Bibaleze.si

Koliko bo štiričlanska družina porabila za silvestrsko večerjo?

STA/N. K.

Vse o prehrani

0
30. 11. 2015 08.08

Bliža se najdaljša noč v letu, ko so mize praznično pogrnjene. Lepo aranžirana miza že popestri posebni večer in daje svoj čar, če pa pripravimo še dobro hrano, smo dosegli svoj namen, je za STA dejal vodja nacionalne kuharske reprezentance Janez Dolšak. Svetuje, da se lotimo jedi, ki smo jih že pripravljali, in se odpovemo eksperimentiranju.

Silvestrska večerja

 

Silvestrska večerja
Silvestrska večerjaFOTO: Thinkstock

Tako bo priprava praznične silvestrske večerje po besedah Janeza Dolšaka, sicer tudi šefa kuhinje, bolj sproščena.
"Najprej se lotimo hladne jedi, ki jo naredimo lahko iz mariniranih garnel z avokado kremo in na rezance narezano marinirano zeleno ali kakšen ribji tartar z bučkami ali samo marinirane pečene lignje z malo koromača, olivami, kaprami in na kockice narezano papriko ter dobrim olivnim oljem," priporoča Dolšak.

Lahko pa se odločite tudi za doma narejeno pašteto iz jeter z malo brusnične omake ali samo za pečeno zelenjavo na olivnem olju, marinirano v olivnem olju in balzamičnem kisu z naribanim mladim sirom in rukolo, pravi šef kuhinje.

"Če smo za predjed uporabili ribo, se pri topli predjedi tej izognemo in skuhamo kakšno rižoto z žametno bučo ali gobami. Lahko raviole s skuto in dimljeno šunko, ohrovtove zvitke s kuskus zelenjavo in dimljeno svinjino s kremno omako, ali sveže zeljnate liste z mesnim nadevom in paradižnikovo omako," pravi Dolšak.

Pred glavno jedjo pa si po nasvetu vodje nacionalne kuharske reprezentance privoščimo osvežilni sladoled z okusom limone ali maline, ki ga postrežemo v kozarec in mu prilijemo malo penine.

Za glavno jed na najdaljšo noč v letu pa Dolšak priporoča puranove fileje s šunko in sirom na popečenih šampinjonih s kremno omako. Ob tem postrežemo kuhan brokoli in pire krompir, ki smo mu primešali malo vloženega pol suhega paradižnika, narezanega na kocke. Lahko pa za glavno jed izberemo pečene nadevane piščančje prsi s skuto in zelišči na žafranovi rižoti s sotirano zelenjavo na kocke. Kot dodatek, pa v ohrovt in slanino zavita svinjska ribica s pečenim krompirjem in gomoljasto zelenjavo z maslom, dodamo še jabolčno čežano.

Za sladico Dolšak predlaga pečeno kremo z vanilijo in čokoladni narastek z gozdnimi sadeži ali sladoledom, košček čokoladno pomarančne torte z mariniranim sadjem in sadnim sladoledom ter tiramisu s karamelno omako, "da nas malo poživi". Po polnoči pa pridejo na vrsto male sarme s kislo smetano in malo pireja, ali pa kar malo telečje obare z vodnimi žličniki, predlaga.

Ob silvestrski večerji Dolšak svetuje (za predjed) belo vino zelen, šipon ali beli pinot, ki jih lahko pijemo tudi pri drugi jedi. Pri tej lahko popijemo malo bolj aromatično vino, denimo suhi muškat ali suhi traminec. Ne bomo pa nič zgrešili, če postrežemo kakšen rose, pravi Dolšak in dodaja, da ta vina lahko pijemo tudi pri glavni jedi iz perutnine, pri temnejšem mesu pa svetuje merlot ali modro frankinjo. K sladici spada polsladko ali sladko belo vino sauvignon ali chardonnay ali čokoladi portovec.

Štiričlanska družina bo po oceni Dolšaka za silvestrsko večerjo porabila med 50 in 70 evrov.

Silvestrska večerja
Silvestrska večerjaFOTO: Thinkstock


 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855