moramo v šestih tednih. Mikrobiolog trdi, da hladilnik ni potreben, če pa jih hranite na mrzlem, lahko podaljšate rok trajanja do 12 tednov. Drugače jih lahko hranite v omarici.

Po navodilih ga je treba hraniti v hladilniku, lahko pa ga po mnenju mikrobiologa pustite tudi na sobni temperaturi, vendar ga morate pojesti v šestih mesecih.
Sojina omaka
Uporabljajte jo do roka uporabe. Barratt priporoča, da jo daste v hladilnik.
Kikirikijevo maslo
Po navodilih ga lahko hranite na sobni temperaturi, pojesti pa ga morate v treh mesecih. S tem se strinja tudi strokovnjak.
Gorčica
Po navodilih sodi po odprtju v hladilnik, pojesti pa jo morate v treh mesecih. Barrett opozarja, da za postrežbo vedno uporabite čisto žlico, vilice ali nož, da ne pride do razvoja bakterij. Prav tako tudi on priporoča hladilnik.
Majoneza
Po navodilih jo hranimo po odprtju v hladilniku, in sicer največ tri mesece. Barratt prav tako odsvetuje, da je majoneza na sobni temperaturi, predvsem zaradi jajc.
Tabasco omaka
Po navodilih jo je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru, ni nujno, da je to hladilnik. Barratt vseeno priporoča hladilnik in porabo v največ osmih tednih.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV