V čem se presne sladice razlikujejo od navadnih? Zakaj jih priporočate?
Navadne sladice, ki jih lahko kupimo v trgovini, slaščičarni ali pa jih pripravimo doma, so običajno polne sladkorja, moke, neredko tudi masti, jajc in celo umetnih dodatkov. Zaradi svojih sestavin lahko negativno vplivajo na naše zdravje in počutje, prav tako tudi na naš nivo energije. Večina ljudi je po naravi sladkosnedih in se sladicam zelo težko odpove. Ker navadne sladice zaradi svojih sestavin na nas delujejo zasvojevalno, pa je to še toliko težje in kar hitro zapademo v začaran krog.
Po drugi strani pa so presne sladice veliko bolj zdrava alternativa sladicam. Ne vsebujejo sladkorja oziroma je ta v obliki sadja ali kakšnega drugega naravnega sladila (npr. agavin sirup, yacon sirup, stevia, kokosov sladkor ipd). Poleg tega presne sladice ne vsebujejo moke in so zato popolnoma brez glutena. In ne nazadnje, presne sladice ne vsebujejo jajc, umetnih dodatkov in niso toplotno obdelane. Ljubitelji presnih sladic pa bi lahko potrdili, da so le-te pogosto veliko boljšega okusa od navadnih.
Jih lahko uživajo tudi otroci, starejši, bolniki, nosečnice, doječe mame?
Presne sladice so primerne skoraj za vsakogar, seveda pa je treba upoštevati morebitne lastne omejitve. Če imate recimo diabetes, se je običajno treba odpovedati tudi presnim sladicam oziroma jih je treba pripravljati na diabetikom prilagojen način. Upoštevati je treba tudi to, da so presne sladice zelo nasitne in jih moramo ravno tako uživati v bolj omejenih količinah. Torej kljub temu da so bolj zdrava oblika sladic, bodite zmerni in z njimi ne pretiravajte.
Jih v Sloveniji dobro poznamo? So presne sladice priljubljene pri nas?
Presne sladice postajajo tudi v Sloveniji vse bolj priljubljene, v tujini pa so dosegle že pravi vrhunec. Žal pri nas ljudje še vedno rajši tovrstne sladice kupujejo, kot da bi jih pripravljali sami doma. Glede na to, da so presne sladice običajno zelo drage, svojim strankam vedno predlagam, da se raje sami naučijo priprave, ki je po nekaj vaje in osvojenem osnovnem znanju res čisto preprosta.
Kako pravzaprav pripravimo presne sladice?
Seveda je priprava odvisna od sladice, ki smo si jo zaželeli. Splošno pravilo je to, da testo pripravljamo iz različnih oreščkov, mase pa iz različnega svežega in suhega sadja. Presnim sladicam za večjo pestrost lahko dodajamo tudi različna super živila, kot so na primer goji jagode in kakav, prav tako tudi različna naravna sladila in naravne maščobe (npr. kokosovo maščobo, kakavovo maslo).
Presni jabolčni zavitek
Sestavine za 2 osebi
2 skodelici mandljev
4 namočeni datlji
3 velika naribana jabolka
pest namočenih rozin
limonin sok
cimet
Priprava
Mandlje zmeljete v mlinčku za kavo, datlje pa zmešate v mešalniku. Oboje stresete skupaj, dobro premešate in pregnetete v testo. Če je masa premokra, dodate še nekaj mandljev, če pa je presuha, dodate malce vode. Testo razvaljate po peki papirju in potresete z nastrganimi jabolki, rozinami in cimetom ter pokapate z limoninim sokom. Testo na tesno zvijete v zavitek in si pri tem pomagate s peki papirjem. Po želji potresete s kokosovo moko, servirate s presnim sadnim sladoledom ali sadno omako.
Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV