
Češnje so zelo bogate z z antioksidativnimi snovi, ki telo čistijo škodljivih prostih radikalov in delujejo preventivno proti mnogim boleznim. V njih se nahaja tudi zelo veliko melatonina, ki deluje izredno razstrupljevalno, krepi imunski sistem, znižuje nivo škodljivega holesterola in pomaga proti nespečnosti. Znanilke poletja so bogate z vitamini in minerali, spodbujajo delovanje ledvic, jeter in celotnega črevesja, uravnavajo prebavo in močno pospešujejo izločanje odpadnih snovi iz telesa.
Češnje v prehrani nosečnice
Češnje vsebujejo zelo veliko folne kisline, ki še posebej pomembno dopolnilo v prehrani nosečnice. Folati imajo namreč ključno vlogo pri sintezi DNK in aminokislin, prav tako imajo pomembno vlogo pri delitvi celic. Folna kislina – folati so nujno potrebni za razvoj ploda. Njihovo pomanjkanje v prvem trimesečju nosečnosti lahko povzroči primarne ali kasneje sekundarne napake nevralne cevi, iz katere se razvijeta centralni in periferni živčni sistem.
Zakaj so češnje zdrave?
• Bogate so s silicijem, železom, kalcijem, kalijem, magnezijem in cinkom.
• Bogate s folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi in ki pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.
• Med vitamini prevladujejo vitamini B-kompleksa in vitamin C.
• Spodbujajo delovanje ledvic ter izločanje vode in toksinov iz telesa.
• Vsebujejo blago naravno razkužilo, zato blažilno delujejo na vnetja v telesu in preprečujejo nastanek parodontoze.
• Velika vsebnost vitaminov in mineralov krepi imunski sistem in daje vašim mislim svežino.
• Velike vsebnosti kalcija so pomembne za živčevje, zdrave zobe in kosti.
Na kaj bodite pozorni pri nakupu češenj?
Češnje sodijo med tisto sadje, ki po obiranju ne zori več. To pomeni, da jih je najbolje uživati sveže obrane – te boste prepoznali po čvrstih in svetlečih plodovih brez uvelih pecljev. Pri nakupu bodite predvsem pozorni na lupino – marsikdaj češnje prelagajo iz enega zabojčka v drugega, pri čemer se poškodujejo in postanejo rjave, prav tako začnejo hitro gniti. Tiste, ki jih ne pojeste ali porabite kako drugače, jih shranite v hladilnik ali v zelo hladno klet, za daljše shranjevanje pa sta najprimernejša postopka zamrzovanje in sušenje.
Dva odlična recepta iz češenj:
→ Sladke frnikole
→ Potopljeni zakladi
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV