
Pomembno je, da pozimi otroku čim večkrat ožmete limono v čaj, ker vsebuje veliko vitamina C in tako na naraven način poskrbite za krepitev imunskega sistema.
Limone krepijo tudi vezivna tkiva, lase in nohte, krepijo ožilje in preprečujejo krvavitve dlesni, pospešujejo nastajanje želodčne kisline, zmanjšujejo možnost za srčna obolenja in težave s pljuči, znižujejo krvni tlak. Če ne morete spati, zvečer popijte sok ene limone, sladkan z medom in razredčen z vodo. Zaupali vam bomo recept za večno mladost – potrebujete sok desetih limon, deset strtih česnovih glavic in šopek peteršilja, vse skupaj dobro premešajte in pred vsakim obrokom zaužijte eno žličko mešanice.

Limone danes in v preteklosti
Limone gojijo že približno 2500 let, najprej so jih poznali Kitajci, Arabci so jih prinesli v Afriko, v 12. in 13. stoletju pa je priromala v južno Evropo. Na pot na Haiti je limonine pečke vzel tudi Krištof Kolumb.
Limonin sok je kislega okusa, ker vsebuje 8 odstotkov citronske kisline, nekaj drugih organskih kislin, 3 odstotke sladkorja in ogromno vitamina C. Zato v Angliji še do nedavnega ladje niso smele izpluti, če v zalogi ni bila zadostna količina limon za vso posadko. Veljalo je pravilo, da morajo vsi potniki in mornarji dnevno zaužiti tri jedilne žlice limoninega soka, ki naj bi jih učinkovito varoval pred skorbutom (bolezen, ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina C).
Zelo zanimivo dejstvo je, da na Siciliji zaradi pomanjkanja pitne vode, zaloge vode ohranjajo s svežimi polovicami limone, saj naj bi le-te vodo razkuževale. In prav zato še danes postrežemo kozarec vode, v kateri plava rezina limone.
Limonino esenčno olje je popolnoma topljivo v alkoholu, uporabljajo ga v likerjih, slaščicah in tudi za izdelavo parfumov.
Klaus Oberbeil in Christiane Lentz sta predstavila nekaj nasvetov, ki se jih drži mnogo narodov: ''Nasvet ameriških biokemikov: čez dan pojejmo nekaj limoninih četrtink, skupaj z mesom. Še en nasvet iz Kalifornije: neposredno pred športno ali gimnastično dejavnostjo pojejmo meso limone. Pri telesni aktivnosti, ki sledi – naj bo tekanje, telovadba, kolesarjenje ali raztezanje – se levkociti napolnijo z molekulami vitamina C in krepijo odpornost ter večajo sposobnosti.''
Limonin namaz ali kopel
Namesto paštete lahko otrokom za zajtrk na kruh namažete limonin namaz, ki ga naredite iz limoninega soka, sladkorja, masla in jajc. Pripravite ga tako, da nastrgano limonino lupinico zmešate z limoninim sokom, maslom in sladkorjem. Posodo s to mešanico postavite nad lonec z vrelo vodo in mešate, dokler se maslo in sladkor ne stopita. Dodate stepena jajca in kuhate približno 25 minut, dokler se ne zgosti. Namaz je zelo okusen tudi na krekerju, toastu, opečencu, piškotu …
Vsi poznajo sladke čokoladne, orehove in rumove kroglice, manj poznane so slane limonine. Za njihovo pripravo potrebujete 20 dag telečjega stegna, 20 dag piščančjih prsi, 20 dag svinjske zarebrnice, tri limone, 5 dag naribanega parmezana, dve jajci, sol, poper, drobtine in olje. Najprej eno limono ožmete in njeno lupino naribate, drugi dve pa narežete na kolobarje. Meso skupaj zmeljete, začinite z origanom, potresete s parmezanom, dodate še jajce, primešate limonino lupino in sok, solite in poprate. Vse skupaj še enkrat zmeljete in pregnetete. Iz mase oblikujete kroglice velikosti oreha, jih namočite v stepeno jajce in nato še v drobtine. Kroglice zložite v z oljem namaščen pekač in pečete v pečici pol ure. Postrežete jih tako, da jih položite na limonine rezine.

V nedeljo, ko dežuje ali sneži in se vam resnično ne ljubi spopadati z mrazom in vetrom, lahko pripravite kuharsko delavnico za otroke. Skupaj specite limonine zvezdice, za katere potrebujete vanilijevo palčko, limono, belo moko, sladkor, sladkor v prahu, maslo in jajce. Dovolite otrokom, da si umažejo roke in uživajo v mešanju ter gnetenju vseh sestavin. Ne pozabite lepo oblikovano kepo iz testa postaviti za eno uro v hladilnik. Nato naj otroci testo razvaljajo in z modelčki izrežejo zvezdice. Ko jih spečete, jih umaknite nekam na varno, da male sladkosnede ne premamijo prehitro. Popolnoma ohlajene zvezdice naj otroci s čopičem, namočenim v limonin sok in zmešan s sladkorjem v prahu, premažejo.
In ko zvečer v hiši zavlada mir, si lahko s partnerjem privoščita sproščujočo kopel. Werner Meidinger svetuje negovalno limonina kopel s sirotko: ''… Limone ožmemo, sok primešamo citronskemu olju ter vse skupaj dodamo sirotki. Zlijemo v kopel s temperaturo 34 do 36 stopinj C. V kopeli ostanimo približno 20 minut ter uživajmo vonj in delovanje blagodejnih sestavin na kožo.''
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV