Bibaleze.si

Resnica o Bambi plazma piškotih

N. K.

Vse o prehrani

1
05. 06. 2018 16.11

Med mamicami na igrišču, na družbenih omrežjih ... je završalo, da priljubljeni piškoti Bambi plazma piškoti predstavljajo tveganje za zdravje in da jih ne smemo uživati. Kako so se na to odzvali predstavniki podjetja Bambi, ki je že pred mnogimi leti na naše police izstrelilo piškote? Moramo vse piškote res vreči v smeti?

image (28)

Generacije in generacije so odraščale ob Bambi plazma piškotih, zato je bila novica, da so sporno živilo, še kako udarna. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ob analizi ugotovila, da je prisotna visoka vsebnost akrilamida v plazma piškotih, kar predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje potrošnikov, še posebej otrok. Dobavitelj po poročanju že izvaja umik spornega živila iz prometa. Če ste piškote kupili, so svetovali, da jih ne jeste in jih vrnete v trgovino, kjer ste jih kupili.

Obrnili smo se na predstavnike podjetja Bambi, ki izdeluje piškote. V nadaljevanju podajamo v celoti njihov odziv.

Ali boste popolnoma umaknili s polic Plazma piškote? Ali gre le za določeno serijo piškotov in niso sporni drugi?

Podjetje Bambi, eno največjih regionalnih izdelovalcev slaščičarskih izdelkov, tako kot vsa večja podjetja iz Evrope in širše regije, pri proizvodnji hrane upošteva vse veljavne predpise, ki so v skladu z najnovejšo regulativo Evropske unije, ter nadaljuje z nadgrajevanjem in zboljševanjem svojega proizvodnega portfelja za Slovenijo.

Podjetje Bambi je še pred uveljavitvijo, in med prvimi podjetji v regiji in EU, začelo uporabljati ukrepe za dosego novih referenčnih vrednosti, ki jih predpisuje Uredba Evropske komisije o ukrepih za zmanjšanje vsebnosti akrilamida.

Vsem staršem bi radi želeli sporočiti, da akrilamid navadno nastane med proizvodnjo pri termičnih procesih (s praženjem ali pečenjem) hrane, bogate z ogljikovimi hidrati in maščobami in ga najdemo npr. v kruhu, krompirju, čipsu, žitnih kosmičih, ocvrtem krompirčku, krekerjih, panirani perutnini in ribah in drugih živilih, tudi v praženi kavi, ne glede na to, ali so ti industrijsko proizvedeni ali narejeni doma.

Kot odgovorni proizvajalec spoštujemo vse zakonske obveznosti, ki so v skladu s procesom pridružitve Evropski uniji. Na policah nekaterih trgovcev so ostale manjše količine izdelkov, ki so bili proizvedeni pred uveljavitvijo direktive, torej pred 11. aprilom 2018. Vse trgovce smo že pozvali, da izdelke iz serije pred tem datumov umaknejo s polic.

Kaj želite sporočiti staršem, ki redno kupujejo te piškote?

Posebno pozornost namenjamo tako kakovosti naših izdelkov kot tudi temu, da so proizvedeni v skladu z najstrožjimi regulativami in predpisi. Tudi zato smo ponosni lastnik številnih mednarodnih priznanj, ki se nanašajo na izjemno visoko kakovost izdelkov. Ker spoštujemo tradicijo, smo že več kot 50 let prisotni na območju regije in na trgih Evropske unije.

Bambi izdelki so varni in kakovostni ter narejeni z največjo pozornostjo in spoštovanjem do človeka.

Glede akrilamida navajamo ugotovitve Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Strokovnjaki pojasnjujejo, da akrilamid nastane v živilu kot stranski produkt asparagina (amino kislina) in reducirajočega sladkorja (glukoza, fruktoza) v takoimenovani Maillardovi reakciji – rjavenje živila. ''Proces poteka pri višjih temperaturah in nizki vlažnosti. Pomemben je tudi čas. Količina akrilamida se v živilu povečuje s temperaturo, višjo od 120 stopinj C in časom, dodajanje vlage pri pečenju tvorjenje akrilamida zmanjšuje. Pri temperaturah, nižjih od 120 stopinj C, se akrilamid ne tvori. Proces nastajanja se začne, ko se živilo zlatorumeno zapeče. Čim bolj je barva zapečenja intenzivna, tem več akrilamida je prisotnega v živilu. V surovih živilih in kuhanih živilih akrilamid ne nastaja.'' Dodajajo: ''Največ akrilamida se nahaja v hrani rastlinskega izvora, našli so ga v večini pečenih, ocvrtih in praženih živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Taka živila so: pečen, pražen krompir, čips, pomfrit, izdelki iz žit: toast, keksi, krekerji, kruh, industrisko predobdelana hrana: krispi, koruzni kosmiči ... Zavedati se moramo, da je tudi pražena kava, ki je ne popijemo tako malo, dokajšen vir akrilamida. Drugi vir akrilamida so kajenje, tudi pasivno, embalaža za živila, kozmetika.''

Poudarjajo, da koliko akrilamida zaužijemo, je odvisno od prehranskih navad. ''Pomembno je, katera živila uživamo in kako pogosto. Pri tem moramo upoštevati tudi živila, ki sicer vsebujejo manj akrilamida, uživamo pa jih vsak dan.''

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855