Bibaleze.si

Mamica kuha: Otroci, danes jemo bulgur!

M.K.

Vse o prehrani

0
18. 02. 2013 22.54

Bulgur, odlična zamenjava riža in testenin, ki je k nam prišla iz Bližnjega vzhodam, počasi dobiva mesto tudi v slovenskih kuhinjah. Vašim malčkom ga boste hitro pripravili, idej pa je več kot dovolj – lahko ga ponudite kot prilogo ali pa kot glavno jed.

Bulgurjev narastek za kosilo? Odlična ideja!

 

 

Bulgur? Kaj je to?

Bulgur je trda drobljena pšenica, ki predstavlja odlično alternativo testeninam in rižu. Nutricisti pravijo, da je nepogrešljiva sestavina vsake zdrave kuhinje. Bulgur je zelo hranljiv, in sicer zaradi postopka obdelave (parjenje, sušenje, drobljenje). Odporen je na plesen in druge bolezni žit, zaradi česar ga lahko dlje časa hranimo v suhem in temnem prostoru.

Bulgurjev narastek za kosilo? Odlična ideja!
Bulgurjev narastek za kosilo? Odlična ideja!FOTO: iStockphoto
Zdrav krožnik za vaše najmlajše!

Bulgur je odličen vir proteinov, mineralov in vlaknin, zaradi česar zelo dobro vpliva na prebavni proces. Zelo hitro je skuhan (dovolj je tudi, da ga za nekaj ur namakate v vodi) in okusen v kombinaciji z zelenjavo.

Kako ga pripraviti?

Če boste bulgur kuhali, bo pripravljen v dobrih 15 minutah. Priprava je podobna tisti pri rižu – če boste kuhali po receptu, ki v ospredje postavlja riž, samo tega zamenjajte z bulgurjem. Mnogi pravijo, da je zelo okusna solata z bulgurjem, malčkom pa ga lahko pripravite za kosilo ali večerjo.

Bulgurjev narastek
Narastek smo pripravili za štiri osebe, potrebovali pa smo 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 250 gramov bulgurja, 3 jajca, 1 kislo smetano, 250 gramov skute, zelenjavo, ki jo imate radi (mi smo uporabili 1 bučko, 1 veliko korenje, pest graha in 1 rdečo papriko), oljčno olje, ščepec soli in po želji poper.

Priprava: Bulgur skuhamo in ohladimo. Zelenjavo narežemo na enakomerne kocke, korenček lahko naribamo. Čebulo in česen sesekljamo in ju damo v razgreto posodo na oljčno olje, dokler ne dobita zlate barve. V posodo dodamo narezano zelenjavo in skuto, vse skupaj posolimo in popopramo. Med tem, ko se vse skupaj duši, v drugi posodi zmešamo kislo smetano in jajca. Posodo odstavimo in dodamo zmesi bulgur in zmes iz smetane ter jajc. Vse skupaj dobro premešamo in stresemo v namaščen pekač. Pečico segrejemo na 200 °C in pečemo narastek dobro uro.
Pa dober tek!

 

Naj riž, testenine ali kuskus v vaši kuhinji kdaj zamenja bulgur.
Naj riž, testenine ali kuskus v vaši kuhinji kdaj zamenja bulgur.FOTO: iStockphoto

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 863