Bibaleze.si

Začimbe prazničnega decembra

Helena Adamič

Vse o prehrani

0
20. 12. 2016 08.15

Praznični čas povezujemo z obloženo mizo in neponovljivostjo vonjev, ki ne le dražijo brbončic, ampak tudi pomagajo pričarati pravo vzdušje. In brez katerih začimb decembra enostavno ne gre?

Podoba, ki z vonjem pomiri telo in duha.
Podoba, ki z vonjem pomiri telo in duha.
Podoba, ki z vonjem pomiri telo in duha.FOTO: iStockphoto

Kaj bi brez sladko dišečega kuhanega vina in njegove arome, cimetovih zvezdic in drugih dišečih piškotov ali vonjav, ki naše domove napolnijo, ko prižgemo dišečo svečko. Začimbe ne začinijo le našega življenja, večina od njih ima tudi blagodejne učinke na zdravje.

Nageljnove žbice

Pridobivajo jih iz zimzelenega drevesa in so pravzaprav obrani in posušeni cvetni popki. V Siriji in na Kitajskem so jih začeli uporabljati že pred več kot dvema tisočletjema, v Evropo pa so jih prinesli Portugalci. Uporabljajo se za pripravo sladic iz jabolk, piškotov, krem, likerjev, kuhanega vina in sladkega kruha, pa tudi v slanih sirih, pri pripravi divjačine in praženega mesa. Zapičeni v pomarančo niso le privlačen decembrski okras, temveč v omari z oblačili delujejo kot učinkovito sredstvo proti moljem. Zaradi naravne prisotnosti evgenola učinkujejo antibakterijsko, če pa njihovo eterično olje nanesemo na boleč zob, lahko tudi blažijo bolečino.

Začimbna mešanica za cimetove piškote
Začimbna mešanica za cimetove piškote FOTO: iStockphoto
Cimet

Zimzeleno drevo, ki v prihaja iz Šrilanke, in njegova aromatična skorja sta opisana že Svetem pismu in starem Egiptu, kjer so ga uporabljali za balzamiranje. V Evropo so ga prinesli Nizozemci; danes ga uporabljamo v jabolčnih sladicah, čokoladah, bonbonih, likerjih in kompotih. Cimet vsebuje tanine, cinamično kislino, eterično olje, evgenol ter še 50 ostalih aromatskih in terpeničnih sestavin. V ljudski tradiciji se uporablja kot sredstvo za blaženje prehladnih nevšečnosti in antiseptično sredstvo. Odlično se je odrezal tudi v znanstvenih raziskavah, saj zmanjšuje holesterol in trigliceride v krvi ter lajša visok pritisk. Ajurvedska in kitajska medicina ga uporabljata za lajšanje menstrualnih težav, za zniževanje visoke temperature, proti prebavnim motnjam in za gretje telesa, kar je še posebej dobrodošlo v mrzlem vremenu.

Ingver

Prah posušene korenine se uporablja kot začimba pri pripravi likerjev in napitkov. Že več kot dve tisočletji ga uporabljajo zlasti v ajurvedski in tibetanski medicini, ker naj bi blažil težave z artritisom in probleme s sklepi. Blaži tudi težave s slabostjo in bruhanjem, napenjanje, tradicionalna medicina pa ga uporablja v čaju proti prehladu. Trije ali štirje listi bazilike z nekaj koščki ingverja na prazen želodec so učinkovito sredstvo proti zamašenemu nosu, kašlju in prehladu. In ker gre za začimbo, ga malce dodamo tudi v božične piškote.

Muškatni orešček

Na drevesu, ki raste v Indoneziji, zrastejo semena, ki jim odstranijo lupino. Jedrca so uporabljali kot zdravilo za 100 bolezni, med drugim naj bi zmanjšala slabost in bruhanje, maslo iz muškatnega oreščka pa je za zunanjo uporabo učinkovito pri revmatskih obolenjih. Indonezijci si olje muškatnega oreščka vtrejo na trebuh, če želijo ublažiti gripo, ali na čelo, če je treba lajšati glavobol. Ker vsebuje miristicin, elemicin, safrol in mitristično kislino, so ga okoli leta 900 poimenovali droga revežev. Danes ga uporabljamo kot dišavo pri pripravi sladic, pudingov, krem, jedi iz krompirja in druge zelenjave.

Mira

Predstavlja aromatično smolo drevesa ali grma, ki raste v Somaliji, Etiopiji in na Arabskem polotoku. Beseda izvira iz semitske končnice mrr, ki pomeni "grenko". Smola se v obliki majhnih rumenih kapljic pojavi na površju izrastkov, se tam posuši, potem pa jo poberejo. Egipčani so miro prav tako kot cimet uporabljali pri balzamiranju. Sveto pismo jo navaja kot eno glavnih sestavin olja za maziljenje ter eno izmed daril, ki so jo sveti trije kralji prineslu rojenemu Jezusu. Stari Grki so jo uporabljali za napitek z vinom, v Franciji in Belgiji jo uporabljajo za celjenje ustnih razjed, eterično olje mire pa je odlično za blaženje prebavnih motenj. Že več kot tri tisočletja se uporablja kot dezinfekcijsko sredstvo za prebavila in kot prehranski konzervans.

Cimet izboljša okus kave, čokolade in še česa ...
Cimet izboljša okus kave, čokolade in še česa ... FOTO: iStockphoto

Vanilija

Poleg kardamoma je vanilija, ki jo pridobivajo iz stroka občutljive vrste orhideje, ena najdražjih začimb na svetu. Doma je v Mehiki, Azteki pa so jo poleg medu uporabljali kot začimbo v svojem veličastnem napitku – čokoladi. Hernan Cortez jo je v Evropo prinesel v 16. stoletju. Danes se uporablja v parfumih, cigarah in likerjih, v kulinariki pa v aromatičnih sladicah, kremah, narastkih, tortah, sladoledu in čokoladi. Azteki so verjeli, da je vanilija velik afrodiziak, ta sloves je, morda lažno, upravičila leta 1762, ko je nemška študija ugotovila, da je njen izvleček ozdravil impotenco pri 342 moških.

Čokolada

Do čokolade, kot jo poznamo danes, je bila precej dolga pot. Kakavovi stroki rastejo na kakavovem drevesu v Afriki in Južni Ameriki. Znotraj stroka je bela pulpa, ki pokriva semena. Ta so grenkega okusa, zato morajo najprej fermentirati, nato pa jih odstranijo in posušijo na soncu. Nato jih prepražijo in semenom odstranijo vrhnjo plast, preostalo pa strejo v kakav. Čokolado danes uporabljamo na tisoč in en način, a bolj je razredčena z mlekom, manj je koristna. Z dobrimi lastnostmi se ponaša tista, ki je vsaj v 70 odstotkih narejena iz kakava. Visoke vrednosti flavonola v njej pomagajo pri vzdrževanju funkcije žil, prispevajo k zdravju srca in med drugim znižujejo krvni tlak.

Bogata božična torta

Potrebujemo:

230 gramov masla
230 gramov rjavega sladkorja
230 gramov moke
60 gramov pripravljene moke, ki ima že dodan kvas
pol žličke soli
4 jajca
¼ žličke muškatnega oreščka
3 žlice sadnega soka
230 gramov rozin sultanin
230 gramov sušenega ribeza
230 gramov rozin
naribana lupinica ene limone
60 gramov narezanih glaziranih češenj
60 gramov datljev
60 gramov mandljev
1 čajna žlička cimeta
blanširani mandlji za okras

Priprava:

Pekač obložite s tremi plastmi peki papirja. Zmešajte moko, sol in začimbe. Maslo penasto vmešajte in mu dodajte sladkor, med stepanjem pa masi nato postopoma dodajte jajca in dobro premešajte. Dodajte suho sadje, oreščke, nato pa primešajte moko in sadni sok. Nežno, a temeljito premešajte, najbolje s čisto roko. Maso zlijte v obložen pekač in na sredini naredite luknjico, da bo masa lahko malce vzhajala, vrhnjo plast pa okrasite z vzorčkom iz blanširanih mandljev. V pečici, ogreti na 160 ºC, pecite tri ure in postopoma zvišujte temperaturo na 180 ºC. Ko je torta pečena, jo še vsaj 10 minut pustite v pekaču, nato pa jo nežno zvrnite na podlago.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 855