Bibaleze.si

Zdrava različica sladice za vso družino

N. K.

Recepti za malčke

0
23. 01. 2023 08.39

Se vi in vaši otroci nikakor ne morete odreči sladici? Privoščite si jo brez slabe vesti, ampak njeno zdravo različico.

kuhinja

Če po kosilu ali za malico ne morete brez sladice, poiščite njeno zdravo različico. Strokovnjakinji za prehrano Gill Rapley in Tracey Murkett (Naj otrok izbira pot) navajata, kaj so zdravi posladki:"To so: sveže sadje, sadna solata, navadni polnomastni probiotični jogurt s svežim ali dušenim sadjem, domač rižev puding, domač jajčni narastek, jabolčna pita (narejena iz sladkih in ne kislih jabolk, da vam ni treba dati preveč sladkorja), pečene hruške ali jabolka.''

Za otroke je najbolje pripraviti zdrave, presne tortice.
Za otroke je najbolje pripraviti zdrave, presne tortice. FOTO: Adobe Stock

 

Toda, kaj pripraviti, ko otrok praznuje rojstni dan? Po navadi so torte sladke ... Nutricionistka in svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje Mojca Cepuš pravi, da je možno pripraviti zdravo in naravno alternativo torti, ki so jo pripravljale naše mame in babice. To je presna ali surova torta, njena prednost se skriva v njenih sestavinah. "Ker v njej ni bele moke, belega sladkorja, rafinirane soli, margarin ... telesu ne škodi, celo nasprotno, presna torta je dobra in zdrava sladica,'' razlaga strokovnjakinja in dodaja, da moramo vedeti, da je kljub vsemu še vedno sladica, kar pomeni, da vsebuje kar precej sladkorja in maščobe. 

Čeprav so to naravni nerafinirani sladkorji in maščoba iz oreščkov, se lahko, če jo pojemo preveč, od nje zredimo. Poudarja, da je energijska vrednost navadne torte in presne torte zelo podobna. Za podlago, ''biskvit'', po navadi mamice, ki pripravljajo presno torto, uporabljajo različne namočene oreščke. Zaradi nevtralnega okusa pridejo v poštev indijski oreščki, katerim se lahko dodajo datlji, zaradi sladkobe pa različni nerafinirani sirupi ali sladila (agavin nektar, med, stevia ...).

Otroci se bodo razveselili sadne, presne sladice žlahtnih okusov.
Otroci se bodo razveselili sadne, presne sladice žlahtnih okusov. FOTO: Adobe Stock

Za nadev lahko izberemo katero koli sadje. ''Za čokoladno kremo se pogosto uporablja avokado, surov kakav in agavin nektar, za jagodno torto: jagode in preliv iz chia semen, ki tvorijo okusno želatini podobno plast.'' Nutricionistka priporoča tudi zelo okusno presno prekmursko gibanico z orehi, naribanimi jabolki, cimetom ... 

Vedeti morate, da lahko uporabite, kar želite, pogoj je le, da so surovine surove. "Presno pomeni, da sestavine niso bile segrete na več kot 46 stopinj Celzija in da se je zaradi tega ohranilo več aktivnih snovi v surovinah," pojasnjuje Mojca Cepuš in trdi, da so otroci prav tako zadovoljni s presno torto, samo okrasiti jo morate na zanimiv način.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 863