Bibaleze.si

3 superživila za naravno čiščenje jeter

Bibaleze.si

Fit in zdravje

0
13. 05. 2022 14.47

Dandanes več ljudi kot kadar koli prej trpi za boleznimi jeter, ki jih je v veliki meri mogoče preprečiti. Utrujenost, glavoboli, kopičenje maščobe in slaba koncentracija so pogosti znaki, ki kažejo na preobremenjenost jeter. Če jim želite priskočiti na pomoč, je zdaj pravi čas. Pomlad je namreč sezona rasti in regeneracije, za nas pa idealen čas, da očistimo tisto, česar nismo utegnili v hladnejših mesecih. Pred vami so tri »superživila«, ki jih lahko enostavno vključite v vaš jedilnik.

kurkuma

Kurkuma

Je korenina, katere zdravilna moč se uporablja že tisočletja. Za zdravilne učinke kurkume je pretežno zahvalna njena aktivna učinkovina, kurkumin. Ta na jetra učinkuje stimulativno in preprečuje kopičenje maščob na jetrih. Kurkumin spada med močne antioksidante, ki jih poznamo tudi kot t. i. lovilce prostih radikalov. Prosti radikali so snovi, ki uničujejo zdrave celice v našem telesu in slabijo tkivo, s tem pa povzročajo mnoge bolezni. Kronična obolenja ledvic pogosto spremlja oksidativni stres, ki je posledica prostih radikalov, ta pa povzroča razkroj proteinov, lipidov in DNK. Kurkuma deluje protivnetno in zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj. Študija nakazuje tudi na morebitno uporabnost kurkume pri preprečevanju nekaterih vrst raka, saj zmanjšuje širjenje benignih celic (vir 1) in rast novih krvnih žil v tumorjih (vir 2) v in vitro modelih. Priporočljivo je, da kurkumo uživate skupaj z dodatkom črnega popra v toplem napitku, saj tako izboljšate njeno absorpcijo. Za razmastitev jeter je najbolje opraviti tritedensko kuro: kurkumo uživate trikrat na teden po 2 g dnevno, nato pa kuro vsaj za tri tedne prekinete. Kasneje lahko čiščenje po potrebi nadaljujete.

Dandanes več ljudi kot kadar koli prej trpi za boleznimi jeter, ki jih je v veliki meri mogoče preprečiti.
Dandanes več ljudi kot kadar koli prej trpi za boleznimi jeter, ki jih je v veliki meri mogoče preprečiti.FOTO: Adobe Stock

Artičoke

Ta sredozemska rastlina je bogata s cinarinom in silimarinom, močnima antioksidantoma, ki blagodejno vplivata na pravilno delovanje jeter. Artičoke so bile priljubljene že med starimi Egipčani, Grki in Rimljani, dandanes pa številne raziskave potrjujejo njihovo sposobnost zdravljenja jetrnih in prebavnih motenj. O koristi artičok za zdravje jeter pričajo tudi rezultati študije iz leta 2020 (vir 3). Udeleženci, ki so trpeli za zamaščenimi jetri, so 45 dni pili čaj iz posušenih listov artičoke. Ko so po mesecu in pol primerjali rezultate, so odkrili nižjo stopnjo zamaščenosti jeter pri kar 72 % bolnikov. Zabeležili so nižjo stopnjo sladkorja v krvi, holesterola in trigliceridov. Te rezultate podpirajo ostale študije, ki so preučevale vpliv artičok na zdravje jeter, ki so pokazale, da lahko spojine v izvlečkih artičoke preprečijo toksične učinke na jetra in zmanjšajo jetrne encime. Povišani jetrni encimi so namreč pokazatelj vnetja oziroma poškodbe jetrnih celic. Ker artičoke obožujejo toplejše kraje, jih pri nas najdemo predvsem na obali, kjer zorijo od zgodnjega poletja do jeseni. Pred pripravo svežih artičok je pomembno, da najprej odrežete bodeče konice listov in špičasti vrh, po želji odstranite tudi steblo. Tako pripravljeno artičoko lahko kuhate v vreli vodi ali na sopari. Če jo želite popeči v pečici, pa jo najprej razpolovite, odrezan del pokapate z limoninim sokom, nato pa celo premažete z malo olivnega olja. Užitna je tako sredica artičoke kot tudi njeni listki. Priporočamo, da listov ne pojeste v celoti, temveč z njih postrgate le mehak, "meseni" del.

Regrat

Pomlad je sezona vseprisotnega regrata, rastline, ki je v svetu herbalne medicine znana predvsem po njenem diuretičnem učinku. Regrat cveti od zgodnje pomladi do jeseni, predvsem se poslužujemo korenin in listov, nekoliko manj pogosto pa nabiramo tudi cvetove. Liste je najbolje nabirati spomladi, saj takrat še nimajo izrazito grenkega okusa. Vsi deli regrata so bogat vir vitaminov A, B in C, pa tudi mineralov, še posebej kalija. Rumeni cvetovi pa so znani po visoki vsebnosti polifenolov, izredno močnih antioksidantov, ki naše telo potencialno varujejo pred rakavimi in srčno-žilnimi obolenji, sladkorno boleznijo, osteoporozo in boleznimi živčevja. Podobno kot kurkuma, tudi korenina regrata ščiti jetra pred oksidativnim stresom in na naše telo deluje protivnetno, kar se kaže tako v zdravju naših notranjih organov kot tudi na koži – protivnetno delovanje nam lahko namreč pomaga v boju proti aknam in drugim boleznim kože. Grenčice, ki jih vsebuje regrat, mu dajejo diuretične lastnosti, kar pomaga jetrom hitreje in bolj učinkovito odstraniti toksine, iz istega razloga pa ga mnogi uporabljajo tudi pri blaženju motenj v delovanju ledvic. Študija na živalskem modelu iz leta 2010 ugotavlja, da lahko redno uživanje regrata zniža raven slabega LDL holesterola in trigliceridov ter zviša raven koristnega HDL holesterola (vir 4), ki varuje pred boleznimi srca in ožilja. Uživanje regrata se še posebej priporoča ženskam, saj vpliva na odstranjevanje odvečnega estrogena iz telesa in tako pomaga lajšati simptome endometrioze, za katero trpi 10 % žensk po svetu. Preden pa to superživilo pristane na vašem krožniku, se prepričajte, da ni bilo škropljeno in da je raslo v neonesnaženem okolju. Uporabni so skoraj vsi deli rastline: iz cvetov lahko pripravite sirup ali jih celo popečete, korenina se najpogosteje uporablja za čaj, listi pa se nemalokrat znajdejo v solatah ali v obliki dodatkov k različnim jedem.

Pri karseda učinkovitem čiščenju jeter in ohranjanju njihovega zdravja vam lahko pomagajo tudi skrbno pripravljene mešanice omenjenih živil. Golden Tree Liver Complex vsebuje kombinacijo artičoke, regrata, kurkume in pegastega badlja, ki dokazano preprečuje in zdravi poškodbe jeter. Poleg teh sestavin, ki klinično dokazano podpirajo zdravje jeter in zmanjšujejo vnetja v telesu, kompleks vsebuje tudi vitamin B6, ki igra ključno vlogo pri presnovi in vzdrževanju zdravih možganov, vitamin B12 za preprečevanje slabokrvnosti in vitamin D, ki podpira normalno delovanje imunskega sistema.

Sponzorirana objava 

Viri:

1: Jane L. Watson, Richard Hill, Paul B. Yaffe, Anna Greenshields, Mark Walsh, Patrick W. Lee, Carman A. Giacomantonio, David W. Hoskin, Curcumin causes superoxide anion production and p53-independent apoptosis in human colon cancer cells, Cancer Letters, Volume 297, Issue 1, 2010, Pages 1-8, ISSN 0304-3835, https://doi.org/10.1016/j.canlet.2010.04.018

2: Maryam Astinfeshan, Yousef Rasmi, Fatemeh Kheradmand, Mojtaba Karimipour, Reza Rahbarghazi, Pornanong Aramwit, Mahdyeh Nasirzadeh, Behrokh Daeihassani, Alireza Shirpoor, Zafar Gholinejad, Ehsan Saboory, Curcumin inhibits angiogenesis in endothelial cells using downregulation of the PI3K/Akt signaling pathway, Food Bioscience, Volume 29, 2019, Pages 86-93, ISSN 2212-4292, https://doi.org/10.1016/j.fbio.2019.04.005.

3: Kalvandi R, Rajabi M, Kahramfar Z, Chaleh Cheleh T. Investigation of the Effect of Artichoke (Cynara Scolymus L.) on Characteristics of the Fatty Liver. cmja. 2020; 10 (2) :134-147. http://cmja.arakmu.ac.ir/article-1-654-en.html

4: Choi, U. K., Lee, O. H., Yim, J. H., Cho, C. W., Rhee, Y. K., Lim, S. I., & Kim, Y. C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. International journal of molecular sciences, 11(1), 67–78. https://doi.org/10.3390/ijms11010067

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 835