Sobote so pri vas rezervirane za nakupe na tržnici … Kako boste vedeli, da branjevka ponuja resnično kakovostno sadje, zelenjavo? Kako boste vedeli, da mesar resnično prodaja domače klobase? Želite kupiti domače mleko, a ne veste, če je resnično slovenskega izvora. Vse to in še več lahko izveste, če obiščete eno izmed kmetij, zadrug ali živilsko predelovalnih obratov po vsej Sloveniji in se pogovorite z gospodarjem kmetije in drugimi prisotnimi strokovnjaki.
Kaj vse mora pisati na ekoloških živilih, da ne boste podvomili v njihovo pristnost?
Seveda ste že slišali za ekološka živila, vendar mogoče sploh ne veste, kaj vse jih odlikuje. Ekološka živila so pridelana na sonaraven način, pri tem se celostno dopolnjujeta rastlinska pridelava in reja živali in s tem sledenje naravnim metodam in kroženju snovi v naravi. Tako v ekološko pridelani zelenjavi najdemo višjo vsebnost mineralov, poleg tega ima tako pridelana hrana več vitamina C in vitaminov B kompleksa, več sekundarnih metabolitov, manj težkih kovin, višjo vsebnost suhe snovi, manjšo vsebnost pesticidov, manjšo vsebnost nitratov in so bolj okusna.

Kako boste vedeli, da gre za ekološka živila? Marjeta Bizjak, vodja Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, pravi: ''Vsa ekološka živila morajo biti označena z evropskim logotipom za ekološko kmetovanje. Na vsakem ekološkem proizvodu mora biti navedena tudi šifra kontrolne organizacije, pri kateri je kmet vključen v kontrolo in pa poreklo proizvoda. V letu 2012 je bilo v ekološko kontrolo vključenih 2.682 kmetijskih gospodarstev, kar predstavlja 3,6 odstotka vseh kmetij v Sloveniji.''
Je lokalno pridelana hrana vredna zaupanja?
Pred nekaj dnevi je vrata odprla kmetija Loška zadruga. Skrivnost odličnosti loških izdelkov je razkril Mitja Vodnjov, direktor Kmetijsko gospodarske zbornice Škofja Loka, kjer mesne izdelke predelujejo po tradicionalnih recepturah in postopkih. ''Naše izdelke mesarji še vedno oblikujejo ročno. Za svoje izdelke uporabljamo meso izključno slovenskega porekla, kakovostno gorenjsko govedino. Standarde kakovosti pa stalno preverjamo z internimi in tudi zunanjimi senzoričnimi ocenjevanji.'' Izdelki, ki jih prodaja omenjena zadruga, so pripravljeni iz lokalnih surovin po tradicionalnih receptih naših babic in dedkov, pridelani na kakovostni zemlji brez uporabe umetnih sredstev. Ohranili pa so tudi posebni čar, in sicer uporabljajo še vedno prekajevalnico na bukova drva iz starih časov.
Tudi mleko je pod strogim nadzorom Veterinarske uprave Republike Slovenije, obenem pa imajo od leta 2008 certifikat za ekološko pridelavo mleka. Mleko je kakovostno, saj je dobavna pot kratka, posledično pa je tudi krajše skladiščenje.

Gospodar kmetije Pr'Končovc Aleš Kristan je pojasnil, kateri so tisti pogoji, ki so potrebni za rast kakovostnih pridelkov in predelavo vrhunskih izdelkov. ''Za odličen pridelek skrbimo z naravnimi gnojili, medtem ko je za kakovost mesa ključno počutje živali. Zato se naše govedo v toplejših mesecih pase na travnikih, pozimi pa so v hlevu s prosto rejo in izpustom, tako da se celo leto lahko gibajo. Hkrati jih hranimo izključno s senom lastne predelave.'' Tako ima tudi njihova pridelana zelenjava ekološki certifikat, saj se gnoji le s hlevskim gnojem in ne škropi s fitofarmacevtskimi sredstvi, temveč plevel mehansko odstranijo.
Zakaj izbrati lokalno pridelano hrano?
Seveda se boste za lokalno pridelano hrano v prvi vrsti odločili zato, ker želite dobro svoji družini, ker želite, da vaši otroci zdravi in nasmejani tekajo naokrog. V takšni prehrani se skriva še poseben okus, ki ne temelji na raznih konzervansih, ampak je takšen, da vam pričara spomine na juho, kašo, pogačo vaše babice. Pri lokalno pridelani hrani se ne boste spraševali, ali je varna, saj je podvržena strogemu nadzoru. Ob vsakem grižljaju boste začutili tisto pristno svežino, saj je domača hrana obrana kasneje kot tista, ki ima pred sabo dolgo pot in je posledično obdelana s konzervansi, preden pride do trgovin. Ker je njena pot od njive do zaužitja kratka, pa ohrani bistveno več vitaminov.