Bibaleze.si

'Ali lahko uživam regrat?'

M. K.

Vse o prehrani

2
11. 03. 2016 08.19

Na različnih slovenskih forumih se je odprlo že več tem o regratu. Zlasti bodoče mamice razpravljajo o tem, ali je ta zeljnata travnica, ki je odličen diuretik in vsebuje skoraj vsa znana pomembna hranila, zdrav obrok glede na njeno stanje.

Regratova solata s krompirjem, jajci in slanino

 

Regratova solata s krompirjem, jajci in slanino
Regratova solata s krompirjem, jajci in slanino FOTO: Shutterstock

Zakaj se regrat priporoča nosečnicam?

Regrat ali mlečec sodi med zeljnate travnice, ki vsebujejo skoraj vsa znana pomembna hranila. Je odličen diuretik, spodbuja delovanje ledvic in jeter ter nežno razstruplja telo. Regrat vsebuje veliko železa, proteinov, vitaminov in mineralov, med nosečnostjo pa pomaga proti slabosti. Njegova najpomembnejša funkcija pa je, da pomaga uravnavati krvni tlak in raven sladkorja v krvi, kar je zlasti pomembno, ko ženska pod srce nosi otroka.

Zakaj je regrat 'problematičen'?

Veliko mamic po forumih navaja, da naj bi regrat povzročal prebavne težave. Pri tem velja izpostaviti razlog težave, ki se lahko pojavijo tako pri slehernem posamezniku – mesto, kjer je bil regrat nabran. Če ga nabirate sami, poiščite čim bolj odročne, višje lege: stran od cest, tovarn, pokopališč. Pri nabiranju mu odstranite slabe liste in zemljo, umijte pa s hladno, tekočo vodo. Druga možnost je, da ga kupite na tržnici.

Priprava

Idej, kako pripraviti regrat, je več kot dovolj. Večina meni, da je še vedno najboljši v solati – že če mu boste dodali samo trdo kuhano jajce ali kuhan krompir, boste dobili zelo hranljiv in zdrav obrok.

Peteršiljev pesto
Peteršiljev pesto FOTO: iStockphoto

Regratov pesto

Če ne boste vsega sproti pojedli, potem lahko naredite odlično omako za testenine. Recept ustreza pripravi za dve osebi.
Potrebovali boste:
12 dag očiščenega in narezanega regrata
8 dag parmezana
4 dag sira pekorino
20 žlic olivnega olja
4 jedilni žlici pinjol
2 strok česna
sol

Način priprave

V možnarju (če tega nimate, uporabite mešalnik) najprej strite regrat in sol, nato ju prestavite v manjšo posodico. V možnar dajte česen in pinjole, vse skupaj strite in dodajte v skledo k regratu. Na mešanico drobno naribajte obe vrsti sira, nato pa počasi prilivajte olivno olje – mešajte, dokler ne dobite gladke in kremaste omake. Pesto je odličen na vseh vrstah testenin, dodate pa ga lahko tudi k pečenemu mesu ali popačenemu mlademu siru.

Ideja: Če imate radi bolj zrnasto omako, potem pinjole strite bolj grobo, še bolje bo, če jih boste pred trenje malce prepražili.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855