Vse skrivnosti presne hrane nam je zaupala nutricistka in svetovalka za zdravo prehrano, Bibina svetovalka Karla Klander.

Veliko se govori in piše o presni hrani. Kakšna hrana je pravzaprav to?
Presna hrana je hrana, ki ni kuhana, pečena, ali drugače toplotno obdelana nad 48 stopinj Celzija. Tu govorimo o surovem sadju, zelenjavi, solatah in drugem zelenju, kalčkih, algah, semenih in oreščkih. Vse to lahko uživate v bolj preprostih, t. i. mono obrokih. Iz naštetega pa lahko pripravljate popolnoma brez kuhanja tudi čudovite presne jedi, ki se po okusu lahko primerjajo s kuhanimi ali pa jih celo prekašajo. Pripravljate lahko slastne in nadvse zdrave presne kašaste sokove, juhe, omake, kruhke, polpete, špagete, zavitke, zrezke, različne solate, priloge, različne presne sladice itd. Tu je edina omejitev samo naša lastna domišljija. Presna hrana po svoji pestrosti in bogastvu okusov prepriča še tako zahtevnega gurmana.
Zakaj naj bi bila dobra za naše zdravje?
Presna hrana je odlična, saj je prava zakladnica encimov, vitaminov, mineralov in drugih fitohranil, ki se ob toplotni obdelavi večinoma ali celo popolnoma uničijo. Poleg tega pa vsebuje v nespremenjeni obliki ogljikove hidrate, beljakovine, maščobne kisline in vsa ostala hranila, ki so potrebna za dobro zdravje, obilico energije in izvrstno počutje. Presna hrana vsebuje velike količine vode in nam pomaga, da se naše telo redno čisti toksičnih odpadkov. Poleg tega pa vsebuje veliko vlaknin, ki so metla za naše črevo.
Presna hrana je tudi odlična za vzdrževanje kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu, saj skoraj vsa deluje bazično. In ne nazadnje velja omeniti tudi to, da uživanje večjih količin presne hrane prispeva k izgubi telesne teže, rednemu razstrupljanju, ohranjanju vitkosti ter mladostnosti.

Lahko ves čas jemo presno hrano ali samo takrat, ko želimo naš organizem razstrupiti? Ima lahko tudi negativen učinek na naše telo?
Presna hrana je res idealna v času, ko se želimo razstrupiti, shujšati, se pomladiti, ali pa izboljšati svoje počutje in nivo energije. Že po nekaj dneh uživanja te prehrane, začutimo čudovite rezultate. Ne gre pa zanemariti tudi tega, da nekateri ljudje živijo ves čas od popolnoma presne hrane ali pa zelo visokem deležu te. Prav oni se lahko pohvalijo z res izvrstnim počutjem. Tudi vse več raziskav o takšnem načinu življenja prihaja do odličnih rezultatov. Vendar morate biti realni in si postaviti cilje, ki jih dejansko lahko dosežete. Če na svoj jedilnik na začetku vključite pri vsakem obroku čim več presne hrane, ste že storili veliko. Če na to navadite že majhne otroke, pa je to sploh odlično. Dognali so – če dnevno zaužijete vsaj 50 odstotkov hrane v presni obliki, ostala pa je nepredelana in v pravilnih kombinacijah, ste na dobri poti in boste s tem ogromno storili za zdravje.
Ali presno hrano lahko uživajo tudi nosečnice, doječe mamice in otroci?
Tudi nosečnicam, doječim mamicam in otrokom se priporoča, da dnevno zaužijejo čim več presne hrane; tako sadja in zelenjave, kot tudi oreščkov in semen. Poseben poudarek bi morali dati zelenju; najbolje v obliki zelenih kašastih sokov, ki so slastnega okusa in jih z užitkom popijemo. Zelenje je namreč prava zakladnica rudnin, katere med nosečnostjo in dojenjem zelo potrebujete. Rudnine pa otroci potrebujejo za rast.
Seveda morate upoštevati morebitne lastne omejitve. Nekatera surova živila nosečnice morda napenjajo, prispevajo pa lahko tudi h krčem doječih otrok. Tem živilom se je seveda bolje izogniti in jih nadomestiti s kakšnimi drugimi.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV